Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ !

"Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής".

"Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής". Με το μήνυμα αυτό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στέλνει την εντολή προς πάσα κατεύθυνση για στροφή στις ξένες επενδύσεις, την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την αποταμίευση. Αναγκαία θεωρεί τη συνένωση τραπεζών.
"Το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και εξασφαλίζει πόρους σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές", δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για στροφή στην επένδυση, την αποταμίευση,
"Για να πείσουμε τις αγορές, χρειάζεται μια ισχυρή επανεκκίνηση της προσπάθειας, μια νέα πιο αποφασιστική ώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα και των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές, που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη", δηλώνει στη συνέντευξή του.
Τονίζει ότι το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και χωρίς περιστροφές αναφέρει ότι "σε εμάς εναπόκειται η ευθύνη να κινηθούμε συντεταγμένα, γρήγορα και αποφασιστικά προς μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που είχαμε ακολουθήσει στο παρελθόν και οδηγούσε σε ελλείμματα, στον αέναο δανεισμό και στον κρατισμό, σε όλα αυτά που μας έφεραν στην κρίση".
"Πρέπει να το καταλάβουμε: δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Ο κύκλος αυτός έκλεισε οριστικά", υπογραμμίζει.
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρει εξίσου χαρακτηριστικά ότι "το νέο πρότυπο που χρειαζόμαστε σήμερα σημαίνει στροφή από την κατανάλωση στην αποταμίευση και στην επένδυση, από τον κρατισμό στον ανταγωνισμό και στην επιχειρηματική πρωτοβουλία. Σημαίνει επίσης ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας. Οι εγχώριοι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη είναι ασφυκτικά περιορισμένοι", δηλώνει, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να καταφύγουμε αναγκαστικά στην εισαγόμενη αποταμίευση, να προσελκύσουμε δηλαδή άμεσες ξένες επενδύσεις".
Σε ότι αφορά τις τράπεζες, επισημαίνει ότι ότι η συνένωση δυνάμεων είναι "όχι μόνο αναγκαία αλλά και αναπόφευκτη", προσθέτοντας ότι τα δεδομένα "έχουν άρδην αλλάξει".
Μίκα Κοντορούση