Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ

Να επιτραπεί ελληνική έξοδος από το ευρώ προτείνει το FDP

«Στην Ελλάδα ασκείται πολιτική ταπείνωσης»Ανοιχτή επιστολή προς την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, απέστειλε ο βουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Φρανκ Σέφλερ, περιγράφοντας ως «πολιτική ταπείνωσης» την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Προτείνει, μάλιστα, να επιτραπεί στη χώρα η αποχώρηση από την ευρωζώνη.

Στην επιστολή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Die Welt», υπό τον τίτλο «Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας», ο Σέφλερ υπογραμμίζει:

«Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αν νομίζουμε ότι μέσω της παροχής δανείων ευεργετούμε. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με το "καρότο" των φτηνών δανείων και το "μαστίγιο" της τρόικας, με το οποίο πιέζουμε για την εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής. Αυτή η πολιτική είναι μία πολιτική ταπείνωσης».

Ο γερμανός βουλευτής, παρότι αναγνωρίζει την επίτευξη «κάποιας προόδου» στην Ελλάδα, εκτιμά ότι το πρόγραμμα βοήθειας έχει αποτύχει, ενώ κάνει λόγο για «αποτυχία εξυγίανσης του ελληνικού προϋπολογισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας».

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην Ελλάδα την αποχώρηση, προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει. Χρειαζόμαστε για την Ευρώπη μία επιστροφή στη δημοσιονομική ανάληψη των ευθυνών από τον καθένα. Πρόκειται για μία διαδικασία επώδυνη, αλλά, τουλάχιστον, όχι καταστροφική», προσθέτει ο κ. Σέφλερ.

Ο φιλελεύθερος βουλευτής προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εξελιχθεί η Ευρώπη σε αναδιανεμητική ένωση και ένωση χρεών. «Καταστροφικά θα λήξει η προσπάθεια να θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση υπερχρέωσης κρατών και τραπεζών μέσω νέων χρεών. Αυτό είναι το βήμα που οδηγεί στην κοινοτικοποίηση των χρεών. Μία υγιής οικονομία δε μπορεί να βασίζεται στην υπερχρέωση, αλλά χρειάζεται μία υγιή σχέση μεταξύ χρεών και κεφαλαίων», αναφέρει χαρακτηριστικά και κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να απειληθεί με υποβάθμιση όχι μόνο η Γαλλία, αλλά σύντομα και η Γερμανία».

Newsbeast.gr