Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ...

                                     ...Εκκενώθηκαν οικισμοί
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη, με τις φωτιές να ξεσπούν η μία μετά την άλλη και οι οικισμοί Κάτω Βιάννος και Χόνδρος να εκκενώνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες 6 διαφορετικές πυρκαγιές.
Η πιο πρόσφατη στην περιοχή της...
... Μάρθας , κοντά στην Έμπαρο, όπου οι φλόγες έκαναν την εμφάνιση τους περίπου τα μεσάνυχτα.
Σχεδόν την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το cretalive.gr, είχαμε την κόλαση φωτιάς στη Βιάννο.
Στην περιοχή από τη Μέση μέχρι τη Βιάννο επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πολύ ισχυρή δύναμη της Υπηρεσίας δίνει μάχη με τις φλόγες.
Εκφράζονται φόβοι ότι οι φλόγες θα φτάσουν σύντομα σε κατοικημένες περιοχές. Ήδη, η φωτιά πλησιάζει στο Χόνδρο, τμήμα του οποίου έχει εκκενωθεί, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος και οι κάτοικοι της Κάτω Βιάννου.
Για ανεξέλεγκτη κατάσταση που ευνοούν οι πολύ ισχυροί άνεμοι έκανε λόγο μιλώντας στο Cretalive, ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης.
Και στο Σμάρι Πεδιάδος εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ μεγάλη φωτιά που είναι σε εξέλιξη, και τις δυνάμεις πυρόσβεσης να ενισχύονται συνεχώς, προκειμένου να περιοριστεί η καταστροφή.Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, που καθιστούν δύσκολες τις προσπάθειες κατάσβεσης.
Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ η η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα στην περιοχή των Αρχαιοτήτων Μαλίων, του Δήμου Χερσονήσου.
Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής με 9 άνδρες και ένα πεζοπόρο τμήμα , ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου . Η φωτιά έκαψε περίπου 6 στρέμματα χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης.
Μία ακόμα φωτιά , στο Αντισκάρι, κινητοποίησε τις πυροσβεστικές δυνάμεις που την έθεσαν υπό έλεγχο αφού πρώτα έκαψε περίπου 20 στρέμματα χορτολιβαδικής κυρίως έκτασης, , ενώ μικρότερης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στον Τσούτσουρο, η οποία ευτυχώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.
Στο μεταξύ , σε ύφεση βρίσκεται  μετά από πολλές ώρες η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου (δείτε εδώ).
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στα μέτωπα της φωτιάς ενώ πυροσβεστικό ελικόπτερο από την Αθήνα έκανε από το πρωί της Κυριακής εκ νέου ρίψεις νερού προκειμένου να κατασβεστούν οι εστίες σε Κεραμέ και Ακουμιανή Γυαλιά .
Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν και εκεί δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών καθώς προκαλούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις, γεγονός που προβληματίζει τους πυροσβέστες, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα πράγματα δεν θα "ηρεμήσουν" στην περιοχή πριν περάσουν αρκετές ημέρες.


cretalive.gr