Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΙΝΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ...


Καίνε τον Σαμαρά, οδηγούν σε εκλογέςΣε οριακό σημείο οδηγούν την κατάσαση οι Γερμανοί και οι συνοδοιπόροι τους επιχειρώντας διαρκή stress tests στην ελληνική κοινωνία. Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προβλέψει τους χειρισμούς στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή καθιστά τον πρωθυπουργό διαχειριστή των γερμανικών πολιτικών, δημιουργούντας ουσιαστικά προβλήματα στην κυβέρνηση και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αποδοχή της από την κοινωνία. Η έλλειψη του ειδικού πολιτικού βάρους που απαιτείται για τη διαμόρφωση των καταλυτων που θα επηρρεάσουν τις εξελίξεις στην Ευρωπη υποβιβάζουν το πολιτικό κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.
Η ανάδειξη της δόσης αυτής ως κορυφαίο διακύβευμα από την Ελληνική κυβέρνηση, ενώ η Γερμανία επενδύει...
... μικροπολιτικά στην καθυστέρηση της λύσης αποκαλύπτει τη διαφορά αντιλήψεων και σκιαγραφεί τις πολιτικές προσεγγίσεις. Η άνευ όρων πρόσδεση της Ελλάδας στο γερμανικό άρμα οδήγησε την κυβέρνηση μακριά από τους δικούς της πολιτικούς στόχους δημιουργώντας ουσιαστικό χάσμα με τις προσδοκίες που αυτή καλλιέργησε  στην κοινωνία.
Η προεκλογική άρνηση του κουρέματος και η πολιτική του καλού μαθητή όπως φαίνεται δεν επιβραβεύονται στα ευρωπαϊκά φόρα αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική που ακολουθεί.
Η στοχοπροσήλωση της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας όμως δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για συμβιβαστικές λύσεις, αναγκάζοντας τους άλλους παράγοντες να επαναφέρουν σενάρια ριζικών και ντε-φάκτο λύσεων. Αν δρομολογηθούν τέτοιου είδους εξελίξεις τώρα η συνοχή της κοινωνίας θα δοκιμαστεί σε ακραίες συνθήκεςκαι κανεις δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνοχή της.
Το βασικό πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά, όπως αυτό διαγράφεται από τα γεγονότα, είναι η αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων, γεγονός που τον αναγκάζει να ακολουθεί άβουλα το γερμανικό τρένο. Το προφίλ του "καλού μαθητή" που έχει λανσάρει από την αρχή της διακυβέρνησης τον έχει καταστήσει αξιόπιστο συνομιλητή αλλά όχι ισότιμο εταίρο και σίγουρα όχι δεινό διαπραγματευτή.
Όπως εκτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών η δυνατότητα να υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία που θα επέτρεπε έστω την τμηματική καταβολή της δόσης ήταν εφικτή αλλά η αδυναμία του πρωθυπουργού να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων επέτρεψε στη Γερμανία και το ΔΝΤ να συνεχίσουν την πολιτική αντιπαράθεση στις πλάτες της Ελλάδας και να υποβάλλουν σε διαρκλες stress test την κοινωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε για αρκετή ώρα στο Eurogroup με πρωτοβουλία της Κομισιόν, η οποία προσπαθώντας να πιέσει το ΔΝΤ έθεσε επί τάπητος την πρόταση για 10ετές μορατόριουμ στο ελληνικό χρέος. Αν και ακόμα είναι νωρίς οι εξελίξεις προίδεάζουν για νέο γύρο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και λύσεις εκτάκτου ανάγκης.
Καλημέρα και καλή τύχη,

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ