Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΕΦΕΔΡΕΙΑ Η ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ;


«Ένα κράτος μπορεί να είναι αυστηρό όταν είναι πρώτα δίκαιο». Αυτή ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τις υποθέσεις διαφθοράς εντός της Δημόσιας Διοίκησης που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τις τελευταίες ημέρες 13 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίσθηκαν με τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα και μετοχές που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν...

...Τελωνειακός υπάλληλος με αδικαιολόγητα ποσά 923.554 ευρώ. Υπάλληλος του ΟΑΕΔ με καταθέσεις 675.615,28 ευρώ. Προϊστάμενος Πολεοδομίας στην Δυτική Ελλάδα με αδικαιολόγητα 607.637 ευρώ. Δικαστική υπάλληλος με 8 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα και πάει λέγοντας.

Η αυστηρότητα και η δικαιοσύνη που προαναγγέλλει ο Πρωθυπουργός θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστούν άμεσα για τις «κτυπητές» αυτές περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από δημοσίους υπαλλήλους που αποδεδειγμένα εκμεταλλεύτηκαν το λειτούργημα τους προκειμένου να πλουτίσουν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Μέσα στις καθημερινές συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και εισηγήσεις για το πώς θα αποφύγουμε την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, μια ριζοσπαστική λύση θα μπορούσε να ήταν ο εκτεταμένος έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των δημοσίων υπαλλήλων, όποια θέση και αν κατέχουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι Εφορίες, Πολεοδομίες, Δήμοι, Τεχνικές εταιρείες του Δημοσίου, Σώματα Επιθεωρητών, Εθνικό Σύστημα Υγείας, Αναπτυξιακές εταιρίες των ΟΤΑ και Τελωνεία είναι οι υπηρεσίες με τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφθοράς και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι. Με διαδικασίες εξπρές αλλά χωρίς να χαθεί η αίσθηση του δικαίου στους ελεγκτικούς και κυρίως στους δικαστικούς μηχανισμούς, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν σε πρώτη φάση οι υπάλληλοι των ανωτέρω υπηρεσιών και εφόσον κριθούν ένοχοι για αδικαιολόγητο πλουτισμό που έχει σχέση με την εργασία τους να παύονται από την θέση τους. Και φυσικά να παύονται χωρίς αποζημίωση και με δυνατότητα δέσμευσης των αδικαιολογήτων ποσών που κατέχουν, εφόσον έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία για το Δημόσιο. Στην συνέχεια, και αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στις προαναφερθείσες υπηρεσίες, ο έλεγχος να επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Αν αυτό ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, είναι βέβαιο ότι σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα μιλάμε για ανάγκη εργασιακής εφεδρείας, μιας και θα έχουν παυθεί τόσοι πολλοί από την εργασία τους που ο στόχος μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω. Φυσικά, απαραίτητες προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι η επαρκής στελέχωση των διοικητικών δικαστηρίων, η πλήρης εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και η νομοθετική διευκόλυνση άμεσης εκδίκασης υποθέσεων διαφθοράς. Και όταν λέμε άμεσα εννοούμε εντός δέκα ημερών από την στιγμή που ο ΣΔΟΕ βρήκε στοιχεία περί αδικαιολόγητου πλουτισμού και ύποπτων συναλλαγών.

Απαραίτητη διευκρίνιση: κανείς δεν λέει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι όλοι τους διεφθαρμένοι αντιπαραγωγικοί μισθοφόροι που το μόνο που κάνουν είναι να βρίσκουν τρόπους να βγάζουν χρήματα παρανόμως και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο. Στην ουσία μιλάμε για ένα μικρό ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων που αδικαιολόγητα και με έκνομες διαδικασίες πλούτισαν και ζημίωσαν το Δημόσιο, δηλαδή όλους εμάς που βλέπουμε συντάξεις να μειώνονται ενώ περιμένουμε δομικές διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης. Αυτοί πρέπει να εντοπιστούν και να κριθούν από την Δικαιοσύνη. Και ίσως τότε η δήλωση του Πρωθυπουργού περί αυστηρότητας και δικαιοσύνης να πάρει σάρκα και οστά. Είναι καιρός για την ηθική εξυγίανση του δημοσίου τομέα. Τι το ποιο δίκαιο;

statesmen.gr