Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΑΘΗΝΑ: Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ !!!

Η επιστροφή του «Nέον», τα κτήρια που αλλάζουν, η ανάπλαση [εικόνες]
Έγινε συνώνυμο της κρίσης, της κακιάς μοίρας της πόλης και της σύγχρονης ζωής, έγινε το κέντρο που όλοι απέφευγαν. Κι όμως η Ομόνοια άρχισε ήδη να επιστρέφει με μια σειρά μικρών κινήσεων που σαν κρίκοι δημιουργούν μια αλυσίδα, και ενώ στο βάθος του χρόνου υπάρχει και η ανάπλαση που θα ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2016.
Στην αρχή ήταν τα άστρα, τα μεγάλα φωτεινά αστέρια που ακούμπησαν στην πλατεία της Ομόνοιας και στήριξαν τη λέξη Αθήνα από πάνω. Ο στολισμός της πλατείας για τα Χριστούγεννα, ξεφεύγοντας από σύνηθη στοιχεία διακόσμησης στέλνει ένα μήνυμα επιστροφής: η πόλη συστήνεται ξανά στους κατοίκους της.
Ταυτόχρονα μια ιστορική επιχειρηματική κίνηση έδωσε ξανά ζωή στο ένδοξο, ιστορικό καφενείο Νέον, που είχε καταδικαστεί στη σιγή: Εγινε πάλι πολύβοο στέκι χάρη στη λειτουργία των φούρνων Βενέτη. «Η επιλογή της Ομόνοιας υπήρξε για την εταιρεία μας μια καθαρά στρατηγική απόφαση», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Βενέτης», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης στην Καθημερινή και τον Δημήτρη Ρηγόπουλο. «Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία, μπαίνοντας σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας, αναζητούσε ένα στρατηγικό σημείο στο κέντρο της πόλης. Οι προδιαγραφές του κτιρίου αποτελούσαν το καθοριστικό κριτήριο για την τελική επιλογή». Αναφερόμενος στην εσωτερική διακόσμηση διαβεβαιώνει: «Δεν υπήρξε καμία τροποποίηση στην όψη και στα εσωτερικά χαρακτηριστικά του (οροφή, τεχνοτροπία κεντρικών υποστυλωμάτων, κιγκλιδώματα). Προτεραιότητα ήταν να αναδειχθεί η ιστορία του κτιρίου χωρίς συμβιβασμούς λόγω της εμπορικής χρήσης του».
Τα καλά νέα δεν σταματούν εκεί. Τρία ιστορικής αξίας και αστικής αφήγησης κτίρια της πλατείας θα υποστούν όλες τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά, σε συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με τον Δήμο Αθηναίων. Στόχος είναι να στεγαστούν εκεί κέντρα νεανικής επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι νέοι θα μπορούν να νοικιάζουν φτηνά χώρους για να δημιουργήσουν τα γραφεία των επειχειρήσεων τους. Η αρχιτεκτονική μελέτη του στούντιο 75 έγινε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση και τώρα απομένει να εντάξει ο δήμος το έργο στο ΕΣΠΑ.
Λίγα μέτρα παραπέρα, στον αριθμό 67 της Αθηνάς λειτουργεί το μεγάλο εργαστήρι συλλογής ιδεών για την Αθήνα, το [Επανα]Ενεργοποιήστε την Αθήνα, όπου οι πολίτες μιλούν για την πόλη τους και προτείνουν λύσεις, ενώ μια σειρά δράσεων, πάρτι και διαλέξεων δίνουν υλικό και ευκαιρίας για την επανακκίνηση μιας δημιουργικής συζήτησης για την πόλη.
Και όλα αυτά ενώ μπαίνει η πόλη στην τελική ευθεία για την ανάπλαση του Rethink Athens από την Αμαλίας ως την Πατησίων διαμέσου της Πανεπιστημίου με κορύφωση την αναγεννημένη ανθρώπινη Ομόνοια. Οι μελέτες έχουν παραδοθεί στην πολιτεία μετά από οργάνωση και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, τα έργα αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα στου 2014 και να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2016.


iefimerida.gr