Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΔΕΝ ΠΑ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑΝ.....

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΚΟΛΥΒΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

P1010768.JPG(Ν. Άσιμος)
Σήμερα, Σάββατο 10/11 το μεσημέρι οι φοιτητές από την κατάληψη του Συλλόγου του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (Κέρκυρα) μοιράσαμε κόλυβα στην Πλατεία Γεωργάκη αποχαιρετώντας το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη δημόσια παιδεία όπως τα ξέραμε, που αποδημούν εις Κύριον λόγω του νόμου Αρβανιτόπουλου και του Μνημονίου 3. Σας επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες από την "κηδεία". Προφανώς η σημερινή μας κίνηση είναι συμβολική και αποτελεί μέσο για την ευαισθητοποίηση της κερκυραϊκής κοινής γνώμης για το ζήτημα. Δεν αποδεχόμαστε καμία περικοπή στο μέλλον μας και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο μέχρι να δικαιωθούμε...

DSCN3414.JPGΤη στιγμή που η συστημική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της και η καπιταλιστική οικονομία καταρρέει, γκρεμίζοντας εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών, το σύστημα παίζει το τελευταίο του χαρτί για να επιβιώσει: την πιο ωμή και απροκάλυπτη κρατική και παρακρατική καταστολή ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικής αντίδρασης και αντίστασης. Τόσο καιρό βλέπουμε απαγορεύσεις συναθροίσεων, σπασίματα απεργιών και γενικότερη προσπάθεια τρομοκράτησης. Στον πανεπιστημιακό χώρο αυτό συμβαίνει έντονα εδώ και έναν χρόνο και με την τυπική κατάργηση του ασύλου μέσω του νόμου Διαμαντοπούλου.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αυτό έγινε μες στο κατακαλόκαιρο, στις 9/8, όταν η Πρύτανης Σαλή αρνούμενη κάθε διάλογο με τους φοιτητές εκκένωσε το Στέκι με συνοδεία αστυνομικών και ασφαλιτών, παραβιάζοντας την πόρτα και πετώντας στα σκουπίδια τα πράγματα των φοιτητών. Επίσης, οι αίθουσες διδασκαλίας στο Τ.ΗΧ.ΕΙ. και το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. είναι μόνιμα κλειδωμένες και ανοίγουν μόνο με ειδική άδεια του κυρίου Κάτσιου. Το δημόσιο κτήριο της Πρυτανείας φυλάσσεται από security, είναι απροσπέλαστο για όσους δεν έχουν την εύνοια της Πρυτάνεως και η είσοδος γίνεται μόνο έπειτα από έλεγχο μέσω της κάμερας.

Βέβαια αυτό το κλίμα έντονης καταστολής στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι πανελλαδικό. Απτό παράδειγμα είναι όσα συνέβησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  στις 17  του Νοέμβρη. Μετά το πέρας της πορείας διμοιρίες των ΜΑΤ εισβάλουν στο χώρο του Πανεπιστημίου και προβαίνουν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών. Οι δυνάμεις καταστολής προσαγάγουν 16 άτομα, στην πλειοψηφία τους φοιτητές. Οι συγκρούσεις, που έγιναν στο χώρο έξω από την πρυτανεία, είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι φοιτητών. Πρωτοφανές ήταν επίσης το γεγονός ότι για τη σύλληψη των υπολοίπων προσαχθέντων μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο εισήλθαν μέχρι και περιπολικά της ΕΛ. ΑΣ.  Στην Πάτρα την ίδια μέρα φοιτητής που συμμετείχε στην πορεία για το Πολυτεχνείο δέχθηκε δακρυγόνο στο πρόσωπο από αστυνομικό, με αποτέλεσμα να χάσει το 80% της όρασής του στο ένα μάτι.

DSCN3418.JPGΤα παραπάνω γεγονότα ικανοποιούν όσους θέλουν να θεωρούν το πανεπιστημιακό άσυλο παρελθόν στο όνομα της εφαρμογής ενός εξόφθαλμα αντισυνταγματικού και αντιεκπαιδευτικού νόμου. Τη μετάβαση αυτή στη νέα πραγματικότητα του κατηργημένου ασύλου θέλει να επισπεύσει ο υπ. Παιδείας, καθώς θεωρεί το πανεπιστημιακό άσυλο μια «στρέβλωση του παρελθόντος» που διόρθωσε ο Ν. 4009. Συστήνει δε στις πρυτανικές αρχές να μην διστάζουν άλλο και να καλούν την αστυνομία και τους εισαγγελείς εντός των Πανεπιστημίων κάθε φορά που το κρίνουν απαραίτητο. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία της Αθήνας μετά το σπάσιμο των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης. Από την πλευρά του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας επικροτεί την έφοδο των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δηλώνοντας ότι «ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο θα εφαρμοστεί». 

Η καταστολή δεν μας φοβίζει. Μας εξοργίζει.
Όσοι κατασπαράζουν το μέλλον μας θα μας βρουν απέναντι.

Συντονιστικό Φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου