Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ


Οι Πολίτες, βιώνουν εδώ και καιρό μια κατάσταση απίστευτης ανασφάλειας, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, η αγορά έχει «παγώσει» εντελώς και κανείς δεν είναι σε θέση να βγει και κυρίως να ΕΓΓΥΗΘΕΙ, ότι θα γίνουν συγκεκριμένα πράγματα, σε συγκεκριμένο χρόνο, με...
... συγκεκριμένο στόχο. Η κατάσταση αυτή πρέπει  επιτέλους να τελειώσει και σήμερα είναι η ευκαιρία ΟΛΩΝ μας να το πετύχουμε αυτό.  Και εδώ οφείλουμε να δούμε τα δεδομένα ξεκάθαρα:

Μονοκομματική Κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να χειριστεί την κατάσταση από εδώ κι εμπρός. Πρέπει επιτέλους όλοι να έχουν την εντιμότητα αλλά και το πολιτικό θάρρος, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν αυτή την κρίσιμη στιγμή. Το «δεν δέχομαι να συζητήσω για κυβέρνηση συνεργασίας γιατί θέλω εκλογές» είναι ένα σκεπτικό, εντελώς κατώτερο των περιστάσεων και σίγουρα το πιο καταστροφικό τη στιγμή αυτή. Ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: δεν μπορείς από το ένα μέρος να λες «ναι, στη δανειακή σύμβαση» και από το άλλο μέρος, να αρνείσαι να συν-διαπραγματευθείς, να συν-αποφασίσεις και να αναλάβεις πλήρως την συν-ευθύνη, για αυτή τη δανειακή σύμβαση. Τι σημαίνει «αναπόφευκτο»; Σημαίνει ότι «θα το ψηφίσω και εγώ αλλά άλλος θα έχει την ευθύνη»; Αυτή την κρίσιμη στιγμή, η ΝΔ θέλει «και την πίτα ολόκληρη, και το σκύλο χορτάτο»; Είναι υπεύθυνη στάση κόμματος εξουσίας αυτή; Οι Πολίτες μας παρακολουθούν όλους μέρες τώρα, να έχουμε επιδοθεί σε κάθε είδους τακτικισμούς και ακροβασίες, αντί να κάνουμε το προφανές: δηλαδή να συνεργαστούμε για να σωθεί η χώρα.

Από το άλλο μέρος, το να πει ο Πρωθυπουργός, έτσι απλά «φεύγω και δεν υπάρχει Κυβέρνηση», για ευνόητους λόγους, ισοδυναμεί με πτώση στο κενό. Δεν είναι ούτε λογικό να το ζητάει κανείς, ούτε και θα ήταν στάση ευθύνης εκ μέρους του να το κάνει. Λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα αλλά αυτό πρέπει να γίνει με συντεταγμένο τρόπο. Υπάρχει ήδη αρκετό χάος – δεν υπάρχει λόγος να προκαλέσουμε ακόμη περισσότερο. Επομένως, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση χρειάζονται την εμπιστοσύνη μας σήμερα, για να μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν με συντεταγμένο τρόπο στις κινήσεις συνεργασίας που απαιτούνται τη στιγμή αυτή.

Να προσθέσω επίσης, άλλο ένα αυτονόητο: για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της  χώρας, πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τις κινήσεις «εθνικής αυτοκτονίας και αυτοκαταστροφής». Εννοείται ότι καλώς έχει αποσυρθεί η ιδέα του δημοψηφίσματος – χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο επ’ αυτού. Όμως από εδώ κι εμπρός, πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν – αλλιώς χρεοκοπούμε. Τόσο απλά έχει  το θέμα και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

Επομένως, εκείνο που θεωρώ λογικό να γίνει τη στιγμή αυτή είναι το εξής: Ναι στη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, άμεσες διεργασίες για Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης με παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεών μας και καθορισμός εύλογου χρονοδιαγράμματος για Εθνικές Εκλογές. Στην περίπτωση όμως, που ο Πρωθυπουργός αποδεδειγμένα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας αλλά χωρίς δική του ευθύνη, δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα λόγω της εμμονής των συνομιλητών του σε αρνήσεις – τότε θα προτείνω το εξής: συνέχιση της στήριξης της Κυβέρνησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μέχρις ότου να γίνει ότι είναι απαραίτητο για να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ η Ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας – και στη συνέχεια δέσμευση για σαφή ημερομηνία Εθνικών Εκλογών σε εύλογο διάστημα.  Τη στιγμή αυτή, προσωπικά αδυνατώ να δω άλλο τρόπο για να βγει η χώρα από το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται τη στιγμή αυτή.