Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ....

Νέος ισχυρός σεισμός αναστάτωσε τα ξημερώματα την Κεφαλλονιά. Δέκα ελαφρά τραυματίες. Προβλήματα στην προβλήτα Ληξουρίου. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία (Pics+Vid)
Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε τα ξημερώματα τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δίνει τον σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ και το Γεωδυναμικό στα 5,7 Ρίχτερ.
Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του νέου σεισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στο MEGA.
Στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Λόγω του νέου ισχυρού σεισμού δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Ο δρόμος Αργοστόλι - Ληξούρι είναι κλειστός λόγω κατολίσθησης, ενώ πρόβλημα παρουσιάζεται στις συγκοινωνίες σε ορεινά χωριά του Ληξουρίου.
Ο σεισμός είχε περίπου το ίδιο επίκεντρο με τον πρώτο σεισμό, την περασμένη Κυριακή. Από τον ίδιο εστιακό χώρο ακολούθησε και μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στις 5.16 το πρωί.
Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για μια ισχυρότατη δόνηση και κάλεσε τους κάτοικους να βγουν από τα σπίτια τους.
Διευθύντρια Γεωδυναμικού: Φαίνεται να είναι μετασεισμός του πρώτου
Σε δηλώσεις της η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δήμητρα Σαχπάζη, σημείωσε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου.
"Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή", ανέφερε η κ. Σαχπάζη.
Εκτίμησε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες και άλλους σεισμούς, ακόμη και του ιδίου μεγέθους από την ίδια περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. "Όλα τα μελετάμε", υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη.
Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1, διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους.
"Αν δείτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, επισήμανε, υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή".

Ζημιές στο λιμάνι και το νοσοκομείο Ληξουρίου
Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου.
Αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ζάκυνθο που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.
Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στην Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν είχαν αναφερθεί μέχρι και τις 5.30 τυχόν ζημιές από τον σεισμό.
(Φωτογραφίες από e-kefalonia.net)
Πηγή:News247