Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΚΡΗΤΗ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟ......


... αλλά το κράτος αδιαφορεί για το φτηνό και οικολογικό αυτοκίνητο που έφτιαξαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης...
                                       Είναι αναγνωρισµένοι παγκοσµίως. 
Είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης. Είναι επιστήµονες. Είναι πρωτοπόροι, αλλά... ζουν στην Ελλάδα. Γιατί είναι αρνητικό αυτό; Γιατί το 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής αυτοκίνητο υδρογόνου που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν µπορεί να αξιοποιηθεί εµπορικά στη χώρα µας, µιας και δεν διαθέτουµε αυτοκινητοβιοµηχανίες.

Για πολλοστή φορά, οι φοιτητές και το επιστηµονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου της Κρήτης πρωτοτυπούν και εντυπωσιάζουν την Ευρώπη, όµως, παρά την υπεροχή τους, παραµένουν εγκλωβισµένοι από τις αδυναµίες, οικονοµικές και νοµικές, του ελληνικού κράτους.

Το αυτοκίνητο υδρογόνου ή αλλιώς το Eco Racer, που κατασκεύασαν και έκαναν τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους να... τρίβουν τα µάτια τους, αποτελεί για την Ελλάδα, και όχι µόνο, ένα µοναδικό επίτευγµα, καθώς πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που καταργεί τόσο τη ρύπανση, αφού δεν χρησιµοποιεί βενζίνη, όσο και το υψηλό κόστος στην αγορά αυτοκίνητου, συνδυάζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την ταχύτητα.

«Το αυτοκίνητο που κατασκευάσαµε κινείται µε υδρογόνο και έχει εξωπραγµατικές επιδόσεις στην εξοικονόµηση ενέργειας, αφού χρειάζεται 1 λίτρο καύσιµου για 434 χιλιόµετρα», σηµειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο επικεφαλής της οµάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Σπανουδάκης Πολυχρόνης. «∆υστυχώς, η αναφορά µας είναι σε µια χώρα χωρίς αυτοκινητοβιοµηχανίες κι έτσι δεν κατέστη δυνατόν ακόµη να αξιοποιηθεί εµπορικά, παρ’ ότι διαθέτουµε την τεχνογνωσία. ∆εν είναι ακριβώς θέµα νοµοθεσίας, αλλά γραφειοκρατίας», διευκρινίζει ο ίδιος και σηµειώνει: «Είναι χρονοβόρα η διαδικασία να εγκριθεί η άδεια κυκλοφορίας του συγκεκριµένου µοντέλου. Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία, από την οποία δύσκολα ξεµπερδεύεις. ∆εν σηµαίνει, όµως, ότι αυτό είναι ανέφικτο. Ηδη το Πολυτεχνείο µας και η επιστηµονική οµάδα ετοιµάζεται να λάβει µέρος και πάλι στον ίδιο διαγωνισµό, παρουσιάζοντας τη νέα, βελτιωµένη έκδοση του αυτοκινήτου».

ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ. Το Eco Racer θα µπορούσε κάλλιστα να περάσει στη µαζική παραγωγή, µε κάποιες τροποποιήσεις, ακόµη και µε κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα µας και να εξάγεται, αλλά οι αγκυλώσεις της ελληνικής νοµοθεσίας αποτελούν τροχοπέδη στην εµπορική του εξέλιξη. Είναι αθόρυβο και αυτό που παράγει ως αποτέλεσµα της κίνησής του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέµπει µηδενικούς ρύπους. Το όχηµα έχει διαπρέψει σε δοκιµασίες ασφάλειας και οικονοµίας και έχει πάρει παγκόσµια τη δεύτερη θέση.

Μάλιστα, µεγάλες αυτοκινητοβιοµηχανίες παγκοσµίως έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, µιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη βιοµηχανική υποδοµή. «Το αγαπάµε αυτό το πρότζεκτ και εµείς και οι φοιτητές και συνεχώς το εξελίσσουµε», σηµειώνει ο κ. Σπανουδάκης. «Η συγκυρία της κρίσης σαφώς µας επηρεάζει, µιας και χωρίς επιχορηγήσεις είναι πολύ δύσκολο να κάνεις το επόµενο βήµα στην έρευνά σου», συµπληρώνει ο ίδιος, ενώ για τα µελλοντικά σχέδια της οµάδας αναφέρει: «Η οµάδα αυτό τον καιρό ετοιµάζεται να συµµετάσχει και πάλι στον ίδιο διαγωνισµό, µε πολλή διάθεση, καινούργιους στόχους και µε πολλές βελτιώσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν καλύτερες επιδόσεις».

ΒΡΑΒΕΙΟ. Το αυτοκίνητο υδρογόνου που κατασκεύασε η πολυµήχανη οµάδα φοιτητών προπτυχιακών και µεταπτυχιακών του Πολυτεχνείου της Κρήτης είναι έτοιµο να βγει στην αγορά και η τεχνογνωσία των ελληνικών µυαλών να προβληθεί παγκοσµίως.

Το Eco Racer, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογα µοντέλα που αναπτύσσονται σε εργαστήρια και αυτοκινητοβιοµηχανίες του εξωτερικού και βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισµούς µε το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόµησης καύσιµου, παραµένει... παρκαρισµένο και ανεκµετάλλευτο.

Είναι το τρίτο όχηµα που κατασκευάζει η οµάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2008, οπότε ξεκίνησε. Εκτός της χαµηλής κατανάλωσης, κάθε όχηµα διαθέτει εξελιγµένα συστήµατα ασφάλειας, για τα οποία η οµάδα έχει βραβευθεί δύο φορές στους διεθνείς διαγωνισµούς που συµµετέχει, µε την πρώτη θέση στην ασφάλεια οχηµάτων. Πλέον, η TUC Eco Racing έχει κατακτήσει τέσσερα τρόπαια σε έξι χρόνια και συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται ανάµεσα στους καλύτερους της Ευρώπης!

Ροµποτικές εφαρµογές

Η ερευνητική οµάδα, µε επικεφαλής τον καθηγητή Ν. Τσουρβελούδη, αποτελείται από προσωπικό του ∆ιατµηµατικού Εργαστηρίου Εργαλειοµηχανών, του Εργαστηρίου Ευφυών Συστηµάτων και Ροµποτικής και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εκτός από την έρευνα στα οχήµατα πόλης, διαθέτει σηµαντική εµπειρία στην ανάπτυξη ροµποτικών εφαρµογών και την αυτόνοµη πλοήγηση οχηµάτων. Συγκεκριµένα, έχει αναπτύξει αρκετά µη επανδρωµένα εναέρια, επίγεια, αλλά και υποβρύχια οχήµατα, για τα οποία µάλιστα έχει βραβευθεί το 2009 για τη µεταφορά ροµποτικής τεχνολογίας. Η δηµιουργική οµάδα είναι η TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αποτελείται από τους Τσουρβελούδη Νικόλαο, Σπανουδάκη Πολυχρόνη, Πιπερίδη Σάββα, Ευσταθίου ∆ηµήτριο, Τσινάρη Ιωάννη, Στρατηγό Ιωάννη, Μπάζιο Παναγιώτη, Κραχτούδη Αλέξανδρο, Αµαριανό Αλέξανδρο και Τσιρογιάννη Βαγγέλη. Ανήσυχα και δηµιουργικά µυαλά, που εξελίσσουν οχήµατα πόλης χαµηλής κατανάλωσης, έχοντας στραµµένο το βλέµµα στο µέλλον.


apospasma.gr