Τι έλεγε η CIA για τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, είναι το βιβλίο των Μάριου Ευριβιάδη και Μιχάλη Ιγνατίου, «CIA-O απόρρητος φάκελος του Ανδρέα», που παρουσιάστηκε στην Αποθήκη Δ’ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μιχάλης Ιγνατίου τόνισε ότι κατά τη συγγραφή του βιβλίου διάβασε χιλιάδες, αποκτημένα με νόμιμο τρόπο, έγγραφα μυστικών υπηρεσιών και κανένα δεν είχε θετική αναφορά για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων τον χαρακτήριζαν ως «επικίνδυνο», «καιροσκόπο», «παθολογικό ψεύτη», μέχρι και «ψυχασθενή».
Εκτίμησε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβασε κάποια από τα έγγραφα και αυτό επηρέασε και την εξωτερική του πολιτική, ενώ συμπέρανε ότι για να ήταν τόσο μισητός στους Αμερικάνους πρέπει να ήταν μεγάλος πολιτικός.
Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μάριος Ευριβιάδης, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δύο όψεις και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν υπέρ της Αμερικής που είναι υπέρμαχη του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και επέκρινε την χώρα που ακολουθεί πολιτική ισχύος.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει νόμος που επιτρέπει την έρευνα εγγράφων υψίστης διαβάθμισης, υψηλότερης από αυτά που διέρρευσαν στο Wikileaks. Στις ΗΠΑ, πρόσθεσε, η ελευθερία του λόγου και της έρευνας κατοχυρώνεται θεσμικά και συνταγματικά όσο σε κανένα άλλο σύστημα.
Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον μεγάλο του δάσκαλο, τον «μεγαλύτερο οικονομολόγο της Ελλάδας του 20ου αιώνα», μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης.
Εκτίμησε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα υπέγραφε το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι, αν και διαπρεπής οικονομολόγος, δεν ανέλαβε ποτέ απευθείας τη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων της χώρας, γιατί γνώριζε ότι αν ήταν κύριος υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής, η πολιτική του φθορά θα ήταν ταχύτατη.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στις ΗΠΑ, το 1994, που σηματοδότησε μια νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην προετοιμασία της οποίας συνέβαλε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Τόνισε ότι ήταν δύσκολο για τους Αμερικανούς να αντιληφθούν το βάθος της στρατηγικής του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος διέθετε στον ύψιστο βαθμό την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την εξέλιξη των πραγμάτων στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπέπεσε στο ιστορικό παράπτωμα να θεωρεί ότι για τα προβλήματα της Ελλάδας φταίνε οι άλλοι. Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι ο εκλιπών μας άφησε ως παρακαταθήκη το απόφθεγμα ότι για να είμαστε ισότιμοι και αξιοπρεπείς πρέπει να έχουμε συναίσθηση της κατάστασης, των ευθυνών και των δυνατοτήτων μας.
Ρόλο συντονιστή στην εκδήλωση είχε ο δημοσιογράφος, Στέφανος Διαμαντόπουλος.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ