Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ONLINE ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

Αντλώντας έμπνευση από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες αγροτών να μοιράσουν οι ίδιοι στον κόσμο τα προϊόντα τους, μια ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη συνέλαβε την ιδέα να καταργήσει τους μεσάζοντες... με τη βοήθεια του Διαδικτύου.

Στόχος τους να βοηθήσουν τους παραγωγούς πατάτας να διαθέσουν το προϊόν τους και τους καταναλωτές να αγοράσουν σε ...


...χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, πρόκειται για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας (
www.otoposmou.gr), η οποία βλέποντας τους παραγωγούς της Δράμας να διαθέτουν 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου στους περαστικούς, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για την πολύ χαμηλή τιμή, στην οποία αγοράζουν το προϊόν τους οι έμποροι, σκέφτηκε να κάνει κάτι ανάλογο. 

"Πήραμε τηλέφωνο στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Νευροκόπι και τους ζητήσαμε ονόματα παραγωγών τους οποίους παρακαλέσαμε να έρθουν στην Κατερίνη για να μας πουλήσουν πατάτες. Ρωτήσαμε πόσο θα κόστιζε το κιλό αν μας έφερναν ένα φορτηγό με 24 τόνους. Μας απάντησαν ότι θα μπορούσαν να μας φέρουν αυτή την ποσότητα αντί 23 λεπτών το κιλό. Τους είπαμε όχι, θα σας δώσουμε 25 λεπτά το κιλό" αναφέρει το μέλος της Ομάδας, Ηλίας Τσολακίδης.

Την Τετάρτη, δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παραγγείλουν τις ποσότητες πατάτας που επιθυμούσαν.

Η ανταπόκριση του κόσμου, εντυπωσιακή: μέσα σε δέκα μόνο ώρες, είχαν πουληθεί και οι 24 τόνοι!

Η παράδοση των παραγγελιών θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στο πάρκιν των δικαστηρίων στην οδό Φλέμινγκ στο κέντρο της Κατερίνης. 

Οι πατάτες θα διατεθούν κατευθείαν από τον παραγωγό, ο οποίος μάλιστα θα κόβει και απόδειξη.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Ομάδας, στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας οι καταναλωτικές μας συνήθειες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα, βοηθώντας τους έλληνες παραγωγούς, τους καταναλωτές και να σώσουν θέσεις εργασίας. 

Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν, συμβάλλουν στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερες και πιο ποιοτικές καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων.

"Η επιτυχία της πρωτοβουλίας και η ανταπόκριση του κόσμου μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι. Είναι συγκινητικό να βλέπουμε του συμπολίτες μας να ενώνονται και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν με μια απλή κίνηση οι κάτοικοι της Πιερίας να βοηθούν τους παραγωγούς από το Νευροκόπι. 

Να μπορούμε να σταματήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τις εισαγωγές από άλλες χώρες προϊόντων, τη στιγμή που τα ελληνικά αποθέματα παραμένουν αδιάθετα. Με λίγα λόγια να βλέπουμε ότι αυτό που δεν κατάφεραν οι πολιτικοί, μπορούν να το καταφέρουν οι πολίτες" λέει ο κ. Τσολακίδης.

Κρίνοντας από την επιτυχία του εγχειρήματος, η Ομάδα δράσης σχεδιάζει να επαναλάβει την πρωτοβουλία αυτή και με άλλους παραγωγούς.

"Δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους με τον ίδιο τρόπο. Κυρίως έχουμε επαφές με παραγωγούς ρυζιού, λαδιού και οσπρίων. Η επόμενη πρωτοβουλία μας θα έχει κατά πάσα πιθανότητα να κάνει με διάθεση ρυζιού. Ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με παραγωγούς από την Αλεξάνδρεια έξω από τη Θεσσαλονίκη" αναφέρει

Νooz.gr