Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ !

                        Ποιους αφορά...

Δημόσιο: Ξεκίνησε η διαθεσιμότητα, ποιους αφοράΤην εντονότατη διαμαρτυρία εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτακή, η οποία προβλέπει την άμεση μετακίνηση εργαζομένων του δημόσιου τομέα καθώς και την άμεση διαθεσιμότητα 2.000 εξ' αυτών.

Οι εργαζόμενοι σε δήμους, περιφέρειες και πανεπιστήμια πιστεύουν ότι το μέτρο της κινητικότητας θα οδηγήσει σε...


... μαζικές απολύσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα διαρκείας διαδηλώνοντας δυναμικά προκειμένου όπως λένε, να μην εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο. Παρά το γεγονός, ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί και τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις παρά μόνο μετακινήσεις.

Διευκρινίσεις Μανιτάκη για την διαθεσιμότητα


Οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι λέγοντας «όχι στις απολύσεις» έχουν εξαγγείλει μεγάλες κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Δηλώνουν αντίθετοι στο συγκεκριμένο μέτρο και διατυμπανίζουν ότι έστω μια απόλυση θα αποτελέσει «αιτία πολέμου».

Πανεργατική Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ


Συλλαλητήριο πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ με βάση τις ειλημμένες αποφάσεις των οργάνων της για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Δημόσιο. Επαναλαμβάνει ότι θα αγωνιστεί για να μην γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου στο Δημόσιο πραγματοποιώντας Πανεργατική Στάση Εργασίας (12:00 έως τη λήξη του ωραρίου), η οποία έχει προκηρυχθεί από Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε., στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Δράσης κατά των πολιτικών Λιτότητας.

Η Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 13:00.

Καταλήψεις σε δημαρχεία


Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που στα περισσότερα δημαρχεία της χώρας (πάνω από 200) συνεχίζονται οι καταλήψεις προκειμένου να μην καταρτιστούν οι λίστες με τα ονόματα που πρέπει να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων προχώρησαν χθες μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζητώντας να μην εφαρμοστεί το μέτρο.

Η κατάληψη θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη το μεσημέρι, οπότε οι εργαζόμενοι θα παραστούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και θα ζητήσουν από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη να ξεκαθαρίσει εάν θα παραδώσει καταστάσεις και στοιχεία όσων απασχολούνται στις υπηρεσίες του δήμου.

Τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο η εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει σε μετακινήσεις αλλά και σε έξοδο 27.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2013, οι οποίοι έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η απόφαση αυτή θα ισχύει ανεξάρτητα από το πότε θα υπογραφούν τελικά οι διαπιστωτικές πράξεις η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των δέκα προσεχών ημερών. Η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει ένα έτος, θα καταβάλλεται το 75% του μισθού τους και στην περίπτωση που δεν μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απολύονται.

Ποιοι υπάλληλοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα

Η ρύθμιση αφορά τους υπαλλήλους αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού Λογιστικού, Διοικητικού Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί:

1. Με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι οι διαδικασίες επιλογής ΑΣΕΠ,

2. Με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως π.χ. δημόσια ανακοίνωση- προκήρυξη θέσεων με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια,


3. Με ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με το ν.1648/1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2643/1998, για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, αποκατάσταση αναπήρων πολέμου, προστασία ατόμων με αναπηρία), ν.3624/2007 για το διορισμό συγγενούς θανόντος εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του έτους 2007, ν. 3448/2006 για το διορισμό συγγενών θανόντων εν υπηρεσία, ν. 2725/1999, όπως ισχύει, για το διορισμό διακριθέντων αθλητών κ.λ.π.

Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τους μονίμους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας, τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΥΕ και τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ, με ειδικότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις περιοριστικά αναφερόμενες στην ως άνω διάταξη.

Ποιοι εξαιρούνται της διάταξης

Οι υπάλληλοι που εξαιρούνται από τα μέτρα είναι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στη γενική γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας στην οποία υπάγονται και τα μουσεία της χώρας.



Εξαιρούνται επίσης οι εργαζόμενοι που έχουν σύζυγο που έχει ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή εφεδρεία, εργαζόμενοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία 67%, εργαζόμενοι με αναπηρία 67% και πολύτεκνοι και εργαζόμενοι - προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών. Τα μουσεία που είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα δεν εξαιρούνται, ωστόσο.
Real.gr