Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ:"ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ"....

                  ...με ρυθμίσεις σκάνδαλο
Η βουλευτής Κερκύρας και υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών:
«Με το Σχέδιο Νόμου που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επιχειρείται με ανορθόδοξες διαδικασίες και με φωτογραφικές διατάξεις (Κασσιόπη Κέρκυρας) η θεσμοθέτηση μιας νέας κατηγορίας τουριστικής επένδυσης, αυτής του Τουριστικού Παραθεριστικού Χωριού, η οποία δημιουργεί ...

...νέα δεδομένα στο τοπίο του ελληνικού τουρισμού. Μεταξύ άλλων:
  • ο συντελεστής δόμησης για τα παραθεριστικά χωριά ορίζεται οριζόντια στο 0,2χωρίς καμιά έγκριση από τον ΕΟΤ.
  • δεν υπάρχει απολύτως καμιά πρόβλεψη για την θέση του γηπέδου, το ελάχιστο εμβαδό, τις τεχνικές προδιαγραφές των χωριών, τις αποστάσεις από γειτονικές χρήσεις, την πυκνότητα κλινών ανά στρέμμα, την προσπελασιμότητα.
  • για πρώτη φόρα επιτρέπεται η πολεοδόμηση με ευθύνη του επενδυτή, η οποία μάλιστα εγκρίνεται με μια απλή υπουργική απόφαση. Παρακάμπτεται έτσι εντελώς το συχνά «ενοχλητικό» Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων) δεν υποχρεούνται να ακολουθούσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Στα δε ακίνητα που βρίσκονται εκτός ΓΠΣ δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόζουν επιλεκτικά χρήσεις γης γειτονικών περιοχών.
  • δίνεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ακόμη και με πρόσχωση του θαλασσιού χώρου και στη συνέχεια εφόσον ο επενδυτής το επιθυμεί, η εκμίσθωση της. Απαγορεύεται εφόσον προβλέπεται στη σύμβαση η απρόσκοπτη πρόσβαση των λουόμενων στην παράλια και τον αιγιαλό.
Με τις ρυθμίσεις αυτές δημιουργείται ένα πλαίσιο αποκλειστικά «κομμένο και ραμμένο» στις επιταγές του επίδοξου επενδυτή των δημοσίων ακινήτων. Είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα η ρύθμιση αυτή δεν θα μπορεί να σταθεί νομικά και συνταγματικά μόνο για τα δημόσια ακίνητα αλλά θα επεκταθεί και για τα υπόλοιπα.
Η διευκόλυνση των επενδύσεων δε μπορεί να γίνεται με καταφανή παράβαση της νομοθεσίας που ανοίγει το δρόμο στην υπερεκμετάλλευση και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, με αμφισβητούμενο όφελος για τον τουρισμό, την εθνική και τοπική οικονομία.
Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη τις σοβαρές αντιδράσεις που ήδη έχει προκαλέσει η σκανδαλώδης αυτή μεθόδευση. Από την πλευρά μου ζήτησα με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλήςτην από κοινού σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής/Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων για τη συζήτηση των επίμαχων ρυθμίσεων».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Προς: Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων
 κ Ευάγγελο Μεϊμαράκη
 Κοινοποίηση:
Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

 Κύριε Πρόεδρε,
Αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία από την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε οργανισμούς και με ρυθμίσεις που αφορούν την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά στην άσκηση τουριστικής πολιτικής, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης εκτιμώ ότι θα ήταν σκόπιμο να τύχει επεξεργασίας και από τα μέλη της αρμόδιας για το Υπουργείο Τουρισμού Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Για το σκοπό αυτό προτείνω να προγραμματιστούν άμεσα κοινές συνεδριάσεις των Επιτροπών Παραγωγής/Εμπορίου και Μορφωτικών Υποθέσεων.
Με την πεποίθηση ότι συμμερίζεστε την εν λόγω ανάγκη παρακαλώ για τις ενέργειές σας.
Με εκτίμηση,
 Α. Γκερέκου
Βουλευτής Κέρκυρας, ΠΑ.ΣΟ.Κ.
press-gr