Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΙΤΝΑ ΕΚΡΥΓΝΗΤΑΙ ΞΑΝΑ

                                              Επί ποδός .......
Στάχτη εκτοξεύτηκε από το ηφαίστειο Αίτνα και εκλύθηκε λάβα, αναγκάζοντας τις ιταλικές αρχές να κλείσουν για σύντομο χρονικό διάστημα τα αεροδρόμια της περιοχής κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα δύο αεροδρόμια της Κατάνια που βρίσκονται στη βάση του ηφαιστείου ξανάνοιξαν, αλλά η αρχή πολιτικής αεροπορίας ENAC ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να παρατηρεί την αυξημένη δραστηριότητα της Αίτνας και την εκτόξευση στάχτης.
Το ηφαιστειολογικό ινστιτούτο INGV ανακοίνωσε ότι η συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα της Αίτνας αυξήθηκε χθες πριν από την έκρηξη αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται μικρή μέχρι στιγμής.
Η Αίτνα, το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, εκρήγνυται τακτικά, αλλά συνήθως προκαλεί μικρή ζημιά στις κατοικημένες περιοxές.
NEWSBOMB

Αν δεν πηγαίνατε οδοντίατρο γιατί φοβόσασταν τον τροχό και σας ανατρίχιαζε ο θόρυβος που έκανε καιρός είναι να ξεκινήσετε να πηγαίνετε γιατί σε λίγο μάλλον δεν θα σας μείνουν δόντια!

Tέλος στην επώδυνη διαδικασία του τροχού του οδοντιάτρου, έστω και με ηχητική απάτη.
 Mια νέα, επαναστατική συσκευή που εξέλιξαν επιστήμονες και γιατροί από τη Βρετανία βάζει τέλος.Για την ακρίβεια, ο εκνευριστικός ήχος του τροχού, που για πολλούς από εμάς έχει ταυτιστεί με τον πόνο και συχνά οδηγεί σε «παβλοφικές» αντιδράσεις και αμέτρητα σάπια δόντια, θα συνεχίσει να ακούγεται στα οδοντιατρεία: απλά εμείς... δεν θα τον ακούμε!
Ειδικοί από τα πανεπιστήμια Κing΄s College του Λονδίνου και South Βank του Μπρουνέλ 
επινόησαν, ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία ερευνών, μια συσκευή που μειώνει δραστικά τον φόβο του ήχου από τον τροχό στον ασθενή. Ο ασθενής εφοδιάζεται με μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, σαν τα γνωστά ΜΡ3 players αναπαραγωγής μουσικών αρχείων, το οποίο, μέσω ειδικής τεχνολογίας δειγματοληψίας (sampling) και απόρριψης συχνοτήτων, απομονώνει και αποκόπτει τον ενοχλητικό ήχο του τροχού, αφήνοντας να περάσει στα ακουστικά που έχει στα αφτιά του μόνον η φωνή του οδοντιάτρου.
Οι ασθενείς επίσης μπορούν να συνδέσουν τη συσκευή αυτή με το δικό τους ΜΡ3 player και να ακούνε την αγαπημένη τους μουσική ενόσω ο οδοντίατρος εργάζεται στα δόντια τους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν νευρικοί και στη σκέψη ακόμη ότι θα πάνε στον οδοντίατρο» τονίζει ο εφευρέτης της συσκευής, καθηγητής Μπράιαν Μίλαρ, σημειώνοντας πως «η ομορφιά και η χρησιμότητα αυτής της συσκευής δεν είναι μόνο ότι μειώνει τον θόρυβο στα αφτιά του ασθενούς, αλλά επίσης το ότι είναι πολύ φθηνή και προσιτή για κάθε οδοντίατρο».
Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 75% των ενηλίκων παρουσιάζει σε κάποιον βαθμό ιδιαίτερο φόβο για την επίσκεψη στον οδοντίατρο, ενώ το 5%-10% υπολογίζεται πως φοβάται τόσο πολύ να υποβληθεί στην οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη ώστε αποφεύγει τον οδοντίατρο με κάθε κόστος.
Να σημειωθεί ότι ως πριν από λίγο καιρό η μοναδική θεραπεία ενάντια στο ενοχλητικό σκάλισμα με μηχανικά μέσα ήταν η ανώδυνη αφαίρεση του σάπιου μέρους του δοντιού αθόρυβα, με ένα διάλυμα με βάση το υδροχλωρικό οξύ που εγχέεται με μια ειδική σύριγγα και έχει μορφή πυκνόρρευστου υγρού ζελέ.
Η σύριγγα Ιcοn, όπως ονομάστηκε η νέα εφεύρεση, προσφέρει πιο αποτελεσματική και εντελώς ανώδυνη θεραπεία, καθώς αφαιρείται μόνο το υλικό που έχει καταστραφεί. Η χρήση της όμως είναι πιο δύσκολη από τη χρήση του συμβατικού τροχού- ο οποίος άλλωστε υπάρχει ήδη σε όλα τα οδοντιατρεία του κόσμου..
newsit.gr

Φόρτσα για το θησαυρό του Αλί Πασά

Δημοσίευση 13/01/2011 23:56 Ανανέωση 13/01/2011 23:57
Σε είκοσι περίπου μέρες τοποθετεί χρονικά την έναρξη νέων εργασιών για το θησαυρό του Αλί Πασά ο Ελληνοαυστραλός ο οποίος δεν το βάζει κάτω… Επισκέφθηκε το νέο δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου με τον οποίο, όπως ο ίδιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζήτησαν την αδειοδότηση για νέες ανασκαφές στο ίδιο σημείο.
Την ίδια στιγμή ο Ελληνοαυστραλός βρίσκεται σε επαφή και με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.
Πάντως πριν από λίγους μήνες, το γεωτρύπανο, αντί του θησαυρού του Αλί Πασά, έφερε στην επιφάνεια νερό και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα.

NEWSBOMB