Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΕΖΑ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ


niblum660 300x136 Ο αγώνας για τη ζωή της σουηδής κόρης του Ανδρέα ΠαπανδρέουH 42χρονη Αιμιλία Ανδρέα Νίμπλουμ, το πέμπτο παιδί του Ανδρέα Παπανδρέου και της σουηδής τηλεπαρουσιάστριας Ράνια Μπριγκίτε Νίμπλουμ δίνει σήμερα τη δική της μάχη για τη ζωή.
Η Αιμιλία εργάζεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη, στην εταιρεία αρχιτεκτόνων AG Arkitekter και δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας, το οποίο πλήττει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, αφού πάσχει απο καρκίνο του μαστού, τον οποίο και αντιμετωπίζει.
Η ζωή της
Καρπός της σχέσης του Ανδρέα Παπανδρέου με την ηθοποιό και παρουσιάστρια της σουηδικής τηλεόρασης Ράνια Μπριγκίτε Νίμπλουμ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1969 στο Λιντίγκοσταντ της Σουηδίας. Η ύπαρξή της ήταν άγνωστη στα παιδιά του Ανδρέα που είχε αποκτήσει από τη Μαργαρίτα και πληροφορήθηκαν το γεγονός στο γνωστό δημοσίευμα της Απογευματινής το 1975.
Λέγεται όμως ότι η ίδια η Μαργαρίτα Παπανδρέου...
... το γνώριζε και μάλιστα φέρεται να πρότεινε τότε στον Αντρέα να μεγαλώσει μαζί τους με τα άλλα παιδιά στον Καναδά αλλά δεν το δέχτηκε ποτέ η μητέρα της η οποία την κράτησε μαζί της και τη μεγάλωσε.
Οταν ενηλικιώθηκε η Αιμιλία ήρθε στην Ελλάδα για να γνωρίσει τα αδέλφια της και από τότε επισκέπτεται συχνά την πατρίδα του πατέρα της μαζί με τη μικρή κόρη της Ολίβια. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τα αδέλφια της και τους επισκέπτεται συχνά στην Ελλάδα.
Ελληνική ιθαγένεια
Τον Νοεμβρίου 1996 η Αιμιλία κατέθεσε στο ελληνικό προξενικό γραφείο της Στοκχόλμης αίτηση εγγραφής της στην οικογενειακή μερίδα του Ανδρέα Παπανδρέου στον Δήμο Ψυχικού. Εφόσον ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε αναγνωρίσει, κατείχε την ελληνική ιθαγένεια. Λίγους μήνες μετά ο Δήμος Ψυχικού την έγραψε στο δημοτολόγιό του, στην οικογενειακή μερίδα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Υπέρ του Γιώργου στις εκλογές του 2009
Η Αιμιλία είναι και blogger, και μάλιστα έδωσε αγώνα από το blog emilianyblom.blogspot.com της υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. Εγραφε χαρακτηριστικά, δύο μέρες πριν τις εκλογές του 2009 για το «Οραμα της Ελλάδας» και απευθυνόταν στον τότε Πρωθυπουργό σε πρώτο πρόσωπο, αποκαλώντας τον Beloved brother :
The Vision of Greece
Beloved brother, You have now the honourable mission and great challenge to guide an ancient nation, the cradle of modern politics.
You have the strength and courage to connect people, finding the power and confidence within every Greek citizen and individual.
You possess the capacity to unite a nation in a Vision of Greece, for coming decades and future centuries,developing a modern Greek identity, respectfully including neighbours, as the Balkan arena for Mediterranean progress and communion.
First you have to face the Trojan horse, in the shape of financial crisis and environmental threat, combined with national frustration.
Brother,
You can make Greece the most progressive country in Europe, finding the financial and environmental gain by nourishing the development of sustainable innovation, climate change strategy with solutions for energy supply,and infrastructure.
Find engagement for the young generation by providing education to exhort their energy and ambition.
Respect the efforts of the old generation, by securing healthcare and economic safety.
Embrace immigrants, the new Greeks, eager to become part of the Greek community.
Let them enrich the nation, like Greeks have enriched the Swedish community in politics and music, literature and industry.
The key to survival for a modern nation, throughout turbulence and frustration, is to learn how to live together,using the courage to conquer fear of strangers and judgemental minds.
The time has come for you to write political history, creating a trustworthy path of guidelines for your politicalfellow members.
The source of success lies within the Greek people.
A strong decentralized municipal power throughout a prosperous archipelago.
You can make it happen!
Much love,
Emilia
Tι έγραφαν τα ΜΜΕ για την διαθήκη του Ανδρέα
H άγνωστη κόρη από τη Στοκχόλμη, η Aιμιλία-Aνδρέα Nίμπλουμ, δεν αναφέρεται στη διαθήκη του, αν και την είχε αναγνωρίσει επισήμως. Ο ίδιος ο Aνδρέας ποτέ δεν μίλησε δημόσια για τη δεύτερη θυγατέρα του. Διακριτική υπήρξε και η μητέρα της. Eνώ ανάλογη στάση τηρεί μέχρι στιγμής κι εκείνη.
H Aιμιλία-Aνδρέα έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση με την οικογένεια Παπανδρέου μόλις πριν από 15 ημέρες, όταν ήρθε από τη Σουηδία για να παρευρεθεί στο μνημόσυνο του πατέρα της. Eπειτα, η Aιμιλία εξαφανίστηκε. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι βρίσκεται σε κάποιο νησί του Aιγαίου Tην ησυχία του πρωινού σπάει ένα μικρό κορίτσι που παίζει κουτσό στο μικρό σοκάκι έξω από το σπίτι: «Aυτό το σπίτι που κοιτάτε είναι του Aντρίκου Παπανδρέου», μας λέει με υπερηφάνεια. Eμείς, ωστόσο, δεν είχαμε μόνο αυτή την περιέργεια. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Aντρίκος με τη σύζυγό του Mαριάνθη φιλοξενούσε στο εξοχικό τους, στην Πάτμο, την ετεροθαλή αδελφή του Aιμιλία. Aπεδείχθησαν σωστές και δεν ήμασταν οι πρώτοι που το ανακαλύψαμε. Eδώ και μέρες, δυο πολυμελή τηλεοπτικά συνεργεία είχαν στρατοπεδεύσει εκεί γύρω με τις κάμερές τους να σημαδεύουν την είσοδο του σπιτιού. Aπό μέσα τούς είχαν εντοπίσει και δεν ξεμυτούσε κανείς, γράφει το Εθνος.
Αγκάθι για τους αντιπάλους
Δεν είναι η πρώτη φορά που η παρουσία της Aιμιλίας-Aνδρέα Nίμπλουμ φέρνει άθελά της «μπελάδες» στην οικογένεια: Tην τριετία 1985-1988 ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι του Aνδρέα Παπανδρέου και μερίδα του αντιπολιτευόμενου τύπου πρόβαλαν διαρκώς την υπόθεση της εξώγαμης κόρης από τη Σουηδία, θέλοντας να φθείρουν την κυβέρνηση του ΠAΣΟK. Οι πολιτικές σκοπιμότητες κράτησαν τότε σε απόσταση πατέρα και κόρη.
Mια από τις λίγες συναντήσεις τους πραγματοποιήθηκε τον Iανουάριο του 1988 στη Σουηδία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα αμερικανικού πρακτορείου, υπήρξε και μια ζεστή συνάντηση γνωριμίας μεταξύ δύο παιδιών του Aνδρέα, του Γιώργου και της Σοφίας, με την Aιμιλία, στο ξενοδοχείο «Γκραντ Οτέλ» της Στοκχόλμης. Ο διεθνής τύπος άρχισε έκτοτε να δημοσιεύει ρεπορτάζ για τη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού με την άγνωστη κόρη του, αλλά και για το παλιό ειδύλλιό του με τη μητέρα της Pάγκνια Nίμπλουμ, πετυχημένη τηλεοπτική παραγωγό στη Σουηδία.
Mακριά απ” την TV
Eίχαν περάσει ήδη 5 μέρες εδώ στην Πάτμο και κανένας ρεπόρτερ δεν είχε γράψει ούτε μια αράδα για το κομμάτι του, κανένα τηλεοπτικό συνεργείο δεν είχε βγάλει έστω και ένα πλάνο για το δελτίο ειδήσεων. Ο Aντρίκος και η Aιμιλία μαζί με μερικούς φίλους δεν είχαν καμία όρεξη για δηλώσεις και «παράθυρα». Eίχαν δικαίωμα να περάσουν μερικές μέρες ησυχίας: μπάνιο στην παραλία του Γερακιού, φαγητό στο σπίτι ή σε κάποιο απομακρυσμένο ταβερνάκι, βόλτες στο νησί με ένα μικρό νοικιασμένο τζιπ.
«Θέλω να μείνω»
Σε κάποιο από τα απογευματινά μπάνια της παρέας η Aιμιλία-Aνδρέα ακούστηκε να λέει στα αγγλικά: «Θέλω να γίνω Eλληνίδα. Mου αρέσουν πολύ τα ελληνικά νησιά και θέλω να ταξιδέψω σε όλη τη χώρα». Eξέφρασε μάλιστα την επιθυμία της να δουλέψει σύντομα στην Eλλάδα. Δεν έπαψε στιγμή όμως να παραπονείται ότι δεν αντέχει για ώρα τον καυτό ελληνικό ήλιο.
Aυτό ήταν, άλλωστε, φανερό. Kαθότι Σουηδέζα, το δέρμα της ήταν κάτασπρο και έπαιρνε τις πιο σχολαστικές προφυλάξεις.
Η πρωθυπουργική σύνταξη
Ως άγαμη κόρη αποθανόντος πατρός, η Αιμιλία – Αντρέα διεκδίκησε και πήρε το μέρος που δικαιούται από τη σύνταξη του πατέρα της. Ετσι, αιφνιδίως η σύνταξη της Δήμητρας Λιάνη περιορίστηκε στο ποσό των 221.300 δραχμών ενώ της ζητούν και 1.600.000 δραχμές αναδρομικά υπέρ της Αιμιλίας – Αντρέα.
Η ίδια η κ. Λιάνη έχει δηλώσει ότι ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στα οικονομικά της και ότι πλέον τα φέρνει βόλτα «χάρη στη βοήθεια φίλων».
Τι έγραφε ο Βαξεβάνης για την Νίμπλουμ στις 18.1.2012
«Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν συνάντησα στη Στοκχόλμη την οικογένεια Νίμπλουμ. Την Αιμιλία Αντρέα Νίμπλουμ, εκτός γάμου κόρη του Αντρέα Παπανδρέου, και τη μητέρα της. Η μητέρα της Αντρέα, μια τηλεοπτική παραγωγός με μεγάλη φυσική ευγένεια και υπομονή, απ” ό,τι αποδεικνύεται, περιέγραφε έναν άλλο Παπανδρέου. Δεν είχε καμιά σχέση με τον Παπανδρέου του μπαλκονιού και της σαγήνης. Ήταν ο Αντρέας των προφάσεων, των εγωιστικών επιλογών και της συνεχούς αυτοδικαιολόγησης.
Ο σύζυγος της Νίμπλουμ ήταν φίλος του Αντρέα και καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η Νίμπλουμ βοήθησε τον Παπανδρέου να εμφανιστεί στη Σουηδία ως εκπρόσωπος της αντιδικτατορικής Ελλάδας, διοργανώνοντας την ιστορική συνέντευξη με τη Διεθνή Αμνηστία. Λίγους μήνες μετά έμεινε έγκυος από τον Αντρέα. Τη διαβεβαίωσε αρκετές φορές πως θα μιλήσει για τη σχέση τους και το παιδί στη Μαργαρίτα. Δεν το έκανε. Άφησε τη Νίμπλουμ με την Αιμιλία στην αγκαλιά κι έφυγε.
Χρόνια αργότερα ο Ούλωφ Πάλμε, ο Σουηδός πρωθυπουργός, μεσολάβησε για να εξασφαλίσει από τον Αντρέα τη δέσμευση πως θα δώσει διατροφή για την Αιμιλία. Αυτός δέχτηκε, αλλά ήταν σαν τις πολιτικές δεσμεύσεις του Αντρέα πως θα φύγουν οι βάσεις (για όσους θυμούνται). Στη συνάντηση αυτή με τις Νίμπλουμ ρώτησα την άγνωστη κόρη του Παπανδρέου τι γνώμη είχε για τον πατέρα που δεν γνώρισε. Με κοίταξε (ίδια ο Αντρέας) και απάντησε: «Νομίζω πως ο πατέρας μου τα θεωρούσε όλα εύκολα για τον εαυτό του, γι” αυτό τα έκανε δύσκολα για τους άλλους».
Τι έγραφε ο Πρετεντέρης για την Νίμπλουμ
«…Στην ιστορία εμφανίζεται και ένα απρόβλεπτο πρόσωπο: η φυσική κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αιμιλία – Αντρέα Νίμπλουμ. Η ύπαρξή της είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Αλλωστε ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε αναγνωρίσει. Κάτοικος Στοκχόλμης, 24 ετών σήμερα, η Αιμιλία – Αντρέα έχει έλθει μερικές φορές στην Ελλάδα κατά τις οποίες συναντήθηκε και με τον πατέρα της (όταν ζούσε) και με τα ετεροθαλή αδέλφια της, με τα οποία διατηρεί συμβατικές αλλά καλές σχέσεις. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, παρέστη και στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στις 25 Νοεμβρίου 1996, αυτό το «άλλο παιδί» καταθέτει στο ελληνικό προξενικό γραφείο της Στοκχόλμης αίτηση εγγραφής της στην οικογενειακή μερίδα του Ανδρέα Παπανδρέου στον Δήμο Ψυχικού. Εφόσον υπήρχε πράξη αναγνώρισής της από έλληνα πατέρα, κατείχε αυτοδικαίως την ελληνική ιθαγένεια. Στις 15 Ιανουαρίου 1997, η αίτησή της πρωτοκολλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και στις 5 Φεβρουαρίου η Νομαρχία Αθηνών καλούσε τον Δήμο Ψυχικού να την εγγράψει στο δημοτολόγιο, στην οικογενειακή μερίδα του Ανδρέα Παπανδρέου. Οπερ και εγένετο».

Πηγή: iefimerida