Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΣΕ "ΑΝΕΝΔΟΤΟ" ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ....

Μίλησε για «υποβάθμιση της δημοκρατίας και συρρίκνωση της ελευθερίας της έκφρασης».
Σε «ανένδοτο αγώνα» ώστε να αποχωρήσει η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες ο κ. Τσίπρας, ζητώντας τους «να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης», καθώς και να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων στην ΕΡΤ με μαζική παρουσία στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Η Κουμουνδούρου εκτιμά ως ζωτικής σημασίας το να διατηρηθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι κινηματικού χαρακτήρα αντιδράσεις στην απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ, καθώς όσο συνεχίζονται...

... διατηρείται η πίεση προς την κυβέρνηση. Οι επιτελείς της θεωρούν ότι μία τέτοια εξέλιξη διαμορφώνει και τροφοδοτεί τις πολιτικές εξελίξεις, αποτελεσματικότερα από ό,τι, για παράδειγμα, μια πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο σε αυτή τη φάση. Το ενδεχόμενο να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια πρόταση συζητήθηκε, αλλά απορρίφθηκε από την ηγεσία του κόμματος, η οποία αποφάσισε να μη στηρίξει τη σχετική πρωτοβουλία του κ. Π. Καμμένου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείει τη διάσπαση της τρικομματικής κυβέρνησης για το θέμα της ΕΡΤ. Ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος κ. Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε χθες πιθανό να «πάμε σε μια πιθανή εξέλιξη με βασικό πολιτικό δίλημμα: ή κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Σαμαρά ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Τσίπρα» και πρόσθεσε: «Η επιτάχυνση των εξελίξεων δεν χωράει λογικές του τύπου “καθυστερήστε για να ετοιμαστώ”» (Κόκκινο).
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα της ΕΡΤ ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ενέργεια υποβάθμισης της δημοκρατίας και συρρίκνωσης της ελευθερίας της έκφρασης» και έκανε λόγο για «θεσμικό πραξικόπημα». «Εχουμε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που, μετά και τη δήλωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Κατάργηση ΠΝΠ
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την πρόταση νόμου που κατέθεσε το κόμμα του με την οποία ζητεί την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και της ΚΥΑ που αφορούν τη ΝΕΤ. Του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, ώστε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί κατά προτεραιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διαμηνύσει στον κ. Μεϊμαράκη ότι θα ήθελε να συζητηθεί η πρότασή του εντός διημέρου.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου» και «στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της». «Δεν στεκόμαστε στο τι θα πράξουν στη Βουλή οι δύο συνεταίροι του πρωθυπουργού και συμμέτοχοι μέχρι στιγμής στις αποφάσεις και στη συμπαιγνία κατά της δημοκρατίας, αλλά καλούμε τον ελληνικό λαό να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών», τόνισε και προειδοποίησε ότι μέχρι να αποχωρήσει η κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα βρεθεί στο πλάι των εργαζομένων και των αγώνων τους σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας, τέλος, χαρακτήρισε τη διακοπή της εκπομπής του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης παράνομη, «πράξη που προσβάλλει τη χώρα διεθνώς και θυμίζει εποχές δικτατορίας» και ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνησή της.


Του Παναγή Γαλιατσάτου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ