Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ !

Σαν σήμερα 8 Μαρτίου ...
International Women's DayΓιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε 2 χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.


Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας, η Βουλευτής Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου, έκανε την εξής δήλωση:

«Όπως όλες οι παγκόσμιες «Ημέρες» που έχουν καθιερωθεί, έτσι και η σημερινή 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας, είναι πάνω απ’ όλα μια υπενθύμιση, για όλα αυτά που οφείλουμε ακόμη να κάνουμε ως προς το θέμα της Ισότητας των Φύλων. Έχω αναφέρει ήδη πολλές φορές δημόσια, ότι το θέμα της Ισότητας, αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητα λυμένο σε μια σύγχρονη «Δυτική» και «Ευρωπαϊκή» κοινωνία όπως η δική μας, η πράξη μας αποδεικνύει καθημερινά πως απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Οι Γυναίκες καλούνται στη σημερινή κοινωνία, να ικανοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο μια σειρά από πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους, όπως για παράδειγμα αυτόν της εργαζόμενης, της μητέρας ή της συντρόφου. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι Γυναίκες αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν ταυτόχρονα στους ρόλους αυτούς, βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολα διλήμματα και επιλογές. Την ίδια στιγμή, μια απλή ματιά αν ρίξει κανείς στη στελέχωση των κρίσιμων θέσεων λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς, θα διαπιστώσει ότι η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Εκείνο όμως το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία στη τωρινή παγκόσμια συγκυρία και θα πρέπει να τονισθεί με τη σημερινή ευκαιρία, είναι ότι οι Γυναίκες αποτελούν μακράν το πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τα ποσοστά ανεργίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα των ανδρών, οι περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων πλήττουν κατά προτεραιότητα τις γυναίκες και οι όποιες αλλαγές στις εργασιακές υποχρεώσεις, επιβαρύνουν εκείνες περισσότερο λόγω των πολλαπλών ρόλων με τους οποίους έχουν επιφορτιστεί. Κατά συνέπεια, το συναίσθημα προσωπικής, κοινωνικής, εργασιακής αλλά και οικογενειακής ανασφάλειας, είναι βάσιμα εντονότερο σε αυτές.

Μέσα στις συνθήκες αυτές, η σημερινή Ημέρα της Γυναίκας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και οφείλει να μας προβληματίσει όλους, ως προς τις αποφάσεις για το Αύριο. Γιατί πέρα από το θέμα της Ισότητας, ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζουμε ή όχι στις Γυναίκες, το απαραίτητο περιβάλλον για να ανταποκριθούν σε αυτούς τους κρίσιμους κοινωνικούς τους  ρόλους, έχει να κάνει τελικά και με τις αποφάσεις μας για το τι είδους μέλλον θέλουμε και επιδιώκουμε να πετύχουμε». 
                                                                                                                                       Nikola Souris