Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ STAR ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ !

Η Κατρίν Ντενέβ και η Κλαούντια Καρντινάλε θα παραστούν στο 12ο φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Δύο μεγάλες σταρ στην ΑθήναΑθήνα 
Κατρίν Ντενέβ
 και Κλαούντια Καρντινάλε. Δυο θρύλοι του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, γυναίκες πανέμορφες και λατρεμένες μέσα από ταινίες που έγραψαν Ιστορία - από την «Ωραία της ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ (Ντενέβ) μέχρι τον «Γατόπαρδο» του Λουκίνο Βισκόντι (Καρντινάλε). 
Οι δυο κορυφαίες ευρωπαίες σταρ θα τιμήσουν το εφετινό, 12ο φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου, το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε χθες στο γαλλικό Ινστιτούτο και δείχνει να είναι πιο φιλόδοξο από κάθε άλλη φορά σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντριά του, Ελίζ Ζαλαντό, η οποία μάλιστα αποκάλεσε την διοργάνωση «φεστιβάλ προσωπικοτήτων». 
Διόλου υπερβολική δήλωση. Ενα ακόμη πρόσωπο που εφέτος ξεχωρίζει είναι η Αν Μουγκλαλίς, η ελληνογαλλίδα ηθοποιός η οποία θα είναι η ανάδοχος της 12ηςδιοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας που αρχίσει την Πέμπτη 31 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Απριλίου με την προβολή της ταινίας «Νικόστρατος/ Ενα ξεχωριστό καλοκαίρι» του Ολιβιέρ Ορλέ στην οποία πρωταγωνιστεί ο γιουγκοσλάβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα που επίσης θα επισκεφτεί την Αθήνα. Θυμίζουμε ότι ο «Νικόστρατος/ Ενα ξεχωριστό καλοκαίρι» γυρίστηκε στην Σύρο.
Ο Κώστας Γαβράς θα είναι και πάλι παρόν καθώς υπό την αιγίδα του το φεστιβάλ διοργάνωσε ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Κλοντ Σαμπρόλ που πέθανε πέρσι. Ενας άλλος διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, θα καθίσει εφέτος στην καρέκλα του προέδρου της κριτικής επιτροπής που θα κρίνει τις 13 ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος. 
Εφέτος όλες οι ταινίες που διαγωνίζονται έχουν ήδη αποκτήσει ελληνική διανομή, μια κίνηση στήριξης του φεστιβάλ προς τους έλληνες διανομείς (η πανεπιστημιακός Eλένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, ο δημοσιογράφος/ συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης, η διευθύντρια του τηλεοπτικού σταθμού ERT World Ειρήνη Γαβαλά, η κριτικός κινηματογράφου Ελιζαμπέτ Κιν και ο παραγωγός του «Κυνόδοντα» Γιώργος Τσούργιαννης, θα είναι εφέτος τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής).
Οπως πρώτο το «Βήμα» είχε ανακοινώσει, ένας από τους λόγους που φέρνουν την Κατρίν Ντενέβ στην Ελλάδα είναι ταινία «Potiche» του Φρανσουά Οζόν στην οποία πρωταγωνιστεί δίπλα στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. 
Τοποθετημένη στα 1977 η άκρως επίκαιρη αυτή κωμωδία που θα σηκώσειθ την αυλαία της διοργάνωσης ,είναι το πορτρέτο μιας καλοβαλμένης γυναίκας, συζύγου βιομηχάνου, η οποία έστω και με καθυστέρηση αποφασίζει να σταματήσει να είναι «γλάστρα» και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Η Κλάουντια Καρντινάλε από την άλλη μεριά, δεν έχει να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένη ταινία. Η παρουσία της στο φεστιβάλ γίνεται για να της απονεμηθεί βραβείο τιμής για την συνολική σταδιοδρομία της στον χώρο της έβδομης Τέχνης.


ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ: 
Το 12ο φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί: 
Στην Αθήνα: Πέμπτη 31 Μαρτίου έως Παρασκευή 8 Απριλίου 2011, στις αίθουσες ATTIKON CINEMAX CLASS – APOLLON CINEMAX CLASS – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑUDITORIUM ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 
Στη Θεσσαλονίκη : Πέμπτη 7 έως Τρίτη 12 Απριλίου 2011 (ΟΛΥΜΠΙΟΝ)

Ο «θεός της Ελλάδος» προστατεύει(;) τον τουρισμό μας
Ο «θεός της Ελλάδος», αυτός που επικαλούνται κατά καιρούς οι κυβερνώντες, όταν αδυνατούν να προτείνουν ρεαλιστικότερες λύσεις, έκανε πάλι το θαύμα του! Βέβαια, τούτη τη φορά χρειάσθηκε κι η βοήθεια του… Αλλάχ, που αφύπνισε τους λαούς του αραβικού τόξου, με αποτέλεσμα τα γνωστά και ενίοτε δραματικά γεγονότα στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Γεγονότα, που πέρα απ’ τις όποιες συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, στη ζωή τους, έφεραν ένα απρόσμενο δώρο στον ελληνικό τουρισμό.
ΤΟ ΒΗΜΑ ONLINE