Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Μην το δέσετε και κόμπο οτι θα γίνουν εκλογές στις 6 Μαίου. Η Παπαρήγα το ψιθύρισε χθές - ζητώντας φυσικά να γίνουν άμεσα εκλογές. Όμως οι αιτίες – δικαιολογίες για κάποιους – για να αναβληθούν οι εκλογές υπάρχουν.
Αναβάλονται οι εκλογές; Αφενός δεν θα έχει τελειώσει η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, συνεπώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε με εντολή απο τα κόμματα να ολοκληρώσει το PSI και τη νεά δανειακή σύμβαση και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Μέσα σε αυτή την εντολή περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των τραπεζών με κεφάλαια που όμως δεν προβλέπεται να ολοκληρώνεται πρίν το φθινόπωρο. Αυτή είναι η μία απο τις...
... δυο αιτίες για να αναβληθούν οι εκλογές. Και είναι σοβαρή αιτία, διότι αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δίνει εγγυήσεις στους δανειστές οτι θα εφαρμοσθεί το μνημόνιο 2, δεν θα δώσουν τα λεφτά για την ενίσχυση των τραπεζών και το τραπεζικό σύστημα θα πτωχεύσει και φυσικά η χώρα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία.

Η δεύτερη, είναι οτι αν δεν γίνουν οι εκλογές μέχρι τις 6 Μαίου, θα πρέπει να ενσωματωθούν στον εκλογικό χάρτη τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει οτι θα αλλάξουν οι εκλογικές περιφέρειες. Και αυτή η ενσωμάτωση δεν μπορεί να γίνει σε λίγες εβδομάδες, αλλά απαιτεί τρείς - τέσσερις μήνες. Πράγμα που σημαίνει οτι πάλι πάμε για εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Αυτά βεβαίως είναι εκτιμήσεις και όχι πληροφόρηση. Συζητιούνται στο καφενείο της Βουλής και στα επιτελεία των κομμάτων. Δεν είναι σίγουρο οτι οι εκλογές θα αναβληθούν, ούτε είναι σίγουρο οτι θα γίνουν στις 6 Μαίου. Οι κακές γλώσσες – και η Παπαρήγα – λένε οτι τα επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων θέλουν την αναβολή των εκλογών επειδή δεν τους βγαίνουν «τα κουκιά». Επειδή δηλαδή το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα δώσει τη δυνατότητα για μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων. Ούτε αυτό είναι σίγουρο, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και έτσι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι οτι αυτές ειδικά οι εκλογές δεν ξέρουμε καθόλου τι μπορεί να βγάλουν.
Προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν καταποντισμό των δυο μεγάλων κομμάτων. Πιστεύω οτι τελικά όταν φτάσουν στο παραβάν της κάλπης πολλοί ψηφοφόροι θα συσπειρωθούν στα δυο μεγάλα κόμματα που ψήφιζαν πάντα. Και πιστεύω οτι τα δυο μεγάλα κόμματα μαζί θα καταφέρουν να φτιάξουν μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλά αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση που δεν έχει καμία σημασία.

Σημασία έχει οτι αν τα επιτελεία των δυο κομμάτων κρίνουν οτι κινδυνεύουν, θα αναβάλουν τις εκλογές για τον Σεπτέμβρη ή και αργότερα με την ελπίδα οτι κάτι θα έχει αλλάξει μέχρι τότε και οτι θα έχουν ηρεμήσει οι ψηφοφόροι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
REPORTER.GR