Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Με την παρουσία πλήθους κόσμου ξεκίνησε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στην Κέρκυρα. Μετά την υποδοχή του στο Αεροδρόμιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Παναγιώτατος μετέβη στο κέντρο της πόλης, στο Πεντοφάναρο, όπου οι αρχές της πόλης, ο κλήρος, οι μοναχοί και οι μοναχές και πλήθος κόσμου, με την συμμετοχή των μαθητών των σχολείων και επισήμων στρατιωτικών αγημάτων του επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή. 
 
 
Στο Λιστόν ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Νικολούζος προσφώνησε τον Παναγιώτατο επισημαίνοντας ότι η Κέρκυρα υποδέχεται τον ηγέτη της Ορθοδοξίας με μεγάλη χαρά, καθότι πρόκειται για μία προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς. Ο Πατριάρχης αγωνίζεται για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και διδάσκει την συναδέλφωση , χωρίς διακρίσεις και φανατισμούς και αυτό αγγίζει τον σύγχρονο άνθρωπο.   Απαντώντας ο Πατριάρχης τόνισε τη συγκίνησή του για το ότι ήρθε στο νησί των Φαιάκων όχι ως ένας Οδυσσέας ξένος, αλλά ως ο κομίζων την υπενθύμιση των μακραίωνων δεσμών που συνδέουν την Κέρκυρα με την Κωνσταντινούπολη, τόσο δια των Αγίων Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστους, όσο και δια της Παναγίας Βλαχέρνας και του Παντοκράτορος Χριστού, οι οποίοι δείχνουν τις κοινές ρίζες. Παράλληλα, επεσήμανε την βοήθεια που οι Κερκυραίοι προσέφεραν στους πληθυσμούς της   Ανατολής μετά την Μικρασιατική καταστροφή και επαίνεσε τους Κερκυραίους για τη φιλοξενία και την αγάπη προς τους ξένους, σε μία εποχή απομονωτισμού. 
 
Κατόπιν σχηματίστηκε πομπή προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία. Κατ' αυτήν τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτος, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την μέριμνα του Πατριάρχη για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την κοινωνία και τον καλωσόρισε στην Κέρκυρα. Κατόπιν μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, οποίος τόνισε ότι η Εκκλησία της Κέρκυρας και οι πιστοί της υποδέχονται τον Πατριάρχη ως τα παιδιά τον πατέρα τους, με ευγνωμοσύνη και αγάπη και σεβασμό και τιμή. Τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:  "Σας υποδεχόμαστε  σήμερα, Παναγιώτατε, ως τον Πρώτο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σε μία εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι, επηρεασμένοι από την οίηση του ορθολογισμού, διακηρύσσουν ότι δεν θέλουν αυθεντίες και θεσμούς να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή τους, η Ορθόδοξη Εκκλησία στο πρόσωπο και τον θεσμικό ρόλο της Σεπτής Υμετέρας Κορυφής δεν διαβλέπει απλώς την ιστορική συνέχεια της εμπειρίας και της διακονίας της, δηλαδή μία ανάμνηση από το παρελθόν, απαραίτητη για να μην απολεσθή αυτό στον κυκεώνα της συγχύσεως. Στο σεπτό Πρόσωπό Σας διαβλέπουμε τον θεσμό εκείνον ο οποίος αποτυπώνει την ελευθερία της εκκλησιαστικής ζωής, η οποία κοινοποιείται ως πρότυπο στον κόσμο. Διότι η ελευθερία στην Εκκλησία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη και όχι με τον καταναγκασμό. Και η αγάπη πηγάζει από την πατρότητα. Ο πατέρας αγαπά τα τέκνα του όχι για να τα εξουσιάζει, αλλά για να τα καθοδηγεί στην ελευθερία. Και όταν αυτά ενηλικιωθούν, μιμνήσκονται της αγάπης και της δωρεάς την οποία έλαβον και ως αντιπελάργωσι προσφέρουν στον πατέρα τους όχι τον φόβο και την υποταγή, αλλά την ευγνωμοσύνη και την συμπόρευση στην οδό της κατά Θεόν προόδου. Αν για τους ορθολογιστές ανθρώπους ελευθερία σημαίνει το ίδιον θέλημα, ενίοτε και η αταξία, για την Εκκλησία ελευθερία σημαίνει τάξη, σημαίνει ιεραρχία, σημαίνει οδηγός και σημείον αναφοράς. Και άπαντα λειτουργούν με γνώμονα την πατρότητα».
Απαντώντας ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την παλλαϊκή υποδοχή την αγάπη και την χαρά που του δόθηκε να επισκεφθεί την Κέρκυρα και την Εκκλησία της. Τόνισε, μεταξύ άλλων ότι: "Δια τούτο το νόημα και το μήνυμα συνάξεων αλλά και αναπολήσεως της μεμαρτυρημένης αληθείας του αναλλοιώτου συνδέσμου μεταξύ Μητρός Εκκλησίας και Επτανήσου, ως πράττομεν κατά την παρούσαν δοξολογικήν αναφοράν, δεν περιορίζονται μόνον εις την συγκίνησιν και την χαράν της μετ αλλήλων, πρόσωπον προς πρόσωπον, κοινωνίας. Αποτελεί και το χθες, και το νυν, αλλά και το αεί του συνδέσμου και της σχέσεως ταύτης". Ευλόγησε τους πιστούς και ζήτησε ενωμένοι να πορεύονται προς την οδό της σωτηρίας.

Κατόπιν, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τον Μητροπολιτικό Ναό της Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης, όπου προσκύνησε το σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης. Κατόπιν, ο προϊστάμενος του ναού Πρωτ. Σπυρίδων Προβατάς προσέφερε, προσφωνώντας τον Παναγιώτατο μία εικόνα της Αγίας Θεοδώρας και ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι ο ναός της Παναγίας αποτελεί την καρδιά της τοπικής Εκκλησίας, όπου οι άνθρωποι καλούνται να μιμούνται την Θεοτόκο και να πορεύονται προς την αγιότητα, την οδό της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης και του Αγίου Βλασίου, συμπροστατών του ναού.