Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΕΠΙΕΙΚΩΣ ....ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ!!!


Του Κωνσταντίνου Σκιαδόπουλου Αεροπορικού Σύμβουλου
Πρ. Αερολιμενάρχη  Κέρκυρας

 Ένα ακόμα δείγμα ανευθυνότητας θα χαρακτήριζα την μέχρι πριν από λίγες μέρες απαράδεκτη εικόνα  που παρουσίαζε το μνημείο που  βρίσκεται  κάτω από το τείχος του νέου φρουρίου στην περιοχή της σπηλιάς, προς τιμή του Ναυάρχου Ουσακώφ αλλά και αγίου της Ρωσικής εκκλησίας.
           Την στιγμή  που η  δημοτική αρχή με δελτίο τύπου μας ενημέρωνε για την επιτυχία που σημείωνε η διεθνής τουριστική  έκθεση της Μόσχας, καθώς  και για τα πολύ θετικά μηνύματα που εισέπραττε ο δήμαρχος κατά την εκεί παρουσία του, εμείς εδώ...

... επιδεικνύαμε μια  άκρως απαξιωτική αλλά και προσβλητική για το  μνημείο συμπεριφορά .  
           Τον περασμένο Οκτώβρη υπενθυμίζω ότι πραγματοποιήθηκαν  οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις της Ρώσικης εβδομάδας στην πόλη μας προς τιμή του ναυάρχου ΟΥΣΑΚΩΦ. Στις εκδηλώσεις αυτές παρέστησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ρωσικής Δημοκρατίας, ο πρέσβης της Ρωσίας στην χώρα μας , ο αρχηγός του Ρωσικού στόλου της μαύρης θάλασσας καθώς  και   αξιωματούχοι  της Ρωσικής Εκκλησιάς μια και τον ναύαρχο τον έχει αναγορεύσει σε άγιο. Τιμές στην εκδήλωση απέδωσε άγημα από το πλήρωμα Ρωσικού πολεμικού  πλοίου που είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι και του οποίου οι άνδρες συμμετείχαν ενεργά και σε σειρά  εκδηλώσεων που πραγματοποίησαν τις ημέρες εκείνες  στην πόλη μας .
            Έξι λοιπόν μήνες μετά και ενώ η εκπροσώπηση της Κέρκυρας ευρίσκετο στην Μόσχα για να πείσει τους Ρώσους πολίτες να επισκεφθούν το νησί μας… τα στεφάνια που κατατέθηκαν τότε… από τους Ρώσους  αξιωματούχους ήταν ακόμα εκεί ξεχασμένα και ξερά. Αυτό και από μόνο του δείχνει αν μη τι άλλο  έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας αλλά και σεβασμού απέναντι σε ένα λαό που ειδικά  με την Κέρκυρα τον συνδέουν παλαιοί  ιστορικοί  δεσμοί. Ειδικά σήμερα που τού ζητάμε να συμβάλει και ως τουρίστας  στην  τουριστική οικονομία του νησιού μας, οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί , κάτι που οι υπεύθυνοι  δυστυχώς απεμπολούν και μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα θα έλεγα.
            Επί έξι λοιπόν  ολόκληρους μήνες κανένας δεν πέρασε από το συγκεκριμένο σημείο αλλά και κανένας δεν πήρε χαμπάρι από τους υποτίθεται καθ’ ύλη αρμοδίους της δημοτικής αρχής, αυτήν την εικόνα ντροπής που παρουσίαζε το μνημείο με τα κατάξερα και κιτρινισμένα όπως προανέφερα στεφάνια;
               Αυτήν την  απαράδεκτη και άθλια εικόνα ευτυχώς σκέφτηκε να αλλάξει ένας εργάτης ο οποίος τις παραμονές των εορτών έκοβε το χορτάρι στο περιβάλλοντα χώρο και τα μάζεψε. Επειδή προφανώς   κανένας δεν του έδωσε οδηγίες, μαζί με τα ξερά στεφάνια πέταξε και ένα στεφάνι φρέσκο, που μάλλον κάποιος  Ρώσος επισκέπτης το τοποθέτησε εκεί  και όπως έδειχνε κατασκευαστικά πρέπει να ήταν   Ρωσικής προέλευσης.
              Εκτός όμως από την εικόνα ντροπής που περιέγραψα, δυστυχώς   στον ίδιο  χώρο βλέπουμε ακόμα και σήμερα μια μεγάλη ενημερωτική πινακίδα,  που  ήταν τοποθετημένη στην γωνία του διπλανού κτηρίου….να  βρίσκεται σήμερα κομμένη και πεταμένη στο πλακόστρωτο  μεταξύ των δύο μικρών πάρκων, αυτού με το μνημείο της εθνικής αντίστασης και αυτού με το μνημείο του Ναυάρχου  Ουσακώφ. Στην φωτογραφία που επισυνάπτω φαίνεται η συγκεκριμένη πινακίδα, την οποία με την βοήθεια ενός περαστικού σηκώσαμε και την αποθέσαμε όρθια στο παρακείμενο τοιχίο. Ευελπιστώ ότι έστω και τώρα κάποιος από την τοπική αυτοδιοίκηση θα ενδιαφερθεί ώστε η πινακίδα αυτή  να  τοποθετηθεί ξανά στη θέση που ήταν πριν την πετάξουν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Πρόκειται για ενημερωτική πινακίδα που καθοδηγεί τους επισκέπτες που προτίθενται να επισκεφτούν το  Νέο Φρούριο : Municipality of                Corfu  New Fortress Entrance - 100 μέτρα.
              Το συμπέρασμα που δυστυχώς βγαίνει και από  τις δυο περιπτώσεις που προανέφερα και μάλιστα αβίαστα, είναι ότι  σ’ αυτή την πόλη τίποτε δεν λέει να  αλλάξει. Η ανικανότητα των υπευθύνων  να διαχειριστούν ακόμα και τα πλέον απλά πράγματα όπως τα συγκεκριμένα  είναι πλέον εμφανής . Οι εικόνες που περιέγραψα  όχι μόνο δεν τιμούν την Κέρκυρα  και εμάς τους πολίτες της, αλλά  προσβάλουν και τους ιστορικούς πολιτικούς και  θρησκευτικούς δεσμούς του Ρωσικού λαού με το νησί μας, δεσμούς  που μετ’ επιτάσεως και προς ίδιον  όφελος επικαλούμαστε.