Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ


Ποια είναι η χρήση του και πού «κολλάει» το σχέδιο;

Υπερόπλο ελληνικής κατασκευής μένει στο συρτάρι! Ένα υπερόπλο ικανό να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες και τα δεδομένα στον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας, το οποίο φέρονται να έχουν κατασκευάσει 5 Έλληνες επιστήμονες, μένει στο «συρτάρι» λόγω ξένων συμφερόντων!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπερόπλο έχει χαρακτηριστεί «άκρως απόρρητο» από δύο υπουργούς Άμυνας και τρεις αρχηγούς ΓΕΕΘΑ. Ένας από τους πέντε επιστήμονες που εργάζονταν εδώ και μία πενταετία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην...

... υλοποίησή του, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το σκάνδαλο.

Τι είναι το υπερόπλο;

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο δίκτυο ραντάρ, τα οποία μπορούν να εντοπίζουν κάθε κίνηση σε εμβέλεια 400 χλμ. χωρίς να γίνονται αντιληπτά, ακόμα και όταν ελικόπτερα και αεροσκάφη λειτουργούν «υπό καθολική ηλεκτρονική σίγαση».

Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων ραντάρ είναι ότι μπορούν να εντοπίζουν ακόμα και αεροσκάφη τεχνολογίας Stealth, τα οποία μέχρι στιγμής δε μπορούσαν να «δουν» τα υπόλοιπα ραντάρ.

Τριάντα τέτοιοι σταθμοί ραντάρ θα κόστιζαν όσο ένας σταθμός αντίστοιχου συστήματος από το εξωτερικό!

Το υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2006 ενώπιον 60 επιτελών, οι οποίοι μετά την παρουσίαση ζήτησαν από τους επιστήμονες του ΑΠΘ να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή του.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εφευρετών σε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, δεν έχουν πάρει καμία απολύτως απάντηση για το κατά πόσο το έργο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «άκρως απαραίτητο και κατεπείγον» από το Συμβούλιο Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, θα χρηματοδοτηθεί από τον Ελληνικό Στρατό.

Να σημειωθεί ότι ήδη για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν ενδιαφερθεί τρεις ξένες χώρες, στις οποίες οι 5 εφευρέτες έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής αρνητικά.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός σμηνάρχου προς τους επιστήμονες σε μία από τις παρουσιάσεις στο Πεντάγωνο: «Το σύστημα αυτό, αν ποτέ κατασκευαστεί από την πατρίδα μας θα αποτελέσει ληξιαρχική πράξη αιφνίδιου θανάτου των απέναντι, αν μας επιτεθούν πρώτοι. Αλλά δεν πιστεύω ότι κάποτε θα υλοποιηθεί. Είναι πολύ μικρού κόστους. Έκανε λάθος η ομάδα. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι ζούμε στην Ελλάδα».
NEWSBEAST.GR