Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥ ΡΑΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Αν υπάρχει ένας πρωθυπουργός που δεν καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα στην ευρωπαική οικογένεια, αυτός είναι ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι. Και όχι μόνο αυτό. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εντύπωση του άφησε ο Έλληνας συνάδελφός του, το’παιξε άλλα λόγια ν ‘αγαπιόμαστε».
Ο ρόλος μου δεν είναι να κρίνω πρόσωπα, είπε. Σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ραχόι έδειχνε εκνευρισμένος και σε κάποια στιγμή ακούστηκε να ζητά πίσω τα λεφτά που μας δάνεισε η χώρα του. «Η Ισπανία έχει συνεισφέρει 26 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας», θεωρώ ότι οι συνθήκες αποπληρωμής των δανείων είναι "θαυμάσιες"». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μαργάλιο, υπερθεματίζοντας.
«Αν η Ισπανία δεν είχε δώσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, θα είχε κατά 50% βελτιώσει την ανεργία και θα είχε αυξήσει τις συντάξεις κατά 38%», είπε χαρακτηριστικά. Άν αναρωτηθεί κανείς προς τι το μίσος την απάντηση τη δίνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, διαπιστώνοντας πως «...ο Ραχόι κι η ομάδα του γνωρίζουν σαφώς πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας, θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από το Podemos, εν είδει "φαινομένου-καθρέπτης».
Όμως και οι Πορτογάλοι δεν ...αισθάνονται καλά όταν διαπιστώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Λισσαβώνα τηρεί συνειδητά σαφείς αποστάσεις από την Αθήνα. «Μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία εξακολουθεί να θεωρείται το ασθενέστερο μέλος της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες αναταράξεις.
Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο σαν πολιτικό μήνυμα. Εάν όμως διαφανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να ενισχύσει τη θέση της έναντι των πιστωτών της, τότε θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και η πορτογαλική κυβέρνηση».
Πηγη apodytiriakias