Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΚΚΕ:Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ...

...  από τον ουρανό, τη γεννάει ο καπιταλισμός 
Η ΔΗΜΑΡ στην Κέρκυρα κάνει λες και πέφτει από τα σύννεφα με τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα. Με άρθρο υποψήφιας βουλευτή του, μιλάει αόριστα για κάποιο πολιτικό σύστημα που «ξεχνάει τους ανθρώπους», και ούτε καν αναφέρεται στο καπιταλιστικό σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Μιλάει για το εξαφανισμένο κοινωνικό κράτος ξεχνώντας όμως ότι ο ...

...καπιταλισμός, τον οποίο ποτέ δεν αμφισβήτησε  η ΔΗΜΑΡ, δεν συμβαδίζει με την κοινωνική προστασία. Μιλάει για το «δικαίωμα στην εργασία» ξεχνώντας ότι ο καπιταλισμός για τον οποίο δε μας λέει κουβέντα στο άρθρο δεν αναγνωρίζει κανένα τέτοιο δικαίωμα παρά μόνο το δικαίωμα για απεριόριστα κέρδη στους κεφαλαιοκράτες και «ευέλικτη απασχόληση» στους εργαζόμενους. Μας λέει για την «ανασφάλιστη εργασία των 255 ευρώ» αλλά «ξεχνάει» να μας πει ότι αυτές οι συνθήκες εργασίας είναι απαραίτητες ώστε να ενισχυθεί η λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα», που είναι ο βασικός πυλώνας του καπιταλιστικού συστήματος.
Η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται δηλαδή σε όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα τους καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής αλλά ποτέ δεν αμφισβητεί τον ίδιο τον καπιταλισμό που τα δημιουργεί. Κατακρίνει την «κοινωνική διάλυση» αποκρύπτοντας όμως την αιτία και ότι αυτή είναι απαραίτητη για την διαιώνιση αυτού του απάνθρωπου παραγωγικού συστήματος 
Η ΔΗΜΑΡ όπως και διάφορες άλλες «αριστερές» δυνάμεις χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις αρνητικές επιπτώσεις του καπιταλισμού που αφήνει το 50,8 % των νέων χωρίς εργασία, αλλά από την άλλη κατηγορούν ως μη ρεαλιστική την πρόταση του ΚΚΕ που παλεύει για τη ριζική ανατροπή του.
Το ΚΚΕ γνωρίζει ότι η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνον στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία , με ολόπλευρη στήριξη των μικροπαραγωγών της πόλης και του χωριού στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδιασμού, με κριτήριο τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων. Μόνον σε αυτές τις συνθήκες, όπου δεν θα υπάρχει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξάλειψη της ανεργίας. 
Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει την χώρα μας και τους εργαζομένους και το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξει αυτή η προοπτική.
Επειδή όμως το ΚΚΕ παρεμβαίνει και στα πλαίσια του υπάρχοντος κοινωνικοπολιτικού συστήματος έχει καταθέσει στη Βουλή επανειλημμένα πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων. Η τελευταία φορά ήταν στις 16 Φλεβάρη του 2012 όπου κατατέθηκε η πρόταση νόμου με τίτλο «άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών»
Στην πρόταση νόμου μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
·        Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
·        Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, ο οποίος για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας θα ανέρχεται στα 1.120 ευρώ.
·        Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
·        Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
·        Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
·        Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό να απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
·        Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και να απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
·        Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
·        Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.
·        Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος να προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.
Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό να στηρίξει μαζικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί με ισχυρό ΚΚΕ αλλά και το λαό στη δράση μπορεί, μετά από αυτές τις εκλογές, να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε και μέτρα για την προστασία των ανέργων να παρθούν αλλά και να ενισχυθεί η προοπτική για την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννάει την ανεργία.