Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΑΜΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ !

«...ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα... Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό». 31 /10/ 1940, Ν. Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Με αυτά τα λόγια το ΚΚΕ σάλπισε το σύνθημα της αντίστασης στην ιταλική εισβολή το 1940. Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε. Μετά την εισβολή του γερμανικού φασιστικού στρατού και την κατάκτηση της Ελλάδας έγραψε τις πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας μας. Δημιούργησε το ΕΑΜ, το στρατό του, τον ΕΛΑΣ, την οργάνωση της νεολαίας, την ΕΠΟΝ.
Μάθε την αλήθεια!...
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των σφαιρών επιρροής και των πρώτων υλών. Η ηττημένη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Γερμανία επιζητούσε τη ρεβάνς, ενώ οι Ιταλία και Ιαπωνία ζητούσαν «κάτι παραπάνω». Στόχος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν η Σοβιετική Ένωση, επιδίωξη και των άλλων καπιταλιστικών κρατών. Στον καπιταλισμό οι οικονομικές κρίσεις οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους για να ξεπεραστεί η κρίση σε όφελος των καπιταλιστών. Με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκαν τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις, αυτό οδήγησε σε μία θυελλώδη καπιταλιστική ανάπτυξη στη συνέχεια.
Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου
Ο πόλεμος βρήκε την Ελλάδα υπό τη φασιστική δικτατορία του Ι. Μεταξά που είχε επιβληθεί την 4η Αυγούστου του '36. Η δικτατορία ήταν επιλογή της αστικής τάξης, ενίσχυσε ακόμα παραπέρα την πλουτοκρατία, εξαθλίωσε το λαό, τσάκισε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, χτυπώντας πρώτα απ' όλα το ΚΚΕ.
Το «ΟΧΙ»
Το «όχι» του Μεταξά στους Ιταλούς είχε να κάνει με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης που τότε συνδεόταν με τη Βρετανία. Δεν είχε σχέση με το πραγματικό, ενθουσιώδες «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού. Ο στρατός βρέθηκε απροετοίμαστος, με τεράστιες ελλείψεις σε πολεμοφόδια, πολεμικά μέσα απαρχαιωμένα, χωρίς οχυρωματικά έργα. Ο λαός, οι απλοί φαντάροι, τίμιοι αξιωματικοί του στρατού -κόντρα στα σχέδια της Δικτατορίας - πολέμησαν με ηρωισμό και πέταξαν τους Ιταλούς έξω απ' τα ελληνικά εδάφη. Όταν όμως τον Απρίλη του '41 επιτέθηκε η ναζιστική Γερμανία,  δόθηκε η εντολή για συνθηκολόγηση άνευ όρων, ενώ ακόμα πολεμούσαν. Έτσι βρεθήκαμε υπό την κατοχή των Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων φασιστών.
Το ΚΚΕ οργανώνει την Αντίσταση
Ο πόλεμος βρήκε το ΚΚΕ στην παρανομία, με χιλιάδες στελέχη και μέλη του στα μπουντρούμια, στις εξορίες. Όλοι οι έγκλειστοι ζήτησαν να σταλούν στην πρώτη γραμμή. Η δικτατορία όχι μόνο απέρριψε όλα τα αιτήματα, αλλά και τους παρέδωσε στους κατακτητές. Όσοι δεν είχαν συλληφθεί πήραν μέρος παλικαρίσια στον πόλεμο. Ξεχωριστός ήταν ο ρόλος των Κομματικών Στρατιωτικών Οργανώσεων της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου και της 9ης Μεραρχίας Δυτ. Μακεδονίας. Με το γράμμα του Γ. Γ. του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, δίνεται σάλπισμα αντίστασης. Οι κομμουνιστές δραπετεύουν και με όσους βρίσκονται στην παρανομία οργανώνουν αντίσταση. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δημιουργείται τον Αύγουστο του 1941 το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ) και στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 το θρυλικό ΕΑΜ, όπου συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού: εργάτες, φτωχοί αγρότες, νεολαία. Στις 16 Φεβρουαρίου 1942 δημιουργήθηκε το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, με καπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη. Στις 23 Φεβρουαρίου 1943 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ. Με την απεργία, τα συλλαλητήρια,  το σαμποτάζ και το όπλο στο χέρι, με την πένα και το «χωνί», οι Εαμίτες και οι Ελασίτες έδωσαν τη μάχη, απελευθερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σώζοντας το λαό από την πείνα, δημιουργώντας στις απελευθερωμένες περιοχές την Αυτοδιοίκηση, τις Συνελεύσεις, τη Λαϊκή Δικαιοσύνη και τη Λαϊκή Παιδεία. Για πρώτη φορά ψήφισαν οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρονών. Στα χρόνια της Κατοχής και μετά, το ΚΚΕ έγινε εμπνευστής, καθοδηγητής, νους και ψυχή του λαϊκού αγώνα. Χιλιάδες απ' τα παιδιά του έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από τους ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές.
Όρκος ΕΛΑΣίτη:
«Ορκίζομαι ότι θα αγωνιστώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας. Για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του».
Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση στην Κέρκυρα
Μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ και οι Κερκυραίοι έδωσαν με αυτοθυσία τον αγώνα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα κόσμο απαλλαγμένο από δυνάστες και εκμεταλλευτές. Παρά την τρομοκρατική δράση των προδοτών και των συνεργατών του κατακτητή, την προσπάθεια εκφασισμού της εκπαίδευσης κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής και τις εκτοπίσεις αγωνιστών, ο κερκυραϊκός λαός οργανώνεται και αντιστέκεται. Οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής δημιούργησαν στο Λαζαρέτο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών της Αντίστασης.
Το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου του 1941, τα μαθητικά νιάτα της Κέρκυρας κάνουν την πρώτη αντιστασιακή-αντιναζιστική εκδήλωση στην Ευρώπη. Μετά το τέλος της καθιερωμένης λιτανείας του Πρωτοκύριακου, οι μαθητές ξεκινούν από την πλατεία της Ιονικής Τράπεζας και καταλήγουν στο Πεντοφάναρο, για να επιστρέψουν στο 2ο Γυμνάσιο, τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια και τον Εθνικό Ύμνο. Ένας  μαθητής σήκωσε την ελληνική σημαία. Φτάνουν στο 2ο Γυμνάσιο κατεβάζουν και κουρελιάζουν την ιταλική σημαία. Οι καραμπινιέροι επιτίθενται, αλλά η παρέμβαση του καθηγητή τους Ν. Καστάνια (αργότερα μέλος του Ε.Α.Μ. Κέρκυρας), και του κερκυραϊκού λαού σώζει τους μαθητές.
Οργανώσεις του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ υπήρχαν σ’ όλο το νησί. Στον Βορρά η επιρροή του ΕΑΜ έφτανε στο 90% των κατοίκων και δρούσε ένας λόχος ΕΛΑΣ και ένας λόχος εφεδρικού ΕΛΑΣ. Στην Μέση-πόλη η επιρροή του ΕΑΜ ήταν 70% των κατοίκων, δρούσε ένας λόχος εφεδρικού ΕΛΑΣ και κυκλοφορούσαν παράνομα οι εφημερίδες «Απελευθέρωση», «Φωνή Λαού», «Καθημερινά Νέα», «Νέα Γενιά». Στο Νότο η επιρροή του ΕΑΜ έφτανε στο 80%, κυκλοφορούσε η εφημερίδα «Κόκκινη Λευκίμη» και δρούσαν ένας λόχος του ΕΛΑΣ και ένας λόχος του εφεδρικού ΕΛΑΣ.  . Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση συσσιτίων και την επιβίωση του λαού την περίοδο της κατοχής έπαιξε το ΕΑΜ και η Εθνική Αλληλεγγύη.
 Κορυφαία αντιστασιακή πράξη ήταν η φυγάδευση Αμερικανών αεροπόρων που έκαναν αναγκαστική προσγείωση το 1943 στη Λευκίμμη και τους φυγάδευσε το ΕΑΜ σώζοντας τους από τους Ναζί.
Πως σώθηκε το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής και το Λιμάνι. Τον Οχτώβρη του 1944  το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι ήδη ελεύθερο υπό τον έλεγχο του ΕΑΜ-ΕΛΑ.Σ,  ενώ οι συγκρούσεις με τους Γερμανούς συνεχίζονται. Οι Γερμανοί που έχουν μείνει στην Κέρκυρα ήταν μόλις 50 και είχαν παγιδεύσει το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στην Κοντραφόσσα, την προβλήτα του Λιμεναρχείου, το λιμάνι, και όλο το μήκος της Αρσενίου. Τη νύχτα της 8ης Οχτώβρη 1944, η Κομματική Οργάνωση Κέρκυρας του ΚΚΕ φρόντισε για το κόψιμο των καλωδιώσεων και έσωσε από την καταστροφή το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού και το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής. Έγιναν επαφές με γερμανούς στρατιώτες με ευθύνη του Χρήστου Βουνιώτη, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την επιχείρηση. Το κόψιμο των συνδέσεων του λιμανιού έγινε από δύο Πολωνούς στρατιώτες της Βέρμαχτ. Τους εντόπισαν όμως οι γκεσταπίτες όταν τελείωναν, κοντά στο Μαντούκι και τους εκτέλεσαν. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος αντάρτες της διμοιρίας του μόνιμου ΕΛΑΣ και άλλοι αγωνιστές. Στην Ηλεκτρική δούλευαν δύο Γερμανοί της μονάδας 999 (είχε αντιφασίστες πρώην φυλακισμένους, επιστρατευμένους σε βοηθητικές υπηρεσίες στα μετόπισθεν). Αφού έκοψαν τις υπονομεύσεις, οι αντάρτες  τους έκρυψαν στα γραφεία της Ηλεκτρικής στους Καλντελάκουες και ο ΕΛΑΣ τους παρέδωσε στη συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή που έφτασε στην Κέρκυρα. Έτσι σώθηκε το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής και το Λιμάνι στην Κέρκυρα.
Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!
Όταν ένας λαός είναι οργανωμένος και αποφασισμένος να παλέψει τότε γίνεται παντοδύναμος, αήττητος, γίγαντας! Ο αντίπαλος, οι ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές, είναι ισχυροί αλλά όχι ανίκητοι! Τι θα είχε γίνει αν τότε είχε επικρατήσει η λογική της ατομικής λύσης, ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι οι δυσκολίες είναι αξεπέραστες. Η αστική τάξη και η εργατική τάξη, ο λαός, είναι δύο «κόσμοι» σε διαρκή σύγκρουση. Ποτέ δεν είχαν και δε θα έχουν κοινά συμφέροντα. Οι καπιταλιστές θέλουν μια «πατρίδα» που θα εξασφαλίζει την κερδοφορία τους και το ξεζούμισμα των εργατών. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους έχουν ανάγκη από μια πατρίδα λεύτερη από ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. Γι' αυτό ο μόνος γνήσιος, αληθινός πατριωτισμός είναι ο αγώνας για να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του με τη δική του εξουσία και όχι οι θυσίες για να σωθούν οι καπιταλιστές και οι συμμαχίες τους, όπως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στους καπιταλιστές και τους πολιτικούς τους, στις κυβερνήσεις τους που καλούν στην υποταγή του «ρεαλισμού» και κάνουν τα πάντα για να παραμείνει το σύστημα της εκμετάλλευσης. Μόνο από το δικό τους οργανωμένο αγώνα και ξεσηκωμό μπορούν να περιμένουν αποτέλεσμα.
Οι θυσίες στην πάλη, ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός θα φέρουν αποτέλεσμα: μια καλύτερη ζωή. Για να κάνει ο λαός κουμάντο στον πλούτο που παράγει. Χωρίς μονοπώλια και εκμεταλλευτές, με τη δική του λαϊκή εξουσία. Και τότε και σήμερα το ΚΚΕ πρωτοστατεί, εμπνέει και οργανώνει την Αντίσταση και τη Λαϊκή Αντεπίθεση.

 Οκτώβρης 2013                                                                     Η Τομεακή Επιτροπή                                                                                                                        Κέρκυρας του ΚΚΕ