Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΚΕΡΚΥΡΑ : ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΚΛΗΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ......

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε συστηματικά «σκληρά» ναρκωτικά, στην Κέρκυρα
Ταυτοποιήθηκε ο κεντρικός αρχηγικός ρόλος ενός 51χρονου κρατούμενου των φυλακών Κέρκυρας
Ο 51χρονος συγκρότησε και καθοδήγησε τη δράση δύο δομημένων ξεχωριστών εγκληματικών ομάδων, στην επιμέρους διακίνηση κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης στο νησί
O κεντρικός πυρήνας των οργανώσεων αποτελείται ακόμη από τέσσερα (4) ηγετικά στελέχη (δύο σε κάθε οργάνωση) – τρεις  ημεδαπούς και μία αλλοδαπή Γεωργιανής καταγωγής - καθώς και εννέα (9) ακόμα βασικά εκτελεστικά μέλη

(6 ημεδαπούς και 3 υπηκόους Αλβανίας)

Κατά την διάρκεια εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν...

... πέντε (5) κεντρικά στελέχη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά μέλη τους
Τα συνολικά κέρδη, μέσα σε ένα μήνα, της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος, αγγίζουν τις (225.000) ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το ίδιο διάστημα διακινήθηκαν περισσότερα από 2,5 κιλά ηρωίνης και 20 κιλά κάνναβης
Εξαρθρώθηκε ύστερα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα, που διεξήγαγε το
Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας Ιονίων Νήσων, οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε συστηματικά μεγάλες  ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, στην Κέρκυρα.
Η αποδόμηση του κεντρικού ιστού του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης «διεισδυτικής» έρευνας, που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνδυασμό με κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση φυσικών και τεχνικών μεθόδων, όπως επίσης ευρημάτων, ενδείξεων αλλά και  προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων.
Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν άμεσα τον βασικό πυρήνα του κυκλώματος, ο οποίος επιμερίζονταν σε  δύο ιεραρχικά δομημένες και με κάθετη εσωτερική διάρθρωση εγκληματικές ομάδες, που τελούσαν υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο συγκεκριμένου αρχηγικού στελέχους.
Πρόκειται για  51χρονο ημεδαπό, κρατούμενο των Φυλακών Κέρκυρας, η δράση του οποίου επικεντρώνεται στη συγκρότηση και διεύθυνση και άλλων εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση «σκληρών» ναρκωτικών, τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κέρκυρας.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται συνολικά (38) άτομα, (ημεδαποί- αλλοδαποί), σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διακίνηση ναρκωτικών, της αγοράς και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί και διακριβωθεί:
Ø  ο αρχηγικός ρόλος του 51χρονου,
Ø  η εσωτερική δομή των υποομάδων,
Ø   η ιεραρχική σχέση, που είχαν τα βασικά λειτουργικά μέλη μεταξύ τους,
Ø  οι επιμέρους διασυνδέσεις τους, ανάλογα με το ρόλο και τη συμμετοχή του καθενός και
Ø   ο περιφερειακός ρόλος των υπολοίπων.
Παράλληλα, εξακριβώθηκε και προσδιορίστηκε η μεθοδολογία δράσης τους και ο τρόπος εισαγωγής των ναρκωτικών από την Αλβανία στην Κέρκυρα, καθώς και η μετέπειτα διάθεσή τους στην τοπική «αγορά».
Βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής τους δράσης ήταν η επιμέρους διάκριση στη διάθεση και διακίνηση. Ειδικότερα η πρώτη ομάδα διέθετε ηρωίνη και κοκαΐνη, ενώ η δεύτερη κάνναβη, έχοντας διαιρέσει εδαφικά την Κέρκυρα, σε τομείς αποκλειστικής δράσης κατά περίπτωση, των κεντρικών διακινητών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα η πρώτη οργάνωση καθοδηγούνταν από τον 51χρονο κρατούμενο και μία 41χρονη υπήκοο Γεωργίας, ενώ συμμετείχαν ακόμη τρεις ημεδαποί ηλικίας 34, 39 και 40 ετών, που είχαν το ρόλο των κεντρικών διακινητών, καθώς και δύο απλοί συνεργοί τους.
Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της οργάνωσης, προκύπτει ότι  μόνο τον τελευταίο μήνα διακίνησε πάνω από (2,5) κιλά ηρωίνης, η χρηματική αξία της οποίας αγγίζει τις 125.000 ευρώ.
Αντίστοιχη εσωτερική δομή διέθετε και η δεύτερη ομάδα, στην οποία όπως προαναφέρθηκε ηγετικό ρόλο είχε και πάλι ο 51χρονος κρατούμενος. Στην ιεραρχία ακολουθούσαν δύο 39χρονοι ημεδαποί, ο ένας εκ των οποίων είχε επιπλέον και το ρόλο του κεντρικού διακινητή στην πρώτη ομάδα. Στην οργάνωση ακόμα συμμετείχαν, με το ρόλο του διακινητή, τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 29 έως 36 ετών και ένα ακόμη απλό μέλος, με το ρόλο του μεταφορέα.
Η δράση της δεύτερης ομάδας προσδιορίζεται κυρίως στην αγοραπωλησία κάνναβης. Ενδεικτικά η ομάδα αυτή μέσα σε ένα μήνα διακίνησε τουλάχιστον (20) κιλά ναρκωτικών, η αξία των οποίων αγγίζει τις 100.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, που εξελίχθηκε παράλληλα σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας, όλο το προηγούμενο διήμερο (30 και 31.05.2014), οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε από τα βασικά στελέχη των εγκληματικών ομάδων και κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να αποδημήσουν το βασικό λειτουργικό τους πυρήνα.
Πρόκειται για την 41χρονη υπήκοο Γεωργίας, που είχε ηγετικό ρόλο στην πρώτη ομάδα και τους δύο από τους τρεις κεντρικούς διακινητές της (34χρονο και 40χρονο), καθώς επίσης και τα δύο διευθυντικά στελέχη της δεύτερης ομάδας (39χρονους ημεδαπούς).
Στο πλαίσιο της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που ολοκληρώθηκε χθες (31.05.2014) το απόγευμα, ακολουθήθηκε η τακτική των παράλληλων αιφνιδιαστικών ερευνών, σε κατοικίες και οχήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν και να κατασχεθούν συνολικά:
·             (133) γραμμάρια κάνναβης
·             (38) γραμμάρια ηρωίνης και (32) γραμμάρια κοκαΐνης
·             (2.660) ευρώ
·             (9) ζυγαριές ακριβείας
·             (2) επιβατικά αυτοκίνητα
·             (6) κινητά τηλέφωνα και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Στο πλαίσιο της προανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αναπτύσσεται συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Οικονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των δύο εγκληματικών ομάδων, να προσδιοριστεί το ύψος των παρανόμων εσόδων τους και τρόπος της περαιτέρω διάθεσής τους.    

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Ανακριτή Κέρκυρας, ενώ οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση συνεχίζονται.