Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΝΩΔΥΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ!

Επισημαίνοντας πως η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν τόσο προς όφελος των Ελλήνων όσο και του ενιαίου νομίσματος, οι Times παρουσιάζουν τον ανώδυνο τρόπο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των Ευρωπαίων, οι Times του Λονδίνου παρουσιάζουν σε αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να βγει από την Ευρωζώνη με τον πιο ανώδυνο τρόπο.
Βασικός άξονας της πρότασης του οικονομικού αναλυτή της εφημερίδας Όλιβερ Καμ είναι η υιοθέτηση της "νέας δραχμής" σε σταθερή ισοτιμία τόσο με το ευρώ όσο και με το δολάριο.
Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα θα αποκτούσε αξιοπιστία στις αγορές και θα απέτρεπε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και επομένως την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών πριν από την εισαγωγή του νέου νομίσματος.
Η λειτουργία των αγορών θα εξασφάλιζε ότι η δραχμή θα ήταν προσκολλημένη στο σχετικά πιο υποτιμημένο από τα δύο νομίσματα.
Έτσι, η χώρα θα αποκτούσε λίγο υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάζει τη νομισματική αξιοπιστία της και θα εξασφάλιζε περιθώριο ανάσας για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρόνοιας και την αγορά εργασίας.
Σε σχόλιο της εφημερίδας αναφέρεται ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι απλό και απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο για το όφελος των Ελλήνων όσο και του ενιαίου νομίσματος. Η ελληνική πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους είναι μεν αναπόφευκτη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, υπογραμμίζεται.
Ο προτεινόμενος μηχανισμός εξόδου, όπως σημειώνεται, δεν αναιρεί την ανάγκη να βάλουν οι Έλληνες σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους, με τους Times να αναφέρουν ότι για την αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων απαιτείται η στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με συναλλαγματικά αποθεματικά.
news247.gr