Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΕΡΚΥΡΑ : ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ 1891...

Πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα σε κτίριο στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, προκάλεσε καταστροφές σε μία ιστορική εν λειτουργία σαπωνοποιία, η οποία τόσο ως επιχείρηση όσο και ως κτίριο, έχουν χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η φωτιά ξεκίνησε από τον όροφο του κτιρίου, που τα τελευταία χρόνια στεγαζόταν παλαιοπωλείο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Η Πυροσβεστική περιόρισε τις φλόγες προτού επεκταθούν στις παρακείμενες πολυκατοικίες.
Η ιστορική κερκυραϊκή σαπωνοποιία Πατούνη, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1850, στεγαζόταν στο ίδιο κτίριο στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας από το 1891. Σήμερα, οι ιδιοκτήτες της μετράνε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά η οποία ξέσπασε τα μεσάνυκτα στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου στεγαζόταν μία επιχείρηση παλαιοπωλείου.
Το κτίριο, κατασκευασμένο με ξύλο, αποτέλεσε δυστυχώς το ιδανικό υλικό για τις αδηφάγες φλόγες και παρά την επέμβαση του συνόλου των πυροσβεστικών δυνάμεων της πόλης της Κέρκυρας, ο πάνω όροφος καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ το ισόγειο που στεγάζει την σαπωνοποία, υπέστη μεγάλες καταστροφές.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τη φωτιά διεσώθη μεγάλο τμήμα της ιστορικής επιχείρησης, όμως, ό,τι δεν κατέστρεψαν οι φλόγες, υπέστη ζημιές από τον όγκο του νερού της κατάσβεσης.
Οι άνδρες της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στις παρακείμενες πολυκατοικίες, ενώ για περισσότερες από δύο ώρες διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε πολλές συνοικίες για λόγους ασφαλείας.
Η σαπωνοποιία Πατούνη παράγει το περίφημο πράσινο σαπούνι Κέρκυρας από λάδι ελιάς με τον παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο και χωρίς τη χρήση βιομηχανικών μηχανημάτων. Εξάγει το προϊόν της σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, ενώ τόσο η λειτουργία της όσο και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις της έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ μεγάλων διεθνών τηλεοπτικών δικτύων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής κάνουν λόγο για φωτιά που ξέσπασε, πιθανόν από βραχυκύκλωμα, στον όροφο στον οποίο στεγαζόταν το παλαιοπωλείο. Τα επόμενα 24ωρα θα γίνει διερεύνηση για να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια, ενώ οι ιδιοκτήτες της σαπωνοποιίας θα μετρήσουν το μέγεθος της καταστροφής τόσο σε υλικά και σε μηχανήματα, όσο και σε ιστορικά αντικείμενα, πίνακες και κειμήλια από την πρώτη εποχή της λειτουργίας της, εδώ και 166 χρόνια…
Γιάννης Ανδριώτης