Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ,ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Αγ Σπυρίδων Κέρκυρας12 Δεκεμβρίου, οι Κερκυραίοι τιμούν τον Πολιούχο του νησιού τους. Ο  Άγιος Σπυρίδωνας Κέρκυρας,  Επίσκοπος Τριμυθούντος, ο Θαυματουργός, είναι  Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ήταν ο Eπίσκοπος της κωμοπόλεως Τριμυθούντος, στο σημερινό χωριό Τρεμετουσιά στην Κύπρο.
Φέτος παρευρίσκεται στην Κέρκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος για να συμμετάσχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της πόλης Αγ. Σπυρίδωνα μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Νεκτάριου.

 Η επίσκεψη του Πατριάρχη στην Κέρκυρα αποτελεί τιμή όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη μετά από 51 χρόνια αλλά γιατί ο κ. Βαρθολομαίος αποτελεί μια εξέχουσα  και λαμπρή προσωπικότητα  που συμβάλλει στη διαφύλαξη της ορθόδοξης παράδοσης την προβολή αξιών και ιδανικών που καταξιώνουν τον οικουμενικό άνθρωπο.
Απίστευτη κοσμοσυρροή  από το μεσημέρι για το προσκύνημα του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και τους Κερκυραίους σήμερα παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, να κάνουν το βεγιόνι, (την ολονυχτία στην εκκλησία Του).

Το έθιμο: Οι τηγανίτες τ’ Αγιού

Οι τηγανίτες τ’ Αγιού, είναι  ένα ιδιαίτερο κομμάτι από την ελληνική παράδοση και τα ελληνικά έθιμα.
Η παράδοση θέλει τους Κερκυραίους την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, να κάνουν το βεγιόνι, (την ολονυχτία στην εκκλησία Του).
Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η κούραση, η νύστα και η ταλαιπωρία της αγρύπνιας, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες τρώνε λουκουμάδες (τις τηγανίτες τ’Αγιού). Το έθιμο αυτό τηρείται από την γιορτή του Aγίου Δημητρίου(26/10) μέχρι τις 11 του Δεκέμβρη, παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα.
Όλες αυτές τις μέρες τα καντούνια πλημμύριζαν από το λαχταριστό άρωμα των φρέσκων λουκουμάδων!  Προς τιμή του λοιπόν, οι νοικοκυρές φτιάχνανε λουκουμάδες στα φουρνέλα (Φουρνέλο (το): Φούρνος Ital. Fornello) και τις γκαζιέρες και οι πλανόδιοι πωλητές στις φουφούδες.