Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΡΥΒΕΙ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ!!!

Έλληνες επιστήμονες που ερεύνησαν τον πυθμένα του ηφαιστείου σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπίστωσαν σπάνια φαινόμενα που όμοιά τους δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά στον κόσμο.

 Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Μεσογείου λόγω της μοναδικής ομορφιάς της, αλλά φαίνεται ότι κρύβει στα σπλάχνα της κι άλλα μυστικά.
Ο λόγος για ...

...χρυσάφι και σπάνια μέταλλα σε ποσότητες που ουδέποτε έχουν καταγραφεί, τα οποία εντόπισαν -για πρώτη φορά- στο νησί Έλληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που διεξήγαγαν έρευνες.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι επιστήμονες ερεύνησαν τον πυθμένα του ηφαιστείου Κολούμπο σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού και βρήκαν μεταξύ άλλων χρυσάφι, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρο, αρσενικό, υδράργυρο, ψευδάργυρο αλλά και διοξείδιο του άνθρακα, μαζί με μικροοργανισμούς που φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων.
Αυτό που έκανε αρχικά μεγάλη εντύπωση στους ειδικούς ήταν ότι στον πυθμένα του ηφαιστείου, μέχρι και 10 μ. ψηλότερα από αυτόν, δεν υπήρχε ίχνος ζωής. «Οι αναλύσεις μας έδειξαν την ύπαρξη χρυσού σε περιεκτικότητα που εντυπωσιάζει. Η ανώτατη τιμή που μετρήσαμε ήταν 32 γραμμάρια στον τόνο και η μέση τιμή 9 - 10 γραμμάρια στον τόνο», είπε στα Νέα ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Στέφανος Κίλιας.
«Η μέγιστη περιεκτικότητα του δείγματος σε άργυρο ήταν 1.910 γραμμάρια στον τόνο. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση του αντιμονίου, αυτού του στρατηγικής σημασίας μετάλλου. Το βρήκαμε σε μέγιστη περιεκτικότητα 22.400 γραμμάρια στον τόνο (πάνω από 2,2% κατά βάρος!) Πρόκειται για ποσότητα που ενδεχομένως να μην έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία», πρόσθεσε.
kathimerini.gr