Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ: H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΓΚΙΚΑ....


Στ. Γκίκας: «Στη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές ή για συμπεριφορές που θα τραυματίσουν την παράταξη»

Συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις και για την προσωπική του στάση, έδωσε στα Κερκυραϊκά ΜΜΕ, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας. Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στην εκ νέου υποψηφιότητά του, στο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών και ανέφερε πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες χαρακτήρισε ανεδαφικές και ανέφικτες. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Στέφανος Γκίκας: «Ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μου γι’ αυτή τη συνέντευξη.
Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και μετά από το κάλεσμα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του αρχηγού του μεγάλου πατριωτικού Ευρωπαϊκού μετώπου, του κ. Αντώνη Σαμαρά, βεβαίως και εγώ συντάσσομαι στη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία της Πατρίδας. Λόγοι Εθνικοί και μόνο, επιβάλλουν να μην λείψει κανείς απ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Το δίλημμα δεν είναι «ευρώ» ή «δραχμή», το δίλημμα είναι «σωτηρία» ή «καταστροφή» της χώρας.
Εγώ «γυρολόγος» στην πολιτική δεν είμαι. Παραμένω πιστός σε αρχές και αξίες που υπηρετώ μια ζωή. Εμφορούμαι βεβαίως από την ιδεολογία του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» και αγωνίζομαι τόσα χρόνια  - και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι - για την Πατρίδα μου και βεβαίως τώρα σ’ αυτή τη δύσκολη καμπή, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Χθες λοιπόν, παρότι δεν έχει καμία πρακτική αξία, διότι απ’ ότι γνωρίζετε οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι με λίστα, κατέθεσα την υποψηφιότητά μου, όντας δεύτερος στη λίστα όπως αποφάσισε το Πρωτοδικείο πριν από δύο εβδομάδες.
Ο αγώνας των επόμενων ημερών είναι πολύ σημαντικός διότι για να το πω απλά, διακυβεύονται τα Εθνικά συμφέροντα. Άρα λοιπόν καλώ όλους τους φίλους, όλους όσους με τίμησαν με την ψήφο τους να συνταχθούν μαζί μου σε αυτό τον αγώνα για τη σωτηρία της Πατρίδας.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα το οποίο κατέθεσαν ενώπιον του Ελληνικού λαού, φανέρωσαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ανέφικτο, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι γεμάτο με μεγάλες υποσχέσεις τύπου «λεφτά υπάρχουν» που όμως δεν μας διευκρινίζουν από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.
Έχω σημειώσει μερικά σημεία τα οποία θέλω να σας πω, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές.
Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στο πρόγραμμα του για «επιστροφή στο δημόσιο όλων των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών που έχουν εν μέρει ή συνολικά ιδιωτικοποιηθεί», δηλαδή ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς, κλπ, να παραμείνουν δηλαδή ή να επιστρέψουν στον έλεγχο και στην ευθύνη του δημοσίου, όπως επίσης και τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι αυτοκινητόδρομοι, τα ναυπηγεία κτλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν απαντά που θα βρεθούν τα χρήματα για την επανακρατικοποίησή τους.
Δεύτερον, στο πρόγραμμά του αναφέρει επί λέξει ότι: «Η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία θα γίνει δημόσια και η οικονομία να διευθύνεται δημοκρατικά. Ο σοσιαλισμός με πλήρη άνθιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι ο σκοπός μας.» Πως ορίζεται όμως η μεγάλη ιδιοκτησία και από ποιο ποσό και επάνω θα δημεύεται, δεν μας απαντά.
Τρίτον, μιλάει για κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, π.χ. για την εκκλησία, ή  κάνει λόγο για «φόρο εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4.000 πλοία τους» λες και τα πλοία αυτά δεν προσφέρουν πλούτο στη χώρα. Η πρόταση του κ. Τσίπρα για επιβολή φόρου 500.000 ευρώ, σε κάθε ελληνόκτητο πλοίο, είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο της Ναυτιλίας, που αποτελεί «αιμοδότη» της Ελληνικής οικονομίας.
Τέταρτον - και είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα εδώ στην Κέρκυρα - η ΡΟΖΑ που είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για «σύγκρουση με τη λογική της μαζικής τουριστικής βιομηχανίας που απευθύνεται σε πλούσιους από το εξωτερικό».  Δηλαδή θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν επιθυμεί τουρίστες υψηλού εισοδήματος που μπορούν να φέρουν πολύτιμο συνάλλαγμα.
Πέμπτον, υπόσχεται ανέφικτα πράγματα στην οικονομία. Σας λέω ακροθιγώς, «επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες», προσέξτε, «ώσπου να βρουν δουλεία και η αύξησή του σταδιακά στο 80% του τελευταίου μισθού για την πρώτη διετία». Επίσης να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας. «Αύξηση στα 1.300 ευρώ του βασικού μισθού, με αντίστοιχη αύξηση στις συντάξεις». Τα χαράτσια να ακυρωθούν - βεβαίως συμφωνούμε και εμείς - και θα πρέπει, λέει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στρατούλης, να επιστραφούν τα χρήματα, δεν μας λένε όμως από που θα βρεθούν όλοι αυτοί οι πόροι.
Έκτον, ουσιαστικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αποδυνάμωση της Αστυνομίας παρά την τεράστια έξαρση της εγκληματικότητας, λέει συγκεκριμένα: «οι υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης πρέπει να είναι πολιτικές Υπηρεσίες, να αποστρατικοποιηθούν η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα όσον αφορά την οργάνωση, την εκπαίδευση και την εμφάνισή τους. Να πάψει η εκπαίδευση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.». Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ σελίδα 11. Δηλαδή οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ευθέως στοχεύουν στην διάλυση της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Έβδομον, και πολύ σημαντικό, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται την «νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών και εξασφάλιση ότι οι εισφορές τους θα πιάνουν τόπο, ακόμα και αν φύγουν. Αποσύνδεση της χορήγησης άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους μετανάστες μέχρι να βρουν δουλειά», και άλλα ανάλογα και βεβαίως ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η Ελλάδα θα φύγει από τη Συνθήκη ΣΕΓΚΕΝ. Εάν υιοθετηθούν οι θέσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ τότε με μαθηματική ακρίβεια η Ελλάδα από πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών θα γίνει πόλος έλξης δεκάδων εκατομμυρίων λαθρομεταναστών με ότι αυτό συνεπάγεται...
Όγδοον, στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αναστολή της εφαρμογής του Νόμου 4009 για το Πανεπιστημιακό Άσυλο, «μέχρι την οριστική απόσυρσή του».
Τέλος, κάτι που έχει να κάνει με τον τομέα ευθύνης μου, η ΡΟΖΑ που όπως είπαμε είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί «αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το Συνταγματικό της όνομα». Αν είναι δυνατόν! Ή ότι «η άρνηση στράτευσης πρέπει να προστατεύεται», ή συζητά την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και άλλα πολλά τα οποία για οικονομία χρόνου δεν μπορώ να σας αναφέρω.
Κοιτάξτε, οι θέσεις αυτές δικαιολογούν απολύτως την ανησυχία και τη δική μου ως ενεργού πολίτη αυτής της χώρας, αλλά και βεβαίως μιας μεγάλης μερίδας του Ελληνικού λαού, που αντιλαμβανόμαστε πια τι σημαίνει η είσοδος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργού. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι πολιτικές οι οποίες έχουν εξαγγελθεί και έχουν ανακοινωθεί στον Ελληνικό λαό είναι επικίνδυνες για τη χώρα.
Στο σημείο λοιπόν αυτό επαναλαμβάνω ότι ακριβώς για τους λόγους αυτούς,  κατέρχομαι στις εκλογές, συμμετέχω στην προσπάθεια του μεγάλου ευρωπαϊκού πατριωτικού μετώπου, ώστε να μείνει η χώρα στο ευρώ, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση με ουσιαστική τροποποίηση του μνημονίου. Ήδη οι προτάσεις τις οποίες έκανε ο Αντώνης Σαμαράς πριν από λίγες μέρες  στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υιοθετήθηκαν και είναι η πρώτη φορά που στα συμπεράσματα της Συνόδου έγινε προσωπική αναφορά στην Ελλάδα και στον Αντώνη Σαμαρά και εκφράστηκε η στήριξη στις προσπάθειές του.

Ερχόμενος στην Κέρκυρα, βεβαίως αυτά που έγιναν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκλογών και εννοώ από πλευράς της τοπικής κομματικής οργάνωσης και όχι μόνον, έχουν σημειωθεί, έχουν καταγραφεί, έχουν αξιολογηθεί και δεν λησμονούνται, όμως τη σημερινή δύσκολη συγκυρία, και στη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές ή για συμπεριφορές που θα τραυματίσουν την παράταξη. Άρα λοιπόν χωρίς να τα ξεχνάμε, τα παραμερίζουμε και όλοι ενωμένοι προχωρούμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία της Πατρίδος.

Κλείνοντας τη σημερινή μου συνέντευξη θέλω να κάνω και μια δήλωση για το θέμα της συσσώρευσης των λαθρομεταναστών στο Μαντούκι. Σας ανέφερα πριν από λίγο ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει εδώ στην Κέρκυρα, είναι συγκεκριμένο και θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης. Πρώτον, επιχείρηση «σκούπα» από την Ελληνική Αστυνομία, όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την Κέρκυρα και να προωθηθούν στα στρατόπεδα φύλαξης, τα οποία δημιουργούνται ανά την Ελλάδα. Δεύτερον, να εκκενωθούν όλα τα σπίτια – εγκαταλελειμμένα ή μη -  στα οποία έχουν εισβάλλει οι λαθρομετανάστες, και είναι πολλά σπίτια στο Μαντούκι, σε όλη την πόλη, σε όλη την Κέρκυρα, όπως το κτίριο της ΑΕΒΕΚ, να απολυμανθούν και να σφραγισθούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου. Τρίτον, να αυξηθεί η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κέρκυρα με ειδική, αν θέλετε, ενίσχυση από το κέντρο, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι που τα μέτρα αυτά να εμπεδωθούν. Επιτέλους ας γίνει κατανοητό ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι το μεγαλύτερο αγαθό που οφείλει να προσφέρει η Πολιτεία μας.
Με αυτά τα λόγια κλείνω την εισήγησή μου και δηλώνω ότι όσο με αφορά θα καταβάλλω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε στις 18 Ιουνίου να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ, θα παραμείνει στην Ευρώπη, θα παραμείνει στους Διεθνείς Οργανισμούς έχοντας ενεργό ρόλο και θα βγάλει επιτέλους τη χώρα από την κρίση.



Δημοσιογράφος: Πως σχολιάζετε την προσχώρηση του κ. Άνθη στους Ανεξάρτητους Έλληνες ;

Στ. Γκίκας: Σέβομαι τον κ. Άνθη, αλλά ο κ. Άνθης ήταν μέχρι χθες Εκπρόσωπος Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Άνθης εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου με το συνδυασμό που στήριξε η ΝΔ. Ο κ. Άνθης παρότι απέτυχε στις εκλογές του 2007, λαμβάνοντας την τελευταία θέση κατέλαβε τη θέση του Περιφερειάρχη Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων με απόφαση Υπουργών της ΝΔ, την οποία μάλιστα διατήρησε επί 5.5 χρόνια. Συνεπώς η πράξη του αυτή δεν με βρίσκει σύμφωνο, δεν συμφωνώ να είναι κάποιος «γυρολόγος» στην πολιτική.


Δημοσιογράφος: Από τη δήλωσή σας αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα προσφύγετε στο Εκλογοδικείο για το αποτέλεσμα των εκλογών. Από ότι είπατε παραμερίζετε τις όποιες προσωπικές διαφορές για το κοινό καλό. Αυτό δεν αναφέρατε στη δήλωση σας;

Στ. Γκίκας: Το ότι παραμερίζουμε τις όποιες διαφορές με το τοπικό κομματικό σύστημα για τον προεκλογικό αγώνα, δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του Εκλογοδικείου. Η προσφυγή στο Εκλογοδικείο προχωρά. Αυτή είναι και η απόφαση των Νομικών μου Συμβούλων, είναι μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται.


Δημοσιογράφος: Στο προηγούμενο διάστημα, μας είχατε πει ότι θα ενημερώνατε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τα στοιχεία, τα οποία έχετε στα χέρια σας και για τις όποιες εξελίξεις. Έχει γίνει αυτή η συνάντηση; Τον έχετε ενημερώσει;

Στ. Γκίκας: Σαφώς και η Νέα Δημοκρατία, έχει ενημερωθεί για τα συμβάντα στην Κέρκυρα και για τις κακές επιλογές που είχαν γίνει και τις λάθος αποφάσεις που είχαν παρθεί στην πορεία προς τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Αλλά, όπως σας είπα, σημασία δεν έχει τόσο το τι έγινε, αλλά το από εδώ και πέρα. Και από εδώ και πέρα χρειάζεται ενότητα, εμμονή στο σκοπό που δεν είναι άλλος, από το να υπάρχει την επόμενη μέρα μια ισχυρή κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, που θα βγάλει τη χώρα από τη κρίση και θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Θα ήθελα επίσης επί τη ευκαιρία να αναφερθώ και σε κάτι άλλο γιατί έγινε αρκετή συζήτηση. Εγώ ούτε ρωτήθηκα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις προηγούμενες εκλογές, ούτε βεβαίως ρωτήθηκα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των τωρινών εκλογών. Όμως εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση να υπάρχει ανανέωση στα σημερινά ψηφοδέλτια, δηλαδή των εκλογών της 17ης Ιουνίου με άτομα που να προέρχονται από την νεολαία. Διότι και η νεολαία, η οργανωμένη νεολαία, είναι βεβαίως μέρος του πολιτικού συστήματος.


Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στην κ. Σκορδίλη;

Στ. Γκίκας: Ναι βεβαίως. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση για είσοδο ατόμων που προέρχονται από τη νεολαία μας.