Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤHΣ ΓΗΣ!


Η ταυτότητα του «φιλικού» εξωπλανήτη

Βρήκαν τον μεγάλο αδελφό της ΓηςΩς «μεγάλος αδελφός της Γης» θα μπορούσε να ονομαστεί ο εξωπλανήτης GJ 1214b, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ότι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό! Σε απόσταση 40 ετών φωτός μακριά από το δικό μας ηλιακό σύστημα, ο GJ 1214b, η «Υπερ-Γη», δημιουργεί από μόνος του μια νέα κατηγορία πλανητών, αυτήν των «υδάτινων κόσμων». Τα τελευταία στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες του...
... Κέντρου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ - Σμιθσόνιαν, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hubble, επιβεβαίωσαν πλήρως ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του πλανήτη αυτού είναι νερό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο από τη Γη, αλλά και μικρότερο από τον Δια, GJ 1214b κάνουν τους επιστήμονες να θεωρούν τον πλανήτη εντελώς διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αφού υπάρχει πιθανότητα εκεί να υπάρχουν υλικά με ασυνήθιστες ιδιότητες.

Παρότι ο πλανήτης περιφέρεται σε κοντινή απόσταση στο μητρικό του άστρο (μόνο δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα) και η θερμοκρασία του φτάνει έως και τους 200 βαθμούς Κελσίου, η ατμόσφαιρά του είναι πυκνή και με μεγάλες συγκεντρώσεις υδρατμών. Επίσης μετρήσεις έδειξαν ότι ο GJ 1214b έχει στην επιφάνειά του περισσότερο νερό από ό,τι η Γη. Ο επικεφαλής της έρευνας, Ζάκορι Μπέρτα, θεωρεί ότι αυτό το παράδοξο (υψηλές θερμοκρασίες με παράλληλη ύπαρξη νερού και πυκνής ατμόσφαιρας) σημαίνει ότι στον πλανήτη αυτόν υπάρχουν περίεργα υλικά, όπως «θερμός πάγος» και «υπερυγρό» νερό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», ο πλανήτης αυτός, που έχει βραχώδη επιφάνεια και μάζα επτά φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης, παρατηρήθηκε πριν από τρία χρόνια περίπου και έκτοτε έχει κυριολεκτικά μαγνητίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών.
newsbeast.gr