Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ : ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ !!!

Σχετική εικόνα
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2015 θα έχουμε την ευκαιρία και στην Ελλάδα να παρατηρήσουμε (καιρού επιτρέποντος) μια Ολική Έκλειψη Σελήνης. 

Οι εκλείψεις Σελήνης συμβαίνουν την ημέρα της Πανσελήνου και στην συγκεκριμένη περίπτωση, συμπίπτει με τη Σελήνη να βρίσκεται στο περίγειο, το κοντινότερο σημείο στη Γη (Supermoon). Αυτό σημαίνει πως η φαινόμενη διάμετρος της υπό έκλειψη Σελήνης θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με προηγούμενες εκλείψεις. 

Τα δύο αυτά γεγονότα δημιουργούν  ένα φαινόμενο αρκετά σπάνιο, αν σκεφτούμε ότι έχει να συμβεί από το 1982, ενώ το επόμενο θα συμβεί το 2033.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Κέρκυρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του, λόγω της δύσης της Σελήνης στο τελευταίο χρονικό διάστημα της έκλειψης.

Ιδανικά μέρη για παρατήρηση είναι τα δυτικά τμήματα του νησιού μας

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας η Σελήνη θα έχει ένα αμυδρό κόκκινο χρώμα, το οποίο προέρχεται από το φως του Ήλιου που διαθλάται στην ατμόσφαιρα της Γης και την φωτίζει.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου έχουν ως εξής:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:12
Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07
Έναρξη ολικότητας: 5:11
Μέγιστο έκλειψης: 5:47
Τέλος ολικότητας: 6:23
Τέλος μερικής έκλειψης 7:27
Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).
,
Η Ομάδα Παρατήρησης της εταιρείας θα διοργανώσει, εφ’ όσον ο καιρός το επιτρέψει, παρατήρηση και φωτογράφιση του φαινομένου.

Πληροφορίες στο link:και στην Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας.