Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ....

 
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις επτά το πρωί η εκλογική διαδικασία, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η πιο κρίσιμη από την Μεταπολίτευση.
Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, άδειας οδήγησης ή βιβλιαρίου υγείας Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19.00. Το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014, ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς, που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.
Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

  • έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996)
  • είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας 
  • δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν αποκλειστεί από τις εκλογές οι γεννηθέντες το 1997.

Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται μέσω επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας οδήγησης ή βιβλιαρίου υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.

Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων, που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδώσουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.

Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως σε γυναίκες που είναι είτε καταχωρημένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου τους είτε διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες (79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής), ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη «Ε» και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εκλογής.

Εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών. Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών.

Στην Αττική, εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότες έχουν συσταθεί στις εξής περιοχές:

1. Νέα Σμύρνη. 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρέα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).

2. Καλλιθέα (6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Έβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).

3. Γκράβα (Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Άρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).

4. Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).

5. Αιγάλεω (7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).

Πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του διαδικτύου, στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), πατώντας στην ένδειξη «Μάθε πού ψηφίζεις», ή στον τηλεφωνικό αριθμό 213 1361500 έως τις 19.00 σήμερα το απόγευμα.





Οι έδρες και οι σταυροί προτίμησης

Το νέο εκλογικό τοπίο, όσον αφορά στην αλλαγή εδρών στις 56 περιφέρειες της χώρας, είναι το εξής: Σε 14 εκλογικές περιφέρειες υπήρξαν αυξομειώσεις εδρών, που αλλάζουν τον μέχρι τώρα εκλογικό χάρτη.

Δείτε τον πίνακα όπου παρουσιάζεται ο συνολικός εκλογικός χάρτης των περιφερειών με τις έδρες που τους αναλογούν (δεν περιλαμβάνονται οι 12 έδρες Επικρατείας), το σύνολο των υποψηφιοτήτων και ο αριθμός των σταυρών προτίμησης.

Όσον αφορά στους σταυρούς προτίμησης, κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως εξής:

- στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 1-3 βουλευτές έως 1 σταυρό
- στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 4-7 βουλευτές μέχρι 2 σταυρούς
- στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται 8-12 βουλευτές μέχρι 3 σταυρούς
- στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές μέχρι 4 σταυρούς.

Εκλογείς οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του ΟΤΕ) πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Για τον σκοπό αυτόν απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους.

Επισκεφθείτε τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις» στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν το έχετε κάνει ήδη, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ' όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στον δήμο όπου είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν όπου είμαι δημότης / Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ.

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στον δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2015, οφείλετε να ψηφίσετε στον δήμο της νόμιμης εγγραφής σας, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού.

Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί όπου βρίσκομαι;

Όχι, κάτι τέτοιο προβλέπεται μόνο για τις ευρωεκλογές.

Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους. Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ. Ποιον θα ενημερώσω;

Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει αναφέρει αν θα ενημερώσετε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ή τον δήμο στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.

Zougla.gr