Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΒΙΒΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ !


Ο ΣΕΜΝΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΥΟ ΧΩΡΙΩΝ...
 ...που ο Θεός του χάρισε Αγγελική φωνή για να τον Υπηρετεί.
Ο ταπεινός Ιερέας που τον στόλιζε πάντοτε άδολη ευσέβεια και βαθειά και ειλικρινής ευγένεια, και που όλοι τον αγαπούν για την ευθύτητα του χαρακτήρα του και την απλότητα των ηθών του...
"Είναι ένας ήρεμος άνθρωπος, μια βιβλική μορφή, που όποιος τον γνωρίσει έχει ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο της καλοσύνης και της αγάπης"

 Γράφει ο Nikola Souris

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Μενέλαος Πουλής γεννήθηκε στους Αγίους Δέκα της Κέρκυρας το 1930 από μια φτωχή και αγροτική οικογένεια και ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά του Ευγένιου και της Μαριγώς Πουλή.

Στα παιδικά του χρόνια είχε την ατυχία να ζήσει τη φρίκη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου αλλά και του εμφυλίου πολέμου.
Άριστος μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο με δάσκαλο τον αξέχαστο Ευστάθιο Πουλή (Τζαράρη),αλλά δυστυχώς όπως συνέβαινε τω καιρώ εκείνο δεν μπόρεσε να προχωρήσει τις σπουδές του λόγω των πολλών  οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν όλες οι αγροτικές πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα τα πολύ δύσκολα εκείνα χρόνια.
Όμως φαίνεται πως ο Θεός τον προόριζε για τον σκοπό που ο ίδιος επέλεξε.
Ο ζήλος  του για την Εκκλησία  ήταν πολύ μεγάλος και ο τότε Ιερέας του χωριού -Παπακαλημανής-τον διάλεξε  μαζί με άλλα παιδιά του χωριού που ξεχώρισε να είναι κοντά του για να τους μεταδώσει τις γνώσεις του .
 Μόλις απολύθηκε από τον Ελληνικό στρατό και για είκοσι πέντε και πλέον χρόνια η θέση του στο στασίδι των Εκκλησιών του χωριού ήταν μόνιμη γι αυτόν όπου ανιδιοτελώς βοηθούσε τον εκάστοτε ιερέα και γενικά την Εκκλησία, ενώ δεν έπαυε ποτέ να παροτρύνει νέους ανθρώπους να έρχονται κοντά σε αυτήν ,αφού  ο ίδιος πολλές φορές αφιέρωνε αρκετό από τον χρόνο του μεταδίδοντας τις γνώσεις του για την εκμάθηση των νέων ψαλτών.
Σωστός και συνετός μετά από λίγα χρόνια παντρεύεται την Ιωάννα Λιούμπα και δημιουργούν  μία καταπληκτική οικογένεια όπου αποκτούν δύο  εκπληκτικά παιδιά, την Ευγενία και τον Ευγένιο.
Με άξιο αρωγό και συμπαραστάτη την γυναίκα του το 1980 παίρνει την μεγάλη απόφαση της ζωής του όπου ο τότε Μητροπολίτης Κέρκυρας και Παξών και Διαποντίων νήσων Πολύκαρπος τον χειροτονεί παρουσία  πλήθους κόσμου Διάκο  και αμέσως μετά Πρεσβύτερο, με τον κόσμο να αναφωνεί  δυνατά  ΑΞΙΟΣ επιβραβεύοντας την πλούσια πορεία του ,αποδεχόμενος ο ίδιος τους όποιους περιορισμούς που θέτει  η Εκκλησία και που πρέπει να βάλει κανείς  στον εαυτό του για 
να είναι υπεύθυνος για αυτό το Λειτούργημα.
                                               ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ
Στις τρεις  δεκαετίες το έργο του είναι ανεκτίμητο.
Μετά την χειροτονία του τοποθετείται  στην ενορία του Άνω Γαρούνα όπου παράγει πλούσιο  πνευματικό ,κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και γνωρίζει την απόλυτη καταξίωση και το σεβασμό όλου του χωριού , το οποίο ποτέ δεν τον ξέχασε.
Το Σεπτέμβρη του 2010 Ο Δήμος ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ  μέσω  του Πρόεδρου του χωριού του Άνω Γαρούνα  και με την συμμετοχή του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του απονέμουν  τιμητική πλακέτα εκτιμώντας το ΗΘΟΣ και την προσφορά του ,αλλά και το Έργο πού παρήγαγε στο χωριό τους ,σε μία λιτή τελετή που ο ίδιος ζήτησε ,χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες ,διδάσκοντας για άλλη μια φορά σε όλους σεμνότητα.
Μετά από οκτώ χρόνια επιστρέφει στην γενέτειρα του στους Αγίους Δέκα  και αναλαμβάνει την ενορία του χωριού του.  
Σε πολύ μικρό διάστημα αναμορφώνει όλες τις Εκκλησίες με την αυθόρμητη συνδρομή των συγχωριανών του που στο πρόσωπό του βρήκαν τον Θρησκευτικό ηγέτη που τους έλλειπε χρόνια ,αλλάζοντας τα πάντα.
Sample ImageΗ πιο σοβαρή δουλειά έγινε στη  Ιερά μονή του Σωτήρος  στη κορυφή του βουνού των Αγίων Δέκα που έγινε αγνώριστη χωρίς να γίνει καμιά αλλοίωση.
Ο υποδειγματικός τρόπος της πνευματικής λειτουργίας του, και το   έργο του, είναι αυτό όπου στη δύση  της δεύτερης δεκαετίας της θητείας του, τον κάνουν να  γνωρίσει  την απόλυτη καταξίωση και τον σεβασμό των και άλλων Ιερέων του νησιού με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών και  Διαποντίων νήσων Τιμόθεος τον χειροτονήσει Πρωτοπρεσβύτερο.
Μοναδική είναι η αγάπη που τρέφει για τα παιδιά, κάθε ηλικίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η νέα γενιά του χωριού , η πιο μορφωμένη από την ίδρυσή  του, διατηρεί μια μοναδική σχέση μαζί του και  του  επιστρέφει την αγάπη της  απλόχερα.
Στ αλήθεια , ποιος από μας δεν εύχεται  να είναι μαζί μας στη παρέα μας να μιλάμε μαζί του, να μας μιλάει για τον Θεό με τον μοναδικό τρόπο που εκείνος ξέρει, να μας εξηγεί την κάθε γιορτή και το νόημα της ,να μας διηγείται  ιστορίες από το παρελθόν του χωριού με το αστείρευτο χιούμορ του;
                      ΒΙΒΛΙΚΗ  ΜΟΡΦΗ
Όλοι εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε ένα μοναδικό Ιερέα.
Η τρεμάμενη  και απίστευτα γλυκιά  και συγκινητική φωνή του τις ημέρες της Μεγάλης  Εβδομάδας ,το αυθόρμητο δάκρυ του  τις ημέρες των Παθών ,ο υπέροχα εκφραστικός  τρόπος της Θείας Λειτουργίας  ,το όλο εν γένει παρουσιαστικό του συνθέτουν μια ΒΙΒΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ  που αρκετοί επώνυμοι φωτογράφοι εμπνεύστηκαν για  να τον φωτογραφίσουν για να γίνει ο ίδιος KAΡΤ ΠΟΣΤΑΛ όπου   βρίσκεται στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Είναι ο Ιερέας που συμμετέχει στη χαρά σου και σε απογειώνει , που συμμετέχει και συμπαρατάσσεται  στην λύπη σου με το μοναδικό του βλέμμα, τις κινήσεις του ,την ηρεμία του και  τις συμβουλές του ,που σου απαλύνει τον πόνο  και  που σε κάνει να νοιώθεις πως είσαι κοντά στο  Θεό.
 Ο  Ιερέας με την απίστευτη σχέση  με τα παιδιά και όλη τη νέα γενιά, ο Ιερέας που σε υποχρεώνει να συμμετέχεις και αν δεν το θέλεις, ο Ιερέας που δεν διστάζει να παραμελήσει  την οικογένεια του για να βοηθήσει όπου χρειάζεται χωρίς ποτέ κανείς να μάθει τίποτε, ο Ιερέας που δεν ξέχασε ποτέ τους φίλους του, που οι  πολιτικοί του είναι αδιάφοροι αν δεν βοηθούν όπου και αν ανήκουν , ο Ιερέας με το πλήθος ψαλτών-άνδρες και γυναίκες- όταν σήμερα  οι περισσότερες εκκλησίες δεν έχουν ούτε έναν ,ο Ιερέας με το υποδειγματικό πνευματικό ,κοινωνικό και φιλανθρωπικό του Έργο ,ο Ιερέας οικογενειάρχης πρότυπο, ένας άνθρωπος γλυκύς, πράος, γεμάτος καλοσύνη, χιούμορ, μα πιο πολύ καλόκαρδος και ευγενικός!!! 
Είναι ο Ιερέας σύμβολο,  μια βιβλική μορφή ,ο Ιερέας που μας ευλογεί και μας αγιάζει για πολλές δεκαετίες ,ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΙΕΡΕΑΣ…

...τον ευλογούντα και αγιάζοντα ημάς, Κύριε φύλαττε αυτόν και την οικογένεια του εις πολλά έτη Δέσποτα…