Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ...

               …στο Ιόνιο !!!!
Εμφάνιση 1ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.jpg




Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κέρκυρας, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νησιού και του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών, έδωσαν δυναμικό παρόν στην Ημερίδα «Ανάπτυξη στην Πράξη: Τουρισμός, Γαστρονομία και Τοπικά Προϊόντα», που διοργάνωσε επιτυχώς το Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού με πρόεδρο την Άντζελα Γκερέκου, στις 14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο  Corfu Palace.
Στην εκδήλωση, η οποία είχε την στήριξη του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Γεώργιος Χονδρογιάννης, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
 «Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, η διάθεση για συνεργασία, η αισιοδοξία για το μέλλον και η πίστη στις δυνάμεις της Κέρκυρας που έδειξαν οι παρευρισκόμενοι, αποτελούν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη της Ημερίδας «Ανάπτυξη στην Πράξη». Μέσα από την στρατηγική επιλογή να συνδυάσουμε και να ενδυναμώσουμε την τοπική παραγωγή με την πλούσια γαστρονομία και τις τουριστικές υποδομές μπορούμε να δείξουμε πώς στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε παράδειγμα ευημερίας και προόδου», δήλωσε σχετικά η Υφυπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου.
Η Ημερίδα είχε διπλό στόχο:
Από τη μια, προσκαλώντας εκλεκτούς ομιλητές να δώσει στον κόσμο της Κέρκυρας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με καλές πρακτικές, καινοτόμες προσεγγίσεις, φρέσκιες ιδέες και σημαντική τεχνογνωσία πάνω στη δημιουργία συνεργατικών που συναντώνται σε άλλες περιοχές εντός κι εκτός Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο:
·         ο Γιώργος Ασωνίτης, ειδικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, μίλησε για το πώς αξιοποιούνται τα Τοπικά Προϊόντα σε νησιά του εξωτερικού,
Εμφάνιση 3ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.jpg·        ο Γιώργος Πίττας, συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, εστιάστηκε στην προώθηση καινοτόμων τουριστικών δράσεων
·         ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, αρθρογράφος και ειδικός σε θέματα αγροτικής και τοπικής ανάπτυξης, ανέπτυξε το πώς μπορεί να στηθεί στην Κέρκυρα μια ισχυρή, τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, που θα συνδέει τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τη Γαστρονομία και τα Τοπικά Προϊόντα
·         η Αγλαΐα Κρεμέζη, συγγραφέας γαστρονομικών βιβλίων και επιχειρηματίας, μοιράστηκε την τεχνογνωσία της από καινοτόμες γαστρονομικές και τουριστικές δράσεις στο Αιγαίο, καθώς και την εμπειρία της από τη ζήτηση που έχει το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις ΗΠΑ
·         ο Αλέξης Τσιάντης, διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση της εξαιρετικής πρωτοβουλίας «Κουζίνα Αιγαίου», η αφορά στην οργανωμένη σύνδεση Εστιατόρων και Τοπικών Παραγωγών σε 24 Νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν ο Σπύρος Καλούδης, ιδρυτής της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας και εκπρόσωπος του Δικτύου Παραγωγών Κερκύρας «Η Κέρκυρα Παράγει», ο οποίος ανέδειξε την κοσμογονία που συντελείται σε επίπεδο τοπικής παραγωγής στην Κέρκυρα, όπως η βραβευμένη διεθνώς Corfu Beer, αλλά και το τι χρειάζεται για αποκτήσει η παραγωγική αναγέννηση της Κέρκυρας ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς και ο Νίκος Χειρδάρης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, ο οποίος μίλησε για χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες.
Από την άλλη, η Ημερίδα είχε ως στόχο να φέρει κοντά τους εκπροσώπους της Φιλοξενίας, της Γαστρονομίας και όλου του φάσματος της Τουριστικής Βιομηχανίας της Κέρκυρας, με τους παραγωγούς και τους μεταποιητές παραδοσιακών και μη Τοπικών Προϊόντων, και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα εκφράζει στο σύνολό της την τοπική κοινωνία. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη, όπως αποτυπώθηκε στις σχετικές  τοποθετήσεις εκπροσώπων θεσμικών φορέων κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε τις ομιλίες, όπως μεταξύ πολλών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Σπύρος Ανδριώτης, ο οποίος  προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων της Κέρκυρας στους επισκέπτες από κρουαζιέρες, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Παναγιώτης Μπράμος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Βασίλης Σώζος, και ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΚ, Κώστας Κιτσάκης.

Συμπεράσματα Ημερίδας
Στο τέλος της Ημερίδας «Ανάπτυξη στην Πράξη: Τουρισμός, Γαστρονομία και Τοπικά Προϊόντα» παρουσιάστηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
1.     Στην Ημερίδα εκφράστηκε ένα συλλογικό αίτημα να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία στην Κέρκυρα με στόχο την ισχυρή και βιώσιμη Τοπική Ανάπτυξη.
2.     Αναγνωρίστηκε πως η οργάνωση μιας Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Κέρκυρα με τους τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, την τοπική μεταποίηση με συνταγές τοπικής γαστρονομίας και την τοπική κατανάλωση (δηλαδή καταστήματα, εστιατόρια & ξενοδοχεία) είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης.
3.     Σε αυτό το πλαίσιο, αναδείχθηκε η ανάγκη για αποτελεσματική εκμετάλλευση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος των Ιονίων Νήσων, για περισσότερες συνεργατικές πρωτοβουλίες και ενσωμάτωση της καινοτομίας στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα, καθώς και για τη δημιουργία πολυεπίπεδων πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών στο Νησί.
4.     Στην Ημερίδα υπογραμμίστηκε ότι οι σημερινοί ταξιδιώτες επιλέγουν τον τόπο αναψυχής, ή ακόμα και τον τόπο επίσκεψης, από το διαθέσιμο γαστρονομικό προφίλ. Προϊόντα και άνθρωποι, γεύσεις και συνταγές, μύθοι και ιστορία, παράδοση και λογοτεχνία, τόποι και τοπία, ήθη και έθιμα, δρώμενα και τελετουργίες, θεωρίες και επιχειρηματικότητα δένουν σε μια αλυσίδα αξιών και δραστηριοτήτων που μπορούν να συγκροτήσουν τον βασικό πυλώνα μιας νέας οικονομικής ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αναγνωρίστηκε δε ότι μέσα από τη σύνδεση του Τουρισμού, της Γαστρονομίας και της Τοπικής Παραγωγής, η Κέρκυρα μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο περισσότερους αλλά και καλύτερους επισκέπτες, καθιστώντας τους πρεσβευτές μιας νέας, βελτιωμένης τουριστικής πρότασης.
6.     Στην Ημερίδα αναδείχθηκε η ανάγκη να δοθεί έμφαση στις πιστοποιήσεις, αλλά και στη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα παντρεύουν τοπικά προϊόντα με τη γαστρονομία, όπως το Corfu Food Festival.
7.     Η σύνδεση του Τουρισμού, της Γαστρονομίας και της Τοπικής Παραγωγής περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση των πιθανών εμπλεκομένων και η Ημερίδα συνιστά ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.
8.     Θα πρέπει να δοθεί συνέχεια στην Ημερίδα μέσα από συναντήσεις, συζητήσεις και ζυμώσεις των τοπικών φορέων ώστε να επιτευχθεί κοινή αντίληψη για τον προσδιορισμό των μέσων και στόχων της Τοπικής Ανάπτυξης.
9.     Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η αποτύπωση της κοινής αυτής αντίληψης με την μορφή Διακήρυξης ή Τοπικού Συμφώνου, που θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη στην Κέρκυρα.
10.  Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και καινοτόμες δράσεις που αποδίδουν καρπούς σε άλλες περιοχές εντός κι εκτός Ελλάδος, από τις οποίες οφείλουμε στην Κέρκυρα να παραδειγματιστούμε και να αντλήσουμε τεχνογνωσία.
11.  Όπως όμως αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές στην Ημερίδα, οποιαδήποτε δράση προϋποθέτει συμφωνία που θα αναδειχθεί από την τοπική κοινωνία, και άρα προαπαιτεί ευρύτερη κοινωνική ζύμωση και συναίνεση.

Corfu Food Festival
Ένα μεγάλο γαστρονομικό φεστιβάλ, το Corfu Food Festival, προανήγγειλε η υφυπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του Κέντρου Επτανησιακού Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου, στο πλαίσιο της Ημερίδας «Ανάπτυξη στην Πράξη: Τουρισμός, Γαστρονομία και Τοπικά Προϊόντα», που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Corfu Palace.
Όπως δήλωσε, «η Κέρκυρα χρειάζεται μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αντιπροσωπεύει ακριβώς όλα αυτά που συζητήσαμε σήμερα. Γι’ αυτό θέλω να εκφράσω την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο ένα μεγάλο γαστρονομικό φεστιβάλ,  το Corfu Food Festival. Μέσα από έναν θεσμό, όπως το προτεινόμενο φεστιβάλ,  η Κέρκυρα μπορεί να εδραιώσει τη θέση της σαν σταυροδρόμι πολιτισμών, και να αναδείξει την τοπική κουζίνας και την πολυπολιτισμική γαστρονομική της παράδοση. Κυρίως, όμως, μπορεί να αποτελέσει στην πράξη ένα πρώτο σημαντικό δείγμα μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για ολόκληρη την Κέρκυρα, η οποία θα έχει ως στόχο την σύνδεση της Τοπικής Παραγωγής, με την Γαστρονομία και όλο το φάσμα της τοπικής Τουριστικής Βιομηχανίας».
«Η Κέρκυρα μπορεί να δώσει ένα νέο, δυναμικό στίγμα ως υψηλού προφίλ τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός», δήλωσε η κα. Γκερέκου τονίζοντας ότι δράσεις όπως το Corfu Food Festival αποτελούν ιδανικό όχημα για να διευρυνθεί σημαντικά η τουριστική περίοδος.
Παράλληλα, η υφυπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε τις τεράστιες προοπτικές που απορρέουν από ένα τέτοιο φεστιβάλ είναι, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην Κέρκυρα.
«Θεωρώ ότι το Corfu Food Festival μπορεί -αφού ξεκινήσει και ανθίσει στην Κέρκυρα- να εξαπλωθεί σε όλο το Ιόνιο και να εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο θεσμό που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την περιφέρεια. Γι’ αυτό προσκαλώ όλους όσος είναι σήμερα εδώ να εργαστούμε από κοινού και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση και επιτυχία αυτής της ιδέας και να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί», κατέληξε η κα. Γκερέκου.