Με αφορμή την επικείμενη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσιαλο, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, με σκοπό να ενημερώσει για την αναγκαιότητα διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης της...
... ΕΡΑ Κέρκυρας. Για το ίδιο λόγο η Βουλευτής προτίθεται να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους της κ. Νίκο Δένδια και κ. Μπάμπη Χαραλάμπους, με σκοπό να τους ζητήσει άμεσα συνάντηση προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους προς την κατεύθυνση της παραμονής και της αναβάθμισης του ραδιοσταθμού.
Ακολουθεί η επιστολή της Βουλευτού προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τους λόγους που εκφράζουν την αδήριτη ανάγκη για τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση του περιφερειακού δημόσιου Ραδιοσταθμού της Κέρκυρας.
Πρόκειται για έναν από τους πρώτους τοπικούς σταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: τα εγκαίνια του έγιναν στις 31 Μαρτίου 1957. Η παρουσία του στην τοπική κοινωνία είναι διαρκής με χιλιάδες ώρες μεταδόσεων, δημοσιογραφική και τεχνική κάλυψη γεγονότων και εκδηλώσεων, καθημερινή φιλοξενία πολιτικών, ανθρώπων του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης. Η ΕΡΑ Κέρκυρας αποτελεί, χάρη στη δουλειά και την προσπάθεια δεκάδων ανθρώπων τα 54 χρόνια λειτουργίας της, σοβαρό μέγεθος στο τοπίο των ΜΜΕ της Κέρκυρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσωπικότητες και φορείς της κερκυραϊκής κοινωνίας συνεργάζονται με το Σταθμό στην παραγωγή κυρίως πολιτιστικών εκπομπών. Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός των πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων που συνεργάζονται με το Σταθμό ως χορηγό προβολής. Παρέλκει δε να σημειώσουμε τη σημασία του δημόσιου ραδιοφώνου στην τοπική ζωή, που καλείται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους ιδιωτικούς σταθμούς, με διαφορετική στόχευση, απαιτήσεις και προϋποθέσεις.
Η ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθιστά την οποιαδήποτε σύνδεση της με τους δημοσίους ραδιοσταθμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας στην ουσία αδύνατη. Πρόκειται για Περιφέρεια νησιωτικού χαρακτήρα, διαφορετικού αναπτυξιακού προσανατολισμού, με ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη γεωπολιτική, εθνική και στρατηγική σημασία. Ενδεχόμενη λειτουργική υποβάθμιση της ΕΡΑ Κέρκυρας ακυρώνει την επικοινωνία και κατά συνέπεια αποδυναμώνει την συνοχή και τη διακριτή φυσιογνωμία της Περιφέρειας.
Επιπλέον, για τεχνικούς λόγους, λόγω των γεωμορφολογικών συνθηκών, η περιοχή της Κέρκυρας και της Θεσπρωτίας δεν καλύπτονται από τον εγγύτερο σε αυτές τις περιοχές δημόσιο ραδιοσταθμό των Ιωαννίνων. Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός των Ιωαννίνων δεν ακούγεται καν στη Θεσπρωτία και την Κέρκυρα και αντίστροφα. Αντιθέτως, η περιοχή των Ιωαννίνων καλύπτεται από τον πομπό των Μεσαίων Κυμάτων του Ρ/Σ Κερκύρας, ισχύος 100 KW.
Σε ότι έχει να κάνει με την διοικητική διάρθρωση, είναι γνωστό πως οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ διαθέτουν περιορισμένη διοικητική αυτοτέλεια. Παρακολουθούνται διοικητικά και οικονομικά από τις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας, συνεπώς, δε διαθέτουν Διευθυντή αλλά Προϊστάμενο Σταθμού και Τεχνικό Υπεύθυνο, οι οποίοι με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού: υλοποιούν τις κεντρικές αποφάσεις της ΕΡΤ, εισηγούνται διάφορα θέματα, καταρτίζουν και παρακολουθούν το εκπεμπόμενο πρόγραμμα, εκπροσωπούν το σταθμό στην τοπική κοινωνία και δέχονται τα ερεθίσματα της.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η ΕΡΑ Κέρκυρας διαθέτει ιδιόκτητο κτήριο, κατασκευασμένο ειδικά για τις ανάγκες ενός ραδιοσταθμού. Ο ετήσιος προϋπολογισμός των λειτουργικών δαπανών 2011 του Σταθμού είναι 125.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 100.000 δαπανώνται στη ΔΕΗ λόγω του πομπού των Μεσαίων Κυμάτων που αναμεταδίδει κυρίως το πρόγραμμα της Αθήνας. Πρόκειται για οικονομικό μέγεθος λειτουργίας πολύ μικρό σε σχέση με τα συνολικά μεγέθη της ΕΡΤ.
Εν κατακλείδι, η ιστορία, η προσφορά και η σημασία του δημόσιου ραδιοσταθμού της Κέρκυρας δεν είναι απλά αυτονόητη, είναι και ιδιαίτερα κρίσιμη. Η ανεξάρτητη, αντικειμενική και προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάδειξη των προβλημάτων και κατά συνέπεια συνεισφέρει καθοριστικά στην προοπτική διεξόδου από την πρωτοφανή κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας.