Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΤΟΠ10 ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΠΟΡΙΩΝ

Και τώρα που μάθαμε ότι η γη είναι στρογγυλή, γιατί μένουμε ξύπνιοι τα βράδια;

Εξωγήινοι υπάρχουν; Και... εννέα ακόμη ερωτήματα που βασανίζουν την ανθρωπότητα
Πεντακόσια χρόνια μετά την παγκόσμια αγωνία για το σχήμα της γης, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τις 10 απορίες που στοιχειώνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και σημειώνουν ότι ίσως χρειαστούν.... άλλοι πέντε αιώνες για να τις απαντήσουν μετά βεβαιότητας.
Επιστημονική έρευνα σε δείγμα 2000 ανθρώπων κατέγραψε τις μεγαλύτερες αναπάντητες απορίες της ανθρωπότητας και παρουσίασε στην εκπομπή Science Month του TV channel Eden τα ενδιαφέροντα αποτελέσματά της.
«Πριν από 500 χρόνια ο κόσμος αναρωτιόταν αν η γη είναι επίπεδη και φοβόταν να ταξιδέψει πολύ μήπως και... πέσει από τον γκρεμό στο διάστημα. Σήμερα η έρευνά μας αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος ακόμα αναζητά τη θέση του στο σύμπαν», σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Άντριαν Γουίλς, αναφερόμενος ουσιαστικά στη Νο1 απορία της ανθρωπότητας...
1.Εξωγήινοι υπάρχουν ή είμαστε μόνοι εκεί έξω;
Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο καθώς οι επιστήμονες διχάζονται ανάμεσα στο ότι είναι τουλάχιστον εγωιστικό να πιστεύουμε ότι είμαστε οι μόνοι κάτοικοι του σύμπαντος και στο ότι εάν υπήρχαν εξωγήινοι θα είχαμε χειροπιαστές αποδείξεις της ύπαρξής τους...
2.Θα βρεθεί ποτέ η θεραπεία του καρκίνου;
Κατά καιρούς δημοσιοποιούνται συναρπαστικές νέες θεραπείες για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Παρότι θεωρείται απίθανο να γίνει άμεσα ένα θαύμα και να βρεθεί θεραπεία για όλες τις μορφές καρκίνου, η επιστημονική κοινότητα αισιοδοξεί ότι θα σημειώνεται ολοένα και μεγαλύτερη πρόοδος των ερευνών...
3.Υπάρχει Θεός;
Επιστημονική απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα...
4.Πόσο μεγάλο είναι το διάστημα;
Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει όριο στο σύμπαν. Άλλοι, όμως, λένε ότι μετά το Big Bang το διάστημα έχει διευρυνθεί κατά 150 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
5.Πώς και πού πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στη γη;
Αμέτρητες θεωρίες έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί αλλά η επιστημονική κοινότητα παραμένει διχασμένη.
6.Είναι εφικτό το ταξίδι στον χρόνο;
Ο ιστός του χωροχρόνου περιλαμβάνει σήραγγες που ονομάζονται σκουληκότρυπες και θεωρητικά επιτρέπουν το ταξίδι στον χρόνο. Παρόλα αυτά, οι πύλες αυτές είναι πολύ ασταθείς και για να παραμείνει κάποια ανοιχτή θα απαιτούνταν μια τεράστια απωθητική βαρύτητα η ύπαρξη της οποίας δεν έχει καταγραφεί ποτέ, απαντούν οι ειδικοί.
7.Θα αποικίσουμε ποτέ το διάστημα;
Πολύ πιθανόν! Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται αυτή τη στιγμή σε προγράμματα κατάκτησης του διαστήματος και μετοίκησης σε άλλους πλανήτες, στην περίπτωση που οι κλιματολογικές συνθήκες της γης μεταλλαχτούν σε αφιλόξενες για τους ανθρώπους.
8.Τι και πότε θα μπορέσει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο;
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι διαθέσιμες αλλά πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές για μαζική παραγωγή από πλευρά κόστους προκειμένου να αντικατασταθεί το πετρέλαιο, λέει η ομάδα του Άντριαν Γουίλς και επισημαίνει ότι η απάντηση πιθανότατα κρύβεται στον τομέα της νανοτεχνολογίας.
9.Πώς θα καταστραφεί το σύμπαν;
Οι περισσότερες θεωρίες μιλούν για αύξηση του ψύχους μέχρι το απόλυτο μηδέν (Big Chill), κατάρρευση των πηγών ενέργειας και Big Rip (Μεγάλη σχισμή). Επιστήμονες εκτιμούν ότι η σκοτεινή ενέργεια (ένα υποθετικό είδος ενέργειας που διατρέχει όλο το διάστημα και έχει δυνατή αρνητική πίεση) θα αυξηθεί σε τέτοιο μέγεθος ώστε ο Γαλαξίας μας δεν θα είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει τη δομή του. Μετά από αυτό, τα αστέρια, οι πλανήτες και στη συνέχεια, ακόμη και τα άτομα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν την επεκτατική εσωτερική τους δύναμη.
10.Πόσο μπορούμε να επιμηκύνουμε τον μέσο όρο ζωής του ανθρώπου;
Πειράματα σε ποντίκια έχουν πείσει ορισμένους επιστήμονες ότι οι άνθρωποι πολύ σύντομα θα ζουν πέρα από τα 100ά τους γενέθλια!
  iefimerida