Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ...

Κώστας Γιαννακίδης
Του Κώστα Γιαννακίδη
Ένας αναγνώστης μου προσέφερε μία καλή πληροφορία, να τη μεταλάβω ως αντίδωρο. Με ρώτησε για ποιο λόγο το Πατριαρχείο αντιτίθεται στην αγιοποίηση του Γέροντα Παϊσιου. Δεν ήξερα ότι εγείρεται τέτοιο θέμα. Μου είπε ότι επειδή ο Παϊσιος αντλεί την καταγωγή του από τις αλησμόνητες (ενίοτε και αλύτρωτες) πατρίδες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν επιθυμεί να τοποθετήσει το φωτοστέφανο σε μία μορφή που έχει μιλήσει για την ανάκτηση της Πόλης από τον ελληνισμό. Το βρήκα λογικό, αλλά και άνευ σημασίας. Ούτως ή άλλως, του έγραψα, ο γέροντας έχει αγιοποιηθεί στις ψυχές των πιστών.
Αλήθεια είναι, μα τη πίστη μου. Αν ο Βαρουφάκης είναι ένα από τα πρόσωπα που φώτισε η κρίση σε αυτόν τον κόσμο, ο Παϊσιος απέσπασε αντίστοιχη δημοφιλία στον κόσμο των ψυχών. Τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία του γέροντα έχει εκτοξευθεί, φτάνει στον ουρανό, στις πύλες του Παραδείσου. Υπό άλλες συνθήκες θα το θεωρούσα λογικό. Όμως ο γέροντας δεν είναι μαζί μας εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, από το ...

...1994. Πρόκειται για λεπτομέρεια που δεν τον εμποδίζει να χαρίζει προφητείες, συμβουλές και να απευθύνει παραινέσεις προς το ποίμνιο. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία με θέμα τον Παϊσιο και τις προφητείες του. Βιβλία για το τέλος του κόσμου, το τέλος των Τούρκων, το θρίαμβο των Ελλήνων, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τις σχέσεις του ζευγαριού και τη σωστή διατροφή-ναι, υπάρχει βιβλίο με τη δίαιτα του γέροντα. Δύο εφημερίδες επιτυγχάνουν ρεκόρ κυκλοφορίας όταν διαθέτουν στους αναγνώστες τους βιβλία για τον Παϊσιο. Μία μάλιστα μεταχειρίζεται τον γέροντα σαν σούπερ ήρωα που, τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, θα κατατροπώσει δαίμονες στα μαρμαρένια αλώνια του ουρανού. Θεωρητικά αν αύριο κάποιος βγάλει βιβλίο με τις προφητείες του γέροντα για το Στοίχημα, αρκετοί θα σπεύσουν να το αποκτήσουν. Και αν οι προβλέψεις δεν επαληθευτούν, θα είναι η ουρά του σατανά που έκανε το πέναλτι.
Οι γέροντες έχουν πια σελίδες στο Facebook, μνημονεύονται σε συζητήσεις, χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα. Δεν είναι απλώς καταφυγή, γίνονται μόδα. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αποφασίζει να επιστρέψει εκεί που νομίζει ότι βρίσκονται οι ρίζες, λησμονώντας ότι οι ρίζες είναι κάτω από το χώμα. Γέροντες, ψεκασμοί, θεωρίες συνωμοσίας και κοινές σαχλαμάρες διεκδικούν πλέον ερείσματα στον πολιτικό κόσμο. Να, ο Παϊσιος έγινε θέμα στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει μέριμνα εναντίον σελίδας στο Facebook που προσβάλλει τη μνήμη του γέροντα. Ναι, είναι κάτι που μας έλειπε. Οι αρχές να αναζητούν διαχειριστές σελίδες που προσβάλλουν γέροντες. Ας μην ανησυχούν. Ο Παστίτσιος εκοιμήθη. Εμφανίστηκε ο Παρίσιος. Λέει ότι θα πάρουμε την Πόλη (του Φωτός).
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών