Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ...

... συνταγογράφηση
Τεράστια προβλήματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η έναρξη εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από την 1η Ιούλη έχει δημιουργήσει, τεράστιο πρόβλημα σε όσους κατοίκους χωριών επιθυμούν να γράψουν φάρμακα αφού οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων και των εξεταστηρίων, λόγω έλλειψης του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού...
... (υπολογιστές, εκτυπωτές, μελάνι κλπ.), αλλά και της αδυναμίας σύνδεσης με το διαδίκτυο, αδυνατούν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς είτε να μένουν χωρίς φάρμακα είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν για αυτά.
Η χειρόγραφη συνταγογράφηση έχει σταματήσει καθώς ο γιατρός,  για κάθε μία συνταγή που θα εκδίδει, θα πληρώνει, ως «πρόστιμο», από την τσέπη του 1 € και 1 € ο ασθενής. Με δεδομένο, δε, ότι ένας γιατρός μπορεί να εκδώσει μέχρι και 70 συνταγές ημερησίως, το συνολικό «πρόστιμο» που καλείται να πληρώσει φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και χωρίς βέβαια να είναι δική του ευθύνη που δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Στην Κέρκυρα, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού ούτε καν στο Γενικό Νοσοκομείο δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός σε όλα τα ιατρεία. Στα Κέντρα Υγείας όπου υπάρχουν περισσότεροι από ένας γιατροί, υπάρχει συνήθως μόνο ένας υπολογιστής και έτσι από τις 500 συνταγές που έγραφαν την ημέρα η γιατροί τώρα δε ξεπερνούν τις 30. Τέλος τα πάνω από 100 Αγροτικά Ιατρεία που υπάρχουν στις παλιές κοινότητες πλέον δε γράφουν φάρμακα με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα στους ασθενείς.
Εκτός όλων αυτών ακόμη και όπου υπάρχει ο εξοπλισμός, οι γιατροί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αξιοπιστία και την ταχύτητα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και δεν είναι λίγες οι φορές που για ώρες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι ο server του Υπουργείου δεν είχε σχεδιαστεί για να μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους και για αυτό προσπαθούν να αποκλείσουν όλο και περισσότερους. Επίσης το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χρησιμοποιήθηκε για να αφαιρεθούν από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων πάνω από 1300 φάρμακα που πλέον επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τους ασφαλισμένους.
Για όλα αυτά τα προβλήματα το Υπουργείο Υγείας δε δίνει την παραμικρή απάντηση και λύση. Ο δρόμος για την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της Υγείας και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της περνάει και από το κλείσιμο των Αγροτικών Ιατρείων στις πρώην κοινότητες που σχεδιάζει η τοπική αλλά και η κεντρική ηγεσία του Υπουργείου.
Καλούμε τον Κερκυραϊκό Λαό και τους φορείς του να απαιτήσουν:
·        Να μην κλείσει κανένα Αγροτικό, Περιφερειακό Ιατρείο ή μονάδα του ΙΚΑ.
·        Να ανασταλεί η απόφαση περί προστίμου στη χειρόγραφη συνταγογράφηση έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να γράφουν φάρμακα στους ασθενείς για όσο δεν υπάρχει ο εξοπλισμός.
·        Να εξοπλιστούν άμεσα όλα τα ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία σε όλη την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά.

Γενικότερο στόχος πάλη τους μαζικού, οργανωμένου λαϊκού κινήματος θα πρέπει να είναι ένα Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων. Κάλυψη των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων και των απωλειών τους από το «κούρεμα» από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ
18 Ιουλίου 2012