Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ ΚΑΙ......

                                  των αντιθέσεων!

Γιάννενα: H πόλη των θρύλων και των αντιθέσεωνΕίναι πόλη που διατήρησε το έντονο ιστορικό παρελθόν καταφέρνοντας να το συνδυάσει μοναδικά με τις τάσεις της σύγχρονης ζωής. 

Και όχι μόνο.. 

...που αλλού θα συναντήσετε τους μιναρέδες και τα τζαμιά πλάι σε τρούλους και βυζαντινούς ναούς, τα παραδοσιακά καταστήματα με έμφαση στην αργυροχρυσοχοϊα και τα καφενεία δίπλα σε μοντέρνα καφέ και εστιατόρια, το Κάστρο να περικλείει την παλιά πόλη. Στα Ιωάννιναμπλέκεται μοναδικά η δύση και η ανατολή... και όλα αυτά δίπλα στη μαγευτική λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι της, χώρους συνδεδεμένους άρρηκτα με την ιστορία αυτής της πόλης.  

Τα Ιωάννινα υπήρξαν σημαντική πόλη του Βυζαντίου και αργότερα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και της Τουρκοκρατίας. Έχουν ταυτιστεί με τον φοβερό Αλή Πασά, τον έρωτά του με την Κυρά Φροσύνη και τον πνιγμό της στη λίμνη. Κατά την περιήγησή μας στο κάστρο μάθαμε ότι ο Αλή Πασάς έχει δύο τάφους! Μετά τη δολοφονία του στο νησάκι της λίμνης το σώμα του τάφηκε στο Κάστρο των Ιωαννίνων ενώ η κεφαλή του στην Πόλη!

Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τα Ιωάννινα μην παραλείψετε να γνωρίσετε τα 
μουσεία της πόλης. Στο Αρχαιολογικό θα δείτε εκθέματα από τη Δωδώνη και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, ενώ στο Δημοτικό Μουσείο που βρίσκεται στο Κάστρο εκτίθενται ηπειρώτικα υφαντά, είδη αργυροχρυσοχοϊας και το σπαθί του Καραϊσκάκη. Το Βυζαντινό Μουσείο και αυτό μέσα στο κάστρο - εκθέτει κειμήλια από τον 16-18ο αιώνα. Το πιο εντυπωσιακό βέβαια μουσείο είναι το Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη με αναπαραστάσεις σημαντικών στιγμών της ιστορίας του ελληνισμού κατά την τουρκοκρατία. 

Πέρα βέβαια από τα κλασσικά αξιοθέατα, ενδιαφέρον έχει η γνωριμία με τη 
γιαννιώτικη διασκέδαση. 
Η πόλη συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φοιτητών που τη διατηρούν συνεχώς ζωντανή. Στον παραλιακό δρόμο με τα πλατάνια, πλήθος από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, café με θέα στη λίμνη, ταβερνάκια με εξαιρετικές τοπικές γεύσεις συνθέτουν το παζλ της διασκέδασης στα Γιάννενα. Αυτό που νοιώσαμε σ
αυτή την πόλη είναι τους διαφορετικούς της ρυθμούς. Ευτυχώς είναι ρυθμοί πιο αργοί για να τους προλαβαίνουν όλοι. Ο Γιαννιώτης δεν χαλάει τη μεσημεριανό του διάλλειμα και αυτό μάλλον είναι κατάλοιπο του ανατολίτικου παρελθόντος!

Τα Γιάννενα, είναι πόλη που σε κρατά κοντά της, προσφέροντας συνεχώς ερεθίσματα για νέες ανακαλύψεις. Ωστόσο, μικρές αποδράσεις από την πόλη θα σας γεμίσουν με εικόνες γεμάτες χρώματα. Βγαίνοντας από την πόλη βρίσκεται το Πέραμα με το ομώνυμο Σπήλαιο, με επισκέψιμο μήκος διαδρομής 1.100μ. Ψηλά, απέναντι από τα Γιάννενα στο όρος Μιτσικέλι βρίσκεται το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες. Πρόκειται για μικρό όμορφο χωριουδάκι το οποίο σας προσφέρει εκπληκτική θέα στη Λίμνη και στο νησάκι της, στην πόλη και σε όλο το οροπέδιο των Ιωαννίνων. 

Μέσα από αυτές τις γραμμές σας δίνουμε απλά ένα μικρό ερέθισμα, καθώς με την ευκαιρία των Απόκρεω που πλησιάζουν η απόδραση στα Γιάννενα θα έχει ακόμα ένα λόγο να μείνει αξέχαστη!

πηγή: diakoporama.gr