Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ «ΣΥΚΟΜΑΪΔΑ»

Γιάννης Καλαιτζόγλου
Του Γιάννη Καλαιτζόγλου
Με σκάσατε να σας γράψω τη αυθεντική…πάρτε την λοιπόν και μη με «σακάρετε « = σκοτίσετε άλλο!!!!!!!!
Φωτογραφία: Σ Υ Κ Ο Μ Α Ϊ Δ Α
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ «ΣΥΚΟΜΑΪΔΑ»
Με σκάσατε να σας γράψω τη   αυθεντική…πάρτε την λοιπόν και μη με «σακαρετε « = σκοτίσετε άλλο!!!!!!!!
Οταν εχω χρονο θα σας γράφω και συνταγές απο τις 150 που εχω για την κερκυαικη κουζινα.  

     
Μαγίς είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει γλύκισμα -ζύμη 
Για 6 συκομαίδες σε μέγεθος μπιφτεκιού
ΥΛΙΚΑ: Τα υλικά είναι όλα στο περίπου                          
Σύκα ώριμα  2 κιλά (ότι σύκα και να είναι…αν υπάρχουν διάφορα δεν πειράζει)
Σταφύλια 2-3 κιλά.
Πιπέρι μαύρο τριμμένο  2 κουταλιές
Ούζο 6 κουταλιές γεμάτες
Λικέρ μαστίχα 6 κουταλιές
Γλυκάνισο 2 κουταλίτσες
Καρύδια τριμμένα μπορείς να βάλεις ,όμως υπάρχει κίνδυνος να σου ταγγίσουν οι συκομαίδες μετά από ένα περίπου χρόνο) εμείς δεν βάζουμε. 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   Α!
Κόβουμε και αφαιρούμε  την κορυφή του σύκου εκεί που είναι το μικρό σκληρό κοτσάνι.
Κρατάμε το σύκο με την κορφή προς τα πάνω, κάνουμε με το μαχαίρι ένα νοητό σταυρό και το κόβουμε στα τέσσερα (χωρίς να το χωρίσουμε)
Ανοίγουμε με τα δάχτυλα το σύκο ,ώστε να ανοίξει καλά η επιφάνεια του.
Βάζουμε τα σύκα απλωμένα σε σανίδες στον ήλιο αφού τα σκεπάσουμε με τούλι για την ασφάλεια από τα έντομα. Για μία εβδομάδα περίπου, ανάλογα με τη ζέστη που έχουν οι ημέρες, ώστε να φύγουν τα υγρά. Να τα γυρίζουμε και από την ανάποδη. Τα βράδια να τα μπάζουμε μέσα στο σπίτι για να μη τραβήξουν υγρασία. 
Αφού στεγνώσου καλά-καλά! με τον ήλιο και μοιάζουν σαν ξερά, τα βάζουμε σε ταψί και μέσα στο φούρνο για λίγο ,για μια σχετική απολύμανση (προσοχή!!!!!! να μη μας ξεραθούν πολύ στο φούρνο!!!!)
Μετά τα κόβουμε σε μικρούτσικα κομματάκια στο μέγεθος του μικρού νυχιού…περίπου! (αυτά εν παρενθέσει:  προσοχή δεν τα αλέθουμε σε μύλους  όπως κάνουν οι μεγάλοι και μοντέρνοι παραγωγοί και τα «σκατώνουν»με το μεγάλο συγνώμη !!!  βγάζοντας τα και στην αγορά!!!!!!!!!
Το κόψιμο γίνεται με μαχαίρι ή με ψαλίδι (Εμείς τα κόβουμε με ψαλίδι είναι πιο εύκολο και πρακτικό)
Στύβουμε  το σταφύλι με το χέρι και παίρνουμε το ζουμί του (το μούστο)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Β!
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά. Τα πλάθουμε με το χέρι ώστε να γίνουν όλα ένα σώμα και να τραβήξουν τα κομμένα σύκα όλο το μίγμα .
Προσοχή να μη γίνει το μείγμα αραιό. Να είναι όπως το μίγμα από τους κεφτέδες ή το μπιφτέκι.
Το αφήνουμε για μια μέρα περίπου για να τραβήξει καλά.
Μετά πλάθουμε το μίγμα όπως στο μέγεθος και το σχήμα του μπιφτεκιού περίπου . Έτσι λίγο πλακουτσωτά.
Τα τυλίγουμε με φύλλα συκιάς και τα δένουμε με απλό σπάγκο.
Τα βάζουμε πάλι στο φούρνο για πολύ λίγο .
Και τώρα κάτσε φάε
Σερβίρεται, αφού ανοίξουμε και πετάξουμε τα φύλα ,την κόβουμε με το μαχαίρι σε κομματάκια και τα βάζουμε στη μέση του τραπεζιού σε πιάτο με πιρουνάκια.
Οι παλιοί μας άνοιγαν την συκομαίδα το πρωί μετά την εκκλησία .Του Χριστού, την πρωτοχρονιά , των Φώτων και του Αγίου Σπυρίδωνος.
Συνοδεύεται και με ούζο.  
Και προσοχή μη χαλάσετε ορές το άθυμο μας και πάρετε σύκα ξερά από αυτά που είναι σε τσαπέλες και τα αλέσετε σε μύλους για παραγωγή!!!!!!! και μετά στην αγορά για πούλημα ..Έτσι  χάνεται η παράδοση και όποιος ξένος φάει δεν ξανατρώει. Εμείς εδώ στο σπίτι μου κερνάμε όλους τους φίλους θεσσαλονικείς και τρελαίνονται.!!!!!!!!!!!!!!! ΓΕΙΑ  ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Μαγίς είναι αρχαία ελληνική λέξη και σημαίνει γλύκισμα -ζύμη 
Για 6 συκομαίδες σε μέγεθος μπιφτεκιού
ΥΛΙΚΑ: Τα υλικά είναι όλα στο περίπου
Σύκα ώριμα 2 κιλά (ότι σύκα και να είναι…αν υπάρχουν διάφορα δεν πειράζει)
Σταφύλια 2-3 κιλά.
 
Πιπέρι μαύρο τριμμένο 2 κουταλιές
Ούζο 6 κουταλιές γεμάτες
Λικέρ μαστίχα 6 κουταλιές
Γλυκάνισο 2 κουταλίτσες
Καρύδια τριμμένα μπορείς να βάλεις ,όμως υπάρχει κίνδυνος να σου ταγγίσουν οι συκομαίδες μετά από ένα περίπου χρόνο) εμείς δεν βάζουμε.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α!...

...Κόβουμε και αφαιρούμε την κορυφή του σύκου εκεί που είναι το μικρό σκληρό κοτσάνι.
Κρατάμε το σύκο με την κορφή προς τα πάνω, κάνουμε με το μαχαίρι ένα νοητό σταυρό και το κόβουμε στα τέσσερα (χωρίς να το χωρίσουμε)
Ανοίγουμε με τα δάχτυλα το σύκο ,ώστε να ανοίξει καλά η επιφάνεια του.

Βάζουμε τα σύκα απλωμένα σε σανίδες στον ήλιο αφού τα σκεπάσουμε με τούλι για την ασφάλεια από τα έντομα. Για μία εβδομάδα περίπου, ανάλογα με τη ζέστη που έχουν οι ημέρες, ώστε να φύγουν τα υγρά. Να τα γυρίζουμε και από την ανάποδη. Τα βράδια να τα μπάζουμε μέσα στο σπίτι για να μη τραβήξουν υγρασία.
Αφού στεγνώσου καλά-καλά! με τον ήλιο και μοιάζουν σαν ξερά, τα βάζουμε σε ταψί και μέσα στο φούρνο για λίγο ,για μια σχετική απολύμανση (προσοχή!!!!!! να μη μας ξεραθούν πολύ στο φούρνο!!!!)
Μετά τα κόβουμε σε μικρούτσικα κομματάκια στο μέγεθος του μικρού νυχιού…περίπου! (αυτά εν παρενθέσει: προσοχή δεν τα αλέθουμε σε μύλους όπως κάνουν οι μεγάλοι και μοντέρνοι παραγωγοί και τα «σκατώνουν»με το μεγάλο συγνώμη !!! βγάζοντας τα και στην αγορά!!!!!!!!!
Το κόψιμο γίνεται με μαχαίρι ή με ψαλίδι (Εμείς τα κόβουμε με ψαλίδι είναι πιο εύκολο και πρακτικό)
Στύβουμε το σταφύλι με το χέρι και παίρνουμε το ζουμί του (το μούστο)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Β!
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά. Τα πλάθουμε με το χέρι ώστε να γίνουν όλα ένα σώμα και να τραβήξουν τα κομμένα σύκα όλο το μίγμα .
Προσοχή να μη γίνει το μείγμα αραιό. Να είναι όπως το μίγμα από τους κεφτέδες ή το μπιφτέκι.
Το αφήνουμε για μια μέρα περίπου για να τραβήξει καλά.
Μετά πλάθουμε το μίγμα όπως στο μέγεθος και το σχήμα του μπιφτεκιού περίπου . Έτσι λίγο πλακουτσωτά.
Τα τυλίγουμε με φύλλα συκιάς και τα δένουμε με απλό σπάγκο.
Τα βάζουμε πάλι στο φούρνο για πολύ λίγο .
Και τώρα κάτσε φάε
Σερβίρεται, αφού ανοίξουμε και πετάξουμε τα φύλα ,την κόβουμε με το μαχαίρι σε κομματάκια και τα βάζουμε στη μέση του τραπεζιού σε πιάτο με πιρουνάκια.
Οι παλιοί μας άνοιγαν την συκομαίδα το πρωί μετά την εκκλησία .Του Χριστού, την πρωτοχρονιά , των Φώτων και του Αγίου Σπυρίδωνος.
Συνοδεύεται και με ούζο.
Και προσοχή μη χαλάσετε ορές το άθυμο μας και πάρετε σύκα ξερά από αυτά που είναι σε τσαπέλες και τα αλέσετε σε μύλους για παραγωγή!!!!!!! και μετά στην αγορά για πούλημα ..Έτσι χάνεται η παράδοση και όποιος ξένος φάει δεν ξανατρώει. Εμείς εδώ στο σπίτι μου κερνάμε όλους τους φίλους θεσσαλονικείς και τρελαίνονται.!!!!!!!!!!!!!!! 
ΓΕΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
Ο Γιάννης Καλαιτζόγλου-Δεξιά-είναι Κερκυραίος,παντρεμένος και ζει στην Θεσσαλονίκη
Είναι μέλος του Συλλόγου Φαίακες Θεσσαλονίκης 
Έχει πολλές βραβεύσεις για την προσφορά του και την αγάπη του για την Κέρκυρα

                                                                                                                 Από τον Nikola Souris