Τρίτη 10 Απριλίου 2012

OI ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ!

Ένα παιχνίδι της μοίρας και οι ελπίδες για μια καλύτερη ζωή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έφεραν τέσσερις Έλληνες στο μοιραίο ταξίδι του Τιτανικού.

Οι τέσσερις Έλληνες του Τιτανικού

  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  •  
Ήταν τέσσερις νεαροί άνδρες από ένα ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, τον Άγιο Σώστη. Οι αδελφοί Χρονόπουλοι, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και ο Βασίλειος Καταβέληςεπιβιβάστηκαν τον Απρίλιο του 1912 στο υπερωκεάνιο από το Χερβούργο.
Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, 30 ετών, είχε ήδη μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και ήταν ιδιοκτήτης μιας μικρής βιοτεχνίας στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για τη βάπτιση του γιου του και παρά τα παρακάλια της συζύγου του αποφάσισε να επιστρέψει στην Αμερική, λίγες μόλις ημέρες μετά.
Τον Λυμπερόπουλο αποφάσισαν να ακολουθήσουν στη γη της επαγγελίας...
... δύο άλλοι συγχωριανοί του. Ο 26χρονος Απόστολος Χρονόπουλος και ο αδελφός του, Δημήτρης, 19 ετών, ως εργάτες ήταν επιβάτες της τρίτης θέσης στον Τιτανικό. Οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ.
Το πτώμα του Λυμπερόπουλου βρέθηκε από τους ναύτες του πλοίου «Mackay Bennet» και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε. Επειδή γνώριζε αγγλικά είχε καταφέρει να επιβιβαστεί σε λέμβο, όμως μέχρι να εντοπιστεί από τους διασώστες οι επιβάτες είχαν πεθάνει από ασιτία.
Ο τέταρτος μοιραίος ταξιδιώτης ήταν ο 19χρονος Βασίλειος Καταβέλης. Αυτός ήλπιζε να φτάσει στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Στη σορό του, που εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία, βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου προς το Μιλγουόκι, ένας μικρός καθρέπτης, δύο σημειωματάρια, μια χτένα και ένα κλειδί.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ο Λυμπερόπουλος και ο Καταβέλης άλλαξαν τα εισιτήριά τους για να συνταξιδέψουν με τους αδελφούς Χρονόπουλους.
Στον Άγιο Σώστη υπάρχει ένα μνημείο, αφιερωμένο στους τέσσερις Έλληνες του Τιτανικού: «Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλύτεραν τύχην εις ΗΠΑ δι' εαυτούς και οικογένειάς των».
Πηγή:newsbomb.gr