Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟ Κ.Α.Σ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕΝΕΚΡΑΤΗ


Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης ...
Yπέρ της μελέτης για τη συντήρηση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου του Μενεκράτη στην Κέρκυρα, τάχθηκαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) .
Υπέρ του μνημείου Μενεκράτη στην Κέρκυρα το ΚΑΣΣύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
η μελέτη που εγκρίθηκε προβλέπει εργασίες συντήρησης και αποστράγγισης, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έτσι ώστε να αναδεικνύεται όλο το μνημείο. Επίσης, μετά από παρέμβαση του καθηγητή του ΕΜΠ,   Μανώλη Κορρέ, το Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη υπό τον όρο το δάπεδο γύρω από το μνημείο να έχει κατηφορική κλίση ώστε να μην συγκεντρώνονται τα νερά.
Να σημειώσουμε ότι
ο χώρος βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του λόφου του Σωτήρος, στην πόλη της Κέρκυρας. Το μνημείο αποτελείται από ένα λίθινο κενοτάφιο, που κατασκευάστηκε για να τιμήσει τον Μενεκράτη, πρόξενο της Κέρκυρας στην Οιάνθεια (πόλη κοντά στο σημερινό Γαλαξίδι), ο οποίος χάθηκε στη θάλασσα.
Επίσης, φέρει επιγραφή του 600 π.Χ., η οποία είναι από τις αρχαιότερες που σώζονται. Γραμμένη σε κορινθιακό αλφάβητο, από δεξιά στα αριστερά, η επιγραφή αναφέρει ότι ο δήμος ανέγειρε το μνημείο, αναγνωρίζοντας το έργο του Μενεκράτη και αναλαμβάνοντας τα έξοδα κατά το ήμισυ. Τα υπόλοιπα θα καταβάλλονταν από τον αδελφό του, τον Πραξιμένη, που ήρθε για το σκοπό αυτό από την πατρίδα του.
Το κυκλικό μνημείο αποκαλύφθηκε από τους  Άγγλους κατά τη διάρκεια αποδόμησης ενετικής οχύρωσης το 1843. Επισκευάστηκε μετά από λίγα χρόνια και του προστέθηκε κωνική στέγη και περίβολος για αισθητικούς και προστατευτικούς λόγους.
Έχει ύψος 1,4 μ. και διάμετρο 4,9 μ. και αποτελείται από πέντε δόμους από μαλακό, ντόπιο πωρόλιθο κατά το ισοδομικό σύστημα. Κοντά στο κενοτάφιο είχε βρεθεί ένας λέοντας ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκει στο μνημείο, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο, σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΚΑΣ κ. Νικολέτα Διβάρη - Βαλάκου.

news.ert.gr

Την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά, στο επίπεδο της αντίστοιχης φορολόγησης των νησιών του Αιγαίου, εξέφρασε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους.
Ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι το κόμμα του είχε θέσει το θέμα εδώ και καιρό, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικό και όψιμο το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων κομμάτων. Για το ίδιο θέμα και συγκεκριμένα για την «μείωση του ΦΠΑ στα Επτάνησα στο 5 % όπως και στα νησιά του Αιγαίου» διοργανώνει το Σάββατο στις 6 εκδήλωση στο επιμελητήριο η παράταξη του ΠΣ  Επτανησιακή Αναγέννηση.

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου για τα καταστήματα

Ανησυχία εκφράζει το Εργατικό Κέντρο μετά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει «την πλήρη αντίθεσή του σε μια τέτοια πιθανότητα και θεωρεί  πραγματικά περίεργο και, εν τέλει, εκ του πονηρού το γεγονός ότι το θέμα ανακινείται από καιρού εις καιρόν, την ώρα που το σύνολο των εμπορικών συλλόγων της χώρας και των εργαζομένων απορρίπτουν ομοθυμαδόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ, πέρα από όλα, σε τούτο συνηγορεί και η πρόσφατη αντίθετη και ξεκάθαρη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Διαφωνούμε κατηγορηματικά» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση «στο ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων έστω και για λίγες Κυριακές και αργίες το χρόνο γιατί είναι προφανές πως θα αποτελέσει ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του κλάδου. Όπως έχει αποδείξει η σχετική εμπειρία σε άλλες χώρες, μία τέτοια απορρύθμιση του ωραρίου αποβαίνει πάντοτε προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών και εις βάρος των μικρού και μεσαίου βεληνεκούς καταστημάτων του τόπου που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου και της απασχόλησης».
ERT.NEWS.GR


Ψαλίδι 8 μονάδων ΠΑΣΟΚ - ΝΔIδιαίτερα ανήσυχη είναι η κοινή γνώμη, που «βλέπει» αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πρώτου βαρόμετρου για το 2011, της Public Issue για το ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη, ενώ 84% προβλέπει ότι θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις.


Το βαρόμετρο καταγράφει τη δυσφορία των ερωτηθέντων για την κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μόνο το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 9% για την αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ, προηγείται παρότι έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της δύναμής του και συγκεντρώνει 38,5%. Ακολουθούν: η ΝΔ με 30,5%, το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%, οι Οικολόγοι με 2,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%. 


Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 41% των ερωτηθέντων, έναντι 19% του Αντώνη Σαμαρά, με τον «κανένα» να επιλέγεται από το 37%.
Αναφορικά με τη γνώμη για τη μορφή της κυβέρνησης, 21% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση, 16 απαντά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, 12 αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ, 7 συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, 5 Αυτοδύναμη ΝΔ, 3 συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ και τέλος 2 τεχνοκρατών – ειδικών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-11/1/2011 σε δείγμα 1,005 ατόμων.
newsbeast.gr

Κωνσταντόπουλος: "Τιμητικό το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού"

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μιλά στο Sport24.gr για την... καλή παράδοση που έχει στα πέναλτι, το ελληνικό πρωτάθλημα, τους παίκτες που ξεχωρίζει και ρίχνει τους τόνους στο φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.



Κατάφερε να στείλει την Κέρκυρα στους "8" του Κυπέλλου Ελλάδας με την απόκρουση της εκτέλεσης πέναλτι του Σολτάνι. Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, όμως, έχει μάθει να... βγάζει τα κάστανα από την φωτιά.

Την περίοδο 2004-2005 με την Χάρτλπουλ, ο "Ντίμι" διεκδίκησε την άνοδο της ομάδας του απέναντι στην Τρανμίρ. Εκείνος έκανε ό, τι περνούσε (στην κυριολεξία) από το χέρι πιάνοντας δύο πέναλτι. Η ομάδα του τελικά δεν κατάφερε να ανέβει κατηγορία, γεγονός όμως που δεν απαγόρευσε από τους φίλους της ομάδας να τον αναδείξουν καλύτερο παίκτη της ομάδας.
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Κωνσταντόπουλος να χρειαστεί να ξαναβάλει το χέρι του και να βγάλει την ομάδα που υπηρετεί από τη... φωτιά. Πλέον η Κέρκυρα θα αντιμετωπίσει για τους "8' του Κυπέλλου τον Ολυμπιακό Βόλου και το Sport24.gr του ζήτησε να αποκαλύψει το... μυστικό της επιτυχίας του.

Ο ίδιος όμως σχολιάζει: "Δεν έχω κάποιο μυστικό, εγώ προσπαθώ να καταλάβω τον τρόπο που σουτάρει ο αντίπαλός μου κατά τη διάρκεια του αγώνα και την ώρα του πέναλτι, αν γίνεται, και την ψυχολογία του".

Για το γεγονός ότι τα πέναλτι έχουν γίνει οι καλύτεροί του... φίλοι λέει: "Έχω καλό ρεκόρ. Είναι η διαδικασία τέτοια που το άγχος φεύγει. Ο παίκτης που σουτάρει είναι αυτός που έχει περισσότερο στρες, εκτός και αν η μπάλα περάσει μέσα από τα χέρια του τερματοφύλακα".

Πλέον η ομάδα σου έχει να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό Βόλου, πώς το βλέπεις αυτό το ματς;

"Θα είναι δύσκολο ματς. Όπως και να 'χει είναι ένας αγώνας Κυπέλλου και ο Ολυμπιακός Βόλου έχει αποδείξει ότι είναι καλή ομάδα. Και οι δυο ομάδες δεν θα πάρουν το ματς αψήφιστα. Θα προσπαθήσουν για την πρόκριση, θα είναι δύσκολος αγώνας και για τους δύο αντιπάλους".

Υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές που έχεις ξεχωρίσει από το ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας παίξει και ως αντίπαλός τους;

"Υπάρχουν μερικοί. Ο Σισέ για παράδειγμα, έχει αποδείξει με τις αποδόσεις του ότι είναι εξαιρετικός παίκτης, όπως και ο Μιραλάς μέχρι στιγμής έχει πολύ καλή πορεία. Είναι αρκετοί, αλλά μου είναι δύσκολο να πω".

Έλειπες από την Ελλάδα αρκετά χρόνια. Περίμενες να είναι καλύτερη ή χειρότερη η κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα απ' αυτή που αντίκρισες;

"Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι να περιμένω. Είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο. Οι ομάδες προσπαθούν αρκετά, ώστε να έχουν καλούς παίκτες. Έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον που υπάρχει στο πρωτάθλημα. Οι περισσότερες ομάδες είναι κοντά στη βαθμολογία. Στα ματς δεν υπάρχουν αουτσάιντερ ή φαβορί".

Η ομάδα σου έχει να αντιμετωπίζει τον Ατρόμητο, τι περιμένετε από αυτό το ματς; 

"Εμείς βλέπουμε κάθε ματς σαν μια ευκαιρία να πάρουμε πόντους. Είμαστε μια νεοφώτιστη ομάδα και θέλουμε να πετύχουμε τη σωτήρια μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα".

Το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού σε έχει επηρεάσει προσωπικά;

"Είναι φυσικό κάθε ποδοσφαιριστής να θέλει να προοδεύσει, να παίξει όσο ψηλότερα γίνεται και ειδικά στην Ευρώπη. Μόνο το ενδεχόμενο ότι το ενδιαφέρον είναι από τον Ολυμπιακό είναι κολακευτικό, όπως έχω ξαναπεί, είναι πολύ τιμητικό. Εγώ από τη μεριά μου προσπαθώ να βγάλω αυτό από το μυαλό μου, γιατί ξέρω ότι μόνο μέσα από τη δουλειά μου στην Κέρκυρα μπορώ να πετύχω περισσότερα".

Θα ήθελες να ευχηθείς κάτι στον κόσμο και στους φίλους της Κέρκυρας για το νέο έτος;

"Για όλο τον κόσμο εύχομαι υγεία, χρόνια πολλά και καλά. Έτσι όπως έχει η οικονομική κατάσταση, θέλω να τους πω να διασκεδάζουν όσο μπορούν και να μην έχουν σκοτούρες. Στον κόσμο μας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την στήριξη τους κυρίως στα εντός έδρας παιχνίδια και τους ζητώ να συνεχίσουν να μας στηρίζουν για να πετύχουμε τους στόχους μας".
sport24