Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Η "ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ" !

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φώτα!
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, σε όλο τον πλανήτη, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευσή τους να αγωνιστούν κατά της κλιματικής αλλαγής, 

Το εγχείρημα φωτογραφήθηκε ακόμη και από το διάστημα, από έναν αστροναύτη.

Από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου μέχρι το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντιγκ της Νέας Υόρκης, χιλιάδες πόλεις σε 150 χώρες έσβησαν τα φώτα στα πασίγνωστα μνημεία τους επί...

... 60 λεπτά, στις 20:30, τοπική ώρα.

Στο Σίδνεϊ, την πόλη όπου γεννήθηκε η ιδέα της "Ώρας της Γης", η περίφημη Όπερα βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς και οι περισσότεροι ουρανοξύστες, υπό τα βλέμματα των κατοίκων που έκαναν πικνίκ στο λιμάνι, υπό το φως της σελήνης.

Τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό, ήταν όπως πάντα τα πρώτα όπου έσβησαν τα φώτα και ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία. Στο Τόκιο οι ουρανοξύστες κατέβασαν τους διακόπτες, εκτός από το Δέντρο του Ουρανού, τον πύργο τηλεπικοινωνιών ύψους 634 μέτρων, ο οποίος θα εγκαινιαστεί επισήμως τον Μάιο και παρέμεινε φωτισμένος. "Θα τους ζητήσουμε του χρόνου να σβήσουν το φως", είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης WWF, Ακίκο Ισιχάρα.

Τα φώτα πάντως έσβησαν στους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, στα διάσημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μνημεία της Κίνας, όπως στη Φωλιά του Πουλιού και, βορειότερα, στο Σινικό Τείχος. Στη Σιγκαπούρη 32 εμπορικά κέντρα και 370 εταιρείες συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενώ στις Φιλιππίνες εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα έσβησαν παντού τα φώτα "εκτός από τα κελιά, για να μην δραπετεύσουν οι κρατούμενοι", όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Αγκριμέρο Κρουζ.

Για πρώτη φορά φέτος στην παγκόσμια κινητοποίηση συμμετέχουν η Λιβύη, το Ιράκ και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) που παρακολουθεί από το διάστημα πώς κατεβαίνουν οι διακόπτες σε όλο τον κόσμο.

"Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι το μέλλον του ωραιότερου πλανήτη του σύμπαντος", είπε ο Ολλανδός αστροναύτης Αντρέ Κούιπερς, ο οποίος θα τραβήξει φωτογραφίες και θα τις αναρτήσει στο διαδίκτυο, συνοδευόμενες από σχόλια.

Πέρσι, σύμφωνα με τη WWF, συμμετείχαν στην 'Ωρα της Γης 5.251 πόλεις και 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 135 χώρες. "Η Ώρα της Γης 2012 είναι η γιορτή της δύναμης των λαών", είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αυστραλία, Ντέρμοτ Ο' Γκόρμαν.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το Νέο Δελχί και το Μουμπάι της Ινδίας, το Βλαδιβοστόκ, η Μόσχα και άλλες 40 ρωσικές πόλεις, το Ντουμπάι και άλλες μεγάλες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Τα φώτα έσβησαν επίσης σε οκτώ πόλεις του Μαρόκου ενώ στην Ιταλία βυθίστηκαν στο σκοτάδι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η Σκάλα του Μιλάνου, ο Πύργος της Πίζας και η Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Στη Ρώμη θα δοθεί μια συναυλία αφιερωμένη στον κόσμο του ποδηλάτου. Η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την εκδήλωση αυτή θα παραχθεί από τα ποδήλατα 128 "δωρητών" που θα κάνουν πετάλι για να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Την Ώρα της Γης τίμησαν  στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου ενώ στην Ισπανία κατέβηκαν οι διακόπτες ακόμη και στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, την ώρα που σε μια κεντρική πλατεία της πόλης περίπου 600 εθελοντες σχηματισαν με τα σώματά τους το μήνυμα "Σώστε το κλίμα".
 Newsit.gr