Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ο νέος φόρος ακινήτων αποκαλύπτει ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος περί μη επιβολής νέων μέτρων ήταν «πολιτική απάτη». Αναδεικνύει πως οι σημερινές διαβεβαιώσεις για «τελευταίο πικρό ποτήρι» είναι επίσης ψευδεπίγραφες.
  Ο ενιαίος φόρος ακινήτων οδηγεί σε δραστική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων. Μονιμοποιεί ένα δήθεν έκτακτο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία,  αυξάνει τη  φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της. Ο συνολικός φόρος είναι σημαντικά αυξημένος και την μικρή μείωση κάποιων συντελεστών υπερκαλύπτει πολλαπλά η φορολόγηση αδόμητων εκτάσεων, οικοπέδων, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων σε πολλά απ’ τα οποία κατοικούν οικογένειες, που δεν έχουν να πληρώσουν, ημιτελών κτισμάτων, αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν σε λαϊκές οικογένειες. Το 80% του συνολικού φόρου θα προέρχεται από αυτή τη φορολόγηση ανά ακίνητο, χωρίς καμιά κλιμάκωση, προς όφελος της μεγάλης ιδιοκτησίας και σε βάρος των...

... λαϊκών στρωμάτων. 
Την ίδια στιγμή, ο ενιαίος φόρος ακινήτων περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ο συντελεστής φορολόγησης για το μεγάλο κεφάλαιο μειώνεται, προβλέπονται εξαιρέσεις από τη φορολόγηση, ενώ δίνεται η διακριτική ευχέρεια στον έφορο να αναστέλλει την πληρωμή φόρου για το μεγάλο κεφάλαιο. 
Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής για επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν την όποια ακίνητη περιουσία κατέχουν, γιατί η κατοχή της γίνεται πλέον αβάσταχτη. Η μείωση της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και η μετατόπιση της φορολογίας στην κατοχή των ακινήτων, υπηρετεί την ίδια στόχευση.
Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική πρόβλεψη για φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου αποτελεί πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Προσπαθούν να εμφανίσουν ως κοινωνική δικαιοσύνη τα 500 εκ ευρώ φόρων σε βάθος χρόνου τριετίας , όταν την ίδια περίοδο τα λαϊκά στρώματα θα καταβάλλουν περισσότερα από 100 δις ευρώ σε φόρους.

Καμιά αναμονή, καμιά επανάπαυση! Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν άμεσα την απόσυρση του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία, την πλήρη φοροαπαλλαγή για μισθωτούς με οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, την αφορολόγητη πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ και δευτερεύουσα μέχρι 80 τ.μ, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και τη φορολόγηση με 45% σε διανεμόμενα και μη κέρδη. Μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η οργάνωση του αγώνα, η λαϊκή αντεπίθεση για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική-λαϊκή εξουσία.