Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΚΕΡΚΥΡΑ : ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ ΣΕ ΚΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ...

 ...ανακληθεί η απόφαση μεταφοράς
του Ναυτικού Οχυρού στον Ερημίτη Κέρκυρας


Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟςΜε σημερινή επιστολή του (αριθμ. πρωτ. ΟΙΚ301/72938) προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος επαναφέρει το ζήτημα που έχει προκύψει με την μεταφορά της θέσης του Ναυτικού Οχυρού στον Ερημίτη, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης αυτού.
Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον Αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα, στους βουλευτές Κέρκυρας Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδη και στον Διοικητή του ΝΑΣΚΕ Πλωτάρχη Θ. Γραμμένο.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αφορμή για την επιστολή αυτή υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με τις προθέσεις σας για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων μας δυνάμεων στην περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Καθώς η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας αποτελούν προϋπόθεση για την ευημερία του λαού και την ανάπτυξη του τόπου, σας προτρέπουμε να πράξετε αναλόγως και στην περίπτωση των Ιονίων Νήσων και ειδικότερα της Κέρκυρας.

Θέτουμε υπόψη σας, συγκεκριμένα, την περίπτωση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου Κέρκυρας. Το Οχυρό αυτό υπάρχει από το 1956, έχει ορθώς τοποθετηθεί στην υψηλότερη κορυφή της περιοχής, ύψους 126μ. και εξασφαλίζει πλήρη ορατότητα στην θαλάσσια έκταση μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας, στην ίδια την Κέρκυρα και στα παράλια της Αλβανίας. Στο Οχυρό έχει εγκατασταθεί ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού καθώς επίσης ραντάρ και κεραίες του Λιμενικού Σώματος.

Με το από 8/5/2013 Π.Δ. υπ. αριθμ. 60 «Τροποποίηση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου» (ΦΕΚ 111/Α/14-5-2013) το Ναυτικό Οχυρό μεταφέρεται σε νέα θέση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανέγερση τουριστικού χωριού από την εταιρεία “N.C.H Capital Inc”, στην οποία έχει παραχωρήσει την δημόσια έκταση το ΤΑΙΠΕΔ.Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τόσο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όσο και ο Δήμος Κέρκυρας αλλά και το σύνολο των περιβαλλοντικών και άλλων  φορέων της περιοχής είναι εξ αρχής αντίθετοι με επιχειρούμενη «επένδυση» η οποία προωθείται στηριζόμενη σε χαριστικές και μόνο διατάξεις, επιθυμούμε να εστιάσoυμε στο υπό μετακίνηση Ναυτικό Οχυρό.

 Η νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού  παρουσιάζει έλλειψη ορατότητας και αδυναμίας επόπτευσης της περιοχής από τα ραντάρ, ενώ ταυτόχρονα προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας για το ίδιο το Οχυρό λόγω της κατάργησης της Επιτηρούμενης Ζώνης (τα παραπάνω στοιχειοθετούνται σε τεχνική μελέτη, την οποία έχουμε στην διάθεση μας ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την οποία σας επισυνάπτουμε).

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 30/11/2012 την νέα θέση του Ναυτικού Οχυρού που πρότεινε το ΤΑΙΠΕΔ ,  χωρίς να είναι γνωστές οι γεωγραφικές συντεταγμένες της νέας θέσης, αφού το τοπογραφικό διάγραμμα του ΓΕΝ το οποίο απεικονίζει τα νέα όρια συντάχθηκε μεταγενέστερα!

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συμπατριωτών μας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα και τα ακριτικά Διαπόντια Νησιά σας εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τις εν λόγω μεθοδεύσεις, οι οποίες χωρίς προφανές όφελος θέτουν σε κίνδυνο την στρατιωτική επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.

Όπως καλά γνωρίζετε, το Ναυτικό Οχυρό του Αγίου Στεφάνου είναι κρίσιμο για την Εθνική Ασφάλεια για έναν επιπλέον λόγο, καθώς στην περιοχή ελλιμενίζονται και Τουρκικά υποβρύχια στα πλαίσια του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Αλβανίας.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και στηριζόμενοι στις ανάλογες πρωτοβουλίες που ήδη αναλαμβάνετε σε άλλες περιοχές της χώρας, σας καλούμε να εμβαθύνετε στο πρόβλημα, να ζητήσετε την ανάκληση της σχετικής απόφασης του Α.Ν.Σ. για την μετακίνηση του Οχυρού, εμπεδώνοντας άμεσα το αίσθημα ασφαλείας των συμπατριωτών μας.

Είμαστε στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασία.                                                                  Με εκτίμηση,

                                                          Θεόδωρος Γαλιατσάτος

                                                      Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων».