Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ


 Ιστορική ημέρα ξημέρωσε για τον Παναθηναϊκό. Ο μήνας Ιούλιος αποδεικνύεται σημειολογικός για τους πράσινους. Σαν χθες, στις 17 Ιουλίου 1979, το «τριφύλλι» περνούσε στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, με κύριο μέτοχο τον «καπετάνιο» Γιώργο Βαρδινογιάννη.
Μετά από 33 χρόνια ο Παναθηναϊκός εισέρχεται σε μία νέα εποχή. Θα γίνει πλέον ομάδα λαϊκής βάσης και θα ανήκει στον κόσμο του.

Σήμερα 18 Ιουλίου 2012, στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΑΕ θα υπογραφεί με συμβολαιογραφική πράξη η παραχώρηση στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012» του 54,7% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Αριστείδης Καμάρας θα...

... υπογράψουν εκ μέρους της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» και ο δικηγόρος Λεωνίδας Γεωργόπουλος από πλευράς Τζίγκερ.

Από το σωματείο μάλιστα εκδόθηκε και η εξής ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλάζει σελίδα, οι μετοχές περνούν στα χέρια του σωματείου και ο κόσμος του "τριφυλλιού" γίνεται ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ της ομάδας. Λίγο μετά τις 12:00 της Τετάρτης (18/7), στα γραφεία της ΠΑΕ στο Μαρούσι, θα γίνει η τελική επαφή του Γιάννη Αλαφούζου με την πλευρά Βαρδινογιάννη, για την οριστική μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, δίχως αντάλλαγμα. Παρόντες θα είναι και οι εκπρόσωποι του Τύπου, προκειμένου να σφραγίσουν με εικόνα και ήχο την ιστορική αυτή μέρα για τον Παναθηναϊκό και το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας». Τα στελέχη του σωματείου και της ΠΑΕ θεωρούν ότι με τη μεταβίβαση των μετοχών θα δοθεί μεγάλη ώθηση από τον κόσμο. Δεν ήταν άλλωστε και λίγοι οι δύσπιστοι που περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη πριν βοηθήσουν.

Η οικογένεια

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, μία από τις ισχυρότερες οικονομικά στην Ελλάδα, έγραψε τη δική της τεράστια ιστορία στον Παναθηναϊκό. Ανέλαβε την ομάδα σε μία χρονιά που είχε τεράστια προβλήματα με ένα έλλειμμα 30 εκατ. δραχμέ κι αφού είχε ψηφιστεί νομοσχέδιο τον Ιανουάριο του 1979 ότι όλες οι ομάδες θα γίνουν επαγγελματικές.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης «κοντραρίστηκε» με την οικογένεια Γιαννακόπουλου και τελικά υπερκάλυψε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  που είχε ψηφιστεί  ύψους 80 εκατ. δραχμών.

Σύμφωνα με την ιστορία ο  «καπετάνιος» φέρεται να πρότεινε στην τότε διοίκηση να πάρει ο ίδιος το 20%, ο αδερφός του Βαρδής το άλλο 20% και ο γαμπρός τους Γιάννης Κεφαλογιάννης ένα 15%. Στο ταμείο μπήκαν 114 εκατ. δρχ. και ο Παναθηναϊκός άλλαξε σελίδα.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης εκλέχθηκε πρόεδρος στις 14/11/1979.
Ακολούθησαν σημαντικές μεταγραφές, η κατασκευή της Παιανίας, πρωταθλήματα, Κύπελλα και δύο συμμετοχές στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών και του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Γ.Βαρδινογιάννης αποχώρησε στις 29/5/2000 και στην ηγεσία τον διαδέχθηκε ο Τζίγκερ. Ακολούθησαν δαπανηρές μεταγραφές, καλές πορείες σε Τσάμπιονς Λιγκ και UEFA, με ένα νταμπλ, το 2004, ενώ ακολούθησε ένα ακόμη το 2010. Τότε ο Τζίγγερ ήταν μεγαλομέτοχος σε έναν πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.

Το 2008 μετά το συλλαλητήριο χιλιάδων οπαδών των πρασίνων άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της οικογένειας και σήμερα πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

Αναλυτικά οι τίτλοι τα 33 χρόνια που η οικογένεια είχε την ιδιοκτησία: 8 πρωταθλήματα ('84, '86, '90, '91, '95, '96, '04, '10), 11 Κύπελλα ('82, '84, '86, '88, '89, '91, '93, '94, '95, '04, '10). Εξι νταμπλ συνολικά και τρία Σούπερ Καπ ('88, '93, '94).

Δόθηκαν 2.248 διαρκείας 

Η κίνηση των εισιτηρίων διαρκείας έχει εντυπωσιάσει τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Μετά και τη χθεσινή μέρα, έχουν διατεθεί συνολικά 2.248 κάρτες σε μόλις πέντε μέρες κυκλοφορίας τους από τα σημεία πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι το «τριφύλλι» δίνει κατά μέσο όρο κάθε μέρα περίπου 450 εισιτήρια, αριθμός φυσικά ιδιαίτερα ικανοποιητικός, αν κρίνουμε την εποχή. Στην ΠΑΕ μάλιστα θεωρούν ότι αν η ομάδα προκριθεί στα προκριματικά, οι οπαδοί της ομάδας θα εκτοξεύσουν τις πωλήσεις διαρκείας.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ