Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΑΔΙΕΞΟΔΟ...




Παρά τις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων των δανειστών, οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ δεν τήρησαν ούτε σε αυτήν τη σύνοδο του Eurogroup τις υποχρεώσεις τους, παρατείνοντας το θρίλερ για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και την ομηρία της ελληνικής κοινωνίας.

Οι δανειστές, λόγω εσωτερικών διαφωνιών ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν έλαβαν ούτε καν μία πολιτική απόφαση που θα καθόριζε το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της δόσης των 44 δις ευρώ. Αντιθέτως, με αόριστες δηλώσεις κοινοτικών παραγόντων, όπως του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιχείρησαν απλώς να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Το χρονικό της διαφωνίας
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία, με την πολύωρη συνεδρίαση να καταλήγει σε ναυάγιο, κυρίως λόγω της ανυποχώρητης στάσης της Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά στον ορισμό ενός ξεκάθαρου πλαισίου για τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ και τους τρόπους ανάσχεσης της αρνητικής προοπτικής της οικονομίας της Ελλάδας. Η... μπάλα πήρε και την περίφημη δόση των 44 δισ. ευρώ, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να απαντά ερωτηθείς για το πότε αυτή θα εκταμιευθεί: «Δεν γνωρίζω πότε θα συμβεί αυτό».

Οι έντονες διαφωνίες προκάλεσαν δύο φορές τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εκτός στόχων το ελληνικό χρέος

Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις (σχεδόν 10 ώρες) και της έντασης που επικράτησε εντός της αίθουσας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα.
Δηλώσεις Σόιμπλε

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα, που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. 

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

H ανακοίνωση του Eurogroup

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρει ότι το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία -σε τεχνικό επίπεδο- της τρόικας και των ελληνικών Αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

H ανακοίνωση του Γιούνκερ

Όπως επισημαίνεται, «το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. 

Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016. 

Οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών Αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. 

Το Eurogrpoup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές Αρχές και οι Έλληνες 
πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο». 

Στην ανακοίνωση του Γιούνκερ αναφέρεται ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. 

Απροθυμία για αναδιάρθρωση του χρέους

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στοχεύουν στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, με σειρά διαρθρωτικών μέτρων εντός της Ελλάδας και επιπλέον χρηματοδότηση, για την οποία όμως καμία από τις χώρες - μέλη δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει εκ νέου το χέρι στην τσέπη. Ένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν ήταν η επαναγορά ελληνικού χρέους 35-40 δισ. ευρώ, που έχει στην κατοχή του ο ιδιωτικός τομέας, με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) να πατάει... πόδι τα ξημερώματα, λέγοντας «όχι» σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα έβλαπτε την αξιοπιστία της ζώνης του ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters, η πορεία του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός στόχων και προβλέψεων, γεγονός που πρέπει να συνοδευτεί από αλλαγές στην αντιμετώπισή του.

Ειδικότερα, το χρέος επί του ΑΕΠ το 2020 θα ανέρχεται στο 144%, το 2022 στο 133% και το 2030 στο 111%, ανατρέποντας όλον τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν αυτήν την εξέλιξη, το «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου τομέα ίσως να αποτελεί πλέον μονόδρομο προκειμένου να μπορέσει να έχει ένα αίσιο τέλος η ελληνική περιπέτεια.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει αναστολή στις πληρωμές τόκων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για 10 χρόνια και επιστροφή κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα επιτευχθεί χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων του επίσημου τομέα, κάτι που κυρίως η γερμανική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.

zougla.gr